search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Στο κάδρο οι ηλεκτροπαραγωγοί με έκτακτο χαράτσι €400 εκατ. στο φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Σε ΔΕΗ, Protergia, Ήρων και Elpedison το βάρος για ενίσχυση των πόρων που θα  διατεθούν για επιδοτήσεις - Τα σενάρια και οι σχεδιασμοί του νέου ειδικού τέλους των 10 ευρώ/MWh

Με νέο ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, το οποίο θα επιβληθεί στους τέσσερις ισχυρούς ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας, ΔΕΗ, Protergia, Ήρων και Elpedison, σχεδιάζει να διευρύνει η κυβέρνηση τα μέτρα για τις επιδοτήσεις και την κλιμακωτή χρέωση που ανακοίνωσε χθες.

Η δυσκολία του φετινού χειμώνα να στηριχθούν οι καταναλωτές από τα βάρη των ανατιμήσεων και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός μηχανισμός άντλησης εσόδων που θα διατεθεί για ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής, βάζει ξανά στο κάδρο την ηλεκτροπαραγωγή.

Μετά το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών, από το οποίο η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταφέρει να εισπράξει έσοδα, το ΥΠΕΝ βάζει στο στόχαστρο την κατανάλωση φυσικού αερίου για άντληση πρόσθετων πόρων που υπολογίζονται σε ετήσια βάση περί τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έσοδα που υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή που πέρσι ανήλθε σε 48 εκατομμύρια μεγαβατώρες (φέτος υπολογίζεται να πέσει κατά 15% στις 40,8 εκ. μεγαβατώρες), το οποίο αν πολλαπλασιαστεί με το νέο ειδικό τέλος των 10 ευρώ, βάζει στο τραπέζι τα πρόσθετα έσοδα.

Στελέχη του κλάδου με τα οποία συνομίλησε χθες το newmoney, εξέφραζαν την απορία τους για το νέο «χαράτσι», δηλώνοντας έκπληκτοι και αιφνιδιασμένοι. Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αντιδράσεις, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι μένει να αποσαφηνιστούν ορισμένες λεπτομέρειες για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ωστόσο βάζουν θέματα νομιμότητας και μετακύλισης του κόστους στους καταναλωτές.

Για παράδειγμα αν και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές δεν το επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και το διαψεύδουν, υπάρχουν πληροφορίες που δεν αποκλείουν το νέο ειδικό τέλος που θα επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς να ισοδυναμεί με τροποποίηση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερκερδών στην πηγή που έχει εφαρμόσει από το καλοκαίρι το ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για το πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει επιβληθεί ανά τεχνολογία και διαφοροποιείται κάθε μήνα με βάση τις συνθήκες στην αγορά (κόστος ρύπων, φυσικού αερίου κ.α). Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, η Κομισιόν μεταξύ των μέτρων που έβαλε στην ατζέντα και θα συζητήσει και στην προσεχή συνεδρίαση στα τέλη του μήνα, είναι η εφαρμογή του ελληνικού μηχανισμού με κάποιες παραλλαγές.

Ουσιαστικά η ΕΕ θα υιοθετήσει ένα παρεμφερή μοντέλο τιμολόγησης με την διαφορά ότι από το πλαφόν θα εξαιρούνται οι μονάδες φυσικού αερίου. Παρότι η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει τον δικό της μηχανισμό, ο οποίος έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι ενδεχομένως να θελήσει να εναρμονιστεί με μία ευρωπαϊκή νόρμα εφόσον η αντίστοιχη πρόταση επικυρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει εξαίρεση του φυσικού αερίου από το πλαφόν και ανώτατη τιμή 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις άλλες τεχνολογίες (λιγνίτη, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά).

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο αυτό τότε αυτομάτως «ψαλιδίζονται» οι πόροι του ΤΕΜ από το φυσικό αέριο που υπολογίζεται να βάλλει στα ταμεία πάνω από 1 δις. σε ετήσια βάση. Εξέλιξη που ευνοεί τους παραγωγούς καθώς θα ενισχύσει την ρευστότητά τους σε μια περίοδο αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Αν δεν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια τότε η ηλεκτροπαραγωγή θα συνεχίσει να τροφοδοτεί από δύο πλευρές το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης: μέσω του πλαφόν που έχει ήδη φέρει στα ταμεία πάνω από 2 δις. μέσα σε 2,5 μήνες σύμφωνα με χθεσινούς υπολογισμούς του κ. Σκρέκα και μέσω του ειδικού τέλος των 10 ευρώ, που υπολογίζεται να βάλλει επιπλέον 400 εκ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις το τέλος αυτό να εισπράττει ο ΔΕΣΦΑ και να το αποδίδει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Ο ΔΕΣΦΑ εισπράττει αντίστοιχα σήμερα και το τέλος ασφάλειας  εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, το ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος όπως είπε είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου και να στηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται, όπως δήλωσε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο πέρα από την ενίσχυση των επιδοτήσεων, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο αλλά και τροποποιήσεις και επεκτάσεις υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «χτύπημα» στη γραφειοκρατία: Έναρξη ατομικής επιχείρησης από την οθόνη του υπολογιστή σας

Σπάει τα «κοντέρ» στα Airbnb η Ελλάδα, με 133.575 καταχωρήσεις καταλυμάτων, μόλις -2% έναντι του 2019 (διαγράμματα)

Η αλά τούρκα ΜΚΟ και ένα… ξεπλυματάκι, το «όχι» του Ολλανδού και το σχολείο στο Ελληνικό

 

Exit mobile version