search icon

Επενδύσεις

Αυτό είναι το επενδυτικό σχέδιο της Google στην Ελλάδα: 19.400 νέες θέσεις εργασίας – 2,2 δισ. στο ΑΕΠ

Με ορίζοντα το 2030 - Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρουν τα Data Centers και η δημιουργία του πρώτου «Cloud Region» στη ΝΑ Ευρώπη - Ανοίγουν δύο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Την πρόθεση της να «χτίσει» μία ισχυρή βάση στην Ελλάδα μέσα από ένα πολυεπίπεδο και διευρυμένο επενδυτικό σχέδιο με «αιχμή» την κατασκευή Data Centers και τη δημιουργία του πρώτου «Cloud Region» στη ΝΑ Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα ο τεχνολογικός κολοσσός Google σε εκδήλωση παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα σχέδιο το οποίο όπως τόνισε η Πρόεδρος της Google Cloud International κα Αντέρ Φοξ Μάρτιν επικαλούμενη σχετική μελέτη της AlphaBeta Economics, θα συνεισφέρει ως το 2030 συνολικά 2,2 δισ δολ. στο ελληνικό ΑΕΠ και θα υποστηρίξει τη δημιουργία πάνω από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.

«Η επένδυση αυτή μπορεί να γίνει εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «Δεν έχω κρύψει από την πρώτη στιγμή το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας και βασικό εργαλείο είναι το σχέδιο Ελλάδα 2.0, ένας ενεργός πυρήνας του μετασχηματισμού της πατρίδας μας».

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα Cloud Region της Ελλάδας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός καθώς τόνισε ότι «οι επενδύσεις αυτές αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη της αξιοποίησης κεφαλαίων».

«Έγιναν άλματα στη χρήση της τεχνολογίας, ενισχύθηκαν οι υποδομές cloud και βέβαια το δημόσιο δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτό καθώς στρέφεται σε cloud υποδομές ενώ μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ανέβουν στο άρμα των τεχνολογιών του μέλλοντος» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε παράλληλα προχωρά και η διαδικασία θωράκισης των προσωπικών δεδομένων τονίζοντας ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά και ένα μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Χαρακτήρισε, δε, «σιωπηρή επανάσταση» όσα συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια με το gov.gr μέσω του οποίου υπάρχει λιγότερη ταλαιπωρία αλλά και κέρδος για τη διοίκηση καθώς υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλους τομείς.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «σιωπηλή επανάσταση» που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, με την αλματώδη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Το επενδυτικό σχέδιο και τα προγράμματα που παρουσίασαν η κα Fox Martin και η επικεφαλής της Google ΝΑ Ευρώπης κα Πέγκυ Αντωνάκου «πατάνε» συνολικά σε πέντε πυλώνες. Σε αυτούς είναι:

-η δημιουργία του Cloud Region, που θα ενισχύσει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας προσδίδοντας της παράλληλα και περιφερειακό ρόλο στον ψηφιακό χάρτη,

-η δημιουργία δύο Κέντρων Αριστείας σε συνεργασία με την Deloitte αφιερωμένων στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη όπου θα αναπτύσσονται λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Το πρώτο κέντρο θα είναι στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη ενώ το δεύτερο θα δημιοιργηθεί στην Πάτρα.

-η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC)

-η υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο  φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού Ομίλου, Google.org, θα προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ

-η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο κοινό μέσα απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού

Η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου

Απ’ όλα τα παραπάνω βέβαια ξεχωρίζει η δημιουργία του Cloud Region μέσα απ’ την κατασκευή Data Centers. Αν και στην παρουσίαση δεν αναφέρθηκε το ακριβές ποσό του επενδυτικού σχεδίου, εκτιμάται ότι αυτό θα είναι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Επίσης μετά και την επένδυση που θα κάνει η Google πλέον η Ελλάδα θα φιλοξενεί υποδομές και των τριών μεγάλων «παικτών» στην τεχνολογία Cloud (σσ Google, AWS, Microsoft).

«Μέσα σε μόλις 40 μήνες η χώρα μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, ώστε από ουραγός στην κούρσα της ψηφιακής εξέλιξης, να γίνει πρωτοπόρος», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Τα βλέμματα από το εξωτερικό, που άλλοτε έκρυβαν δυσπιστία, τώρα έγιναν χέρια πρόθυμα για συνεργασία. Η χώρα μας δεν είναι, πια, απλός καταναλωτής, αλλά δημιουργός υπηρεσιών και τεχνολογιών. Ενώ ταυτόχρονα μετατρέπεται σε πόλο έλξης σημαντικών και δυναμικών επενδύσεων.  Η νέα «Cloud region» που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα είναι η καλύτερη απόδειξη αυτού του άλματος. Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που έγιναν πράξη την τελευταία τριετία. Δημιουργώντας εθνικό πλούτο και νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, και αναστέλλοντας τη φυγή Ελλήνων επιστημόνων εκτός συνόρων».

Απ’ την πλευρά της η Πρόεδρος της Google Cloud International κα Adaire Fox Martin υπογράμμισε πως «κάθε οργανισμός χρειάζεται μια πλατφόρμα που να αποτελεί το θεμέλιο για την ανάπτυξή του. Το δικό μας παγκόσμιο δίκτυο cloud regions υποστηρίζει την τεχνολογική υποδομή που προσφέρουμε στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να καινοτομούν ταχύτερα και να προσαρμόζονται στις εξελίξεις. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με Έλληνες πελάτες για να εξασφαλίσουμε ότι το cloud region της χώρας εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και μαζί να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα».

Το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά. Με τη βοήθεια τόσο των τεχνολογιών αυτών, όσο και των εκπαιδευτικών πόρων του Google Cloud, η Ελλάδα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καταρτισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καλύψουν τις αυξανόμενες τεχνικές ανάγκες της χώρας.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που γιορτάζουμε ένα νέο κεφάλαιο της παρουσίας μας στην Ελλάδα», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η σημερινή ανακοίνωση στοχεύει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τη συνεισφορά της Google στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας που είναι να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιών μας, με κάθε πιθανό τρόπο – για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον. Χρήσιμοι σε όλους».

Η πρόεδρος της Google Cloud International, Αντέρ Φοξ Μάρτιν

Το δίκτυο περιοχών cloud του Google Cloud εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, και αποτελεί τη βάση της υποδομής που δημιουργεί το Google Cloud για την υποστήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου. Από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και υπηρεσίες μέσων και ψυχαγωγίας, έως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας και δημοσίου τομέα. Κάθε περιοχή του Google Cloud παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής απόδοσης και χαμηλού λανθάνοντα χρόνου, τόσο σε τοπικούς όσο και σε πολυεθνικούς οργανισμούς. Όταν ανοίξει η περιοχή cloud για την Ελλάδα, οι τοπικοί πελάτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά στοιχεία ελέγχου που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Διαβάστε ακόμη

Νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία θα «κατεβάζουν» διακόπτη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Αυτά είναι τα δύο νέα προγράμματα για ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Η (νέα) καριέρα του Κούτρα, η εκκίνηση για την Αττική Οδό, οι λοξές ματιές του Σταθόπουλου και το… γλυκό κρουασανάκι! 

Exit mobile version