Στην αναγνώριση και ενίσχυση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη θα εστιάσει η συνάντηση της λεγόμενης Πυρηνικής Συμμαχίας που θα φιλοξενήσει το Παρίσι, την Τρίτη. Άλλωστε, η ίδια η Γαλλία είναι από τις χώρες που πρωτοστατούν στο σκοπό αυτό σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο προσχέδιο της απόφασης που διέρρευσε στα διεθνή media, οι υπουργοί και εκπρόσωποι από 15 χώρες της Ένωσης θα πιέσουν για την ενδυνάμωση του τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της περιοχής, αλλά και της επίτευξης των περιβαλλοντολογικών της στόχων για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Απώτερος στόχος είναι η πυρηνική ενέργεια να παγιώσει έστω το τωρινό μερίδιο που έχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι στο 25% μέχρι και το 2050. Αυτό, μεταξύ άλλων, απαιτεί 30 έως 45 νέες μονάδες σε επίπεδο ΕΕ.
Επίσης, με δεδομένη την απομάκρυνση της ΕΕ από τη Μόσχα θα τεθεί και το ζήτημα της μείωσης της εξάρτησης της περιοχής από τις προμήθειες πυρηνικού καυσίμου (κυρίως ουρανίου) από τη Ρωσία.
Ανάμεσα στα κράτη που θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Γαλλίας είναι η Ολλανδία, η Τσεχία και η Φινλανδία, ενώ η Ιταλία θα συμμετέχει σε ρόλο παρατηρητή. Επίσης, στη συνάντηση θα παραστεί η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, αλλά και εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, δεδομένου πως και το Λονδίνο διατηρεί θετική στάση απέναντι στο θέμα.
Θυμίζουμε πως ο στόχος για την αναβάθμιση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από την ΕΕ συνολικά συναντά ισχυρή αντίσταση από έτερες χώρες της Ένωσης, μεταξύ τους η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και βέβαια η Γερμανία που έκλεισε πρόσφατα και τα τελευταία της πυρηνικά εργοστάσια.
Διαβάστε ακόμα
Γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ από «περιστέρι» έγινε «γεράκι» – Οι προβλέψεις για τα επιτόκια
Mubadala: Αυτή είναι η νέα επένδυση του κολοσσού από το Αμπού Ντάμπι στην Ελλάδα
Το βραχυκύκλωμα του ΔΕΣΦΑ στην Ελευσίνα και η παρέμβαση της Motor Oil
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ