Tην ώρα που η ΕΕ αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, τα στοιχεία του Οργανισμού Wind Europe αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη χρειάζεται να επιταχύνει τους ρυθμούς για να κερδίσει τους φιλόδοξους στόχους όχι μόνο της ενεργειακής μετάβασης αλλά και της ρωσικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να κατασκευάσουν 18 GW ετησίως την περίοδο 2022-2026, όταν η ΕΕ χρειάζεται 30 GW το χρόνο και αυτό σε συνθήκες ειρήνης και ομαλούς τροφοδοσίας από το ρωσικό αέριο.
Πέρσι κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη συνολικά 17,4 GW νέα έργα αιολικής ενέργειας από τα οποία τα 11 GW ήταν εντός των κρατών –μελών της ΕΕ.
Το 81% της νέας αιολικής δυναμικότητας στην Ευρώπη ήταν χερσαία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, την Γερμανία, την Τουρκία και την Ολλανδία να ανεβάζουν στροφές στην παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο.
Κοινή διαπίστωση του WindEurope είναι ότι δεν κατασκευάζονται αρκετά νέα αιολικά πάρκα για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.
Μία από τις αιτίες είναι και οι αντιδράσεις που συναντούν τα αιολικά πάρκα από μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και τοπικούς φορείς κάτι που συμβαίνει συχνά και στην Ελλάδα.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες. Στην Γερμανία για παράδειγμα υπάρχει ένα πουλί που χρησιμοποιείται συχνά ως αντίλογος σε ανάλογα πρότζεκτ και είναι ο λεγόμενος κόκκινος χαρταετός. Όσοι αντιδρούν τον χρησιμοποιούν ως παράδειγμα ειδών που απειλούνται από τις ανεμογεννήτριες. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αιολικής ενέργειας αναφέρει ότι ο κόκκινος χαρταετός απειλείται σπάνια από τις τουρμπίνες.
Η πιο κοινή αιτία θανάτου του είναι στην πραγματικότητα το δηλητήριο που λαμβάνει στον οργανισμό του τρώγοντας αρουραίους και ποντίκια. Ο πληθυσμός στη Γερμανία έχει μάλιστα αυξηθεί σε μια περίοδο που κατασκευάστηκαν 30.000 τουρμπίνες στη χώρα.