Την υιοθέτηση δέσμης αυστηρότερων μέτρων και στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εισηγείται στον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη το WWF Ελλάς ενόψει της 26ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26).
Η φετινή COP, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή, αποτελεί την πιο κρίσιμη διάσκεψη μετά την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού. Τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν ολοένα και πιο επώδυνα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οι παγκόσμιοι ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις και μέτρα που θα μειώσουν δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με τρόπο που θωρακίζει την κοινωνία και προστατεύει τη φύση.
Το WWF Ελλάς επισημαίνει πως «με δεδομένο ότι ακόμα και αν υλοποιούνταν στο ακέραιο όλες οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις των κυβερνήσεων θα οδηγούμασταν σε αύξηση της θερμοκρασίας έως και κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, οι ηγέτες μας θα πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχουν τον στόχο του 1,5°C».
Ειδικότερα αναφέρει ότι ακόμα και αν οι δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων υλοποιούνταν στο ακέραιο, οι συνολικές εκπομπές το 2030 θα ήταν κατά 59,3% υψηλότερες σε σύγκριση με το 1990, κατά 16,3% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2010 και κατά 5% υψηλότερες σε σύγκριση με το 2019. Υπό αυτές τις συνθήκες, έως το 2030 θα παράγουμε 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα και θα έχουμε εξαντλήσει σχεδόν το 90% του προϋπολογισμού άνθρακα που διαθέτουμε για να πετύχουμε τον στόχο του 1,5 oC.
Με άλλα λόγια, παρά τις δεσμεύσεις και τη ρητορική για την ανάγκη γενναίων πολιτικών και μέτρων, διαπιστώνεται σήμερα ένα πολύ σημαντικό κενό φιλοδοξίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση τονίζει ότι απαιτείται ο ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος, η ακύρωση όλων των νέων έργων παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και αερίου και ο υπερτριπλασιασμός των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια έως το 2030. Παράλληλα, δεδομένης της σημασίας της COP26, το WWF Ελλάς κάλεσε τον Πρωθυπουργό να στηρίξει στόχους για:
- Μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο.
- Ενσωμάτωση πολιτικών προστασίας της φύσης στις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές, τα Εθνικά Σχέδια Προσαρμογής και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές για το κλίμα.
- Ενίσχυση του ρόλου της προσαρμογής, με κατεύθυνση του 50% της κλιματικής χρηματοδότησης σε δράσεις προσαρμογής, με προτεραιότητα σε δράσεις που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την κλιματική ανθεκτικότητα.
- Υλοποίηση στο ακέραιο της δέσμευσης για κλιματική χρηματοδότηση 100 δισ. δολαρίων ετησίως και υιοθέτηση νέου στόχου χρηματοδότησης μετά το 2025.
- Ευθυγράμμιση της χρηματοδοτικής πολιτικής με τους κλιματικούς στόχους, αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα το WWF καλεί τον Πρωθυπουργό να καταθέσει άμεσα σε ευρύ δημόσιο διάλογο, και μάλιστα πριν την έναρξη της COP26, σχέδιο εθνικού κλιματικού νόμου που θα καταστήσει τη χώρα πραγματική πρωταγωνίστρια στο κρίσιμο πεδίο της κλιματικής πολιτικής και θα προβλέπει κατ’ ελάχιστο:
- Επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2045 (ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας).
- Αναβάθμιση νομικά δεσμευτικού εθνικού κλιματικού στόχου σε 65% έως το 2030.
- Μετασχηματισμό του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε 100% ΑΠΕ έως το 2035.
- Τερματισμό του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων.
- Σχέδιο για την υλοποίηση των στόχων για την προστασία της φύσης.
Οι παραπάνω στόχοι, όπως τονίζεται, εκτός από την αυταπόδεικτη περιβαλλοντική τους αξία, κρύβουν τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, εγγυώνται βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία για την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι η υλοποίηση πραγματικών μέτρων και πολιτικών με αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας που θα καθορίσει αν θα μπορέσουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πυρκαγιές ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα επόμενα χρόνια, ή αν θα προλάβουμε την επόμενη ενεργειακή κρίση που θα πλήξει τους πολίτες και την οικονομία.