Η αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αποτελεί μια από τις σημαντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ιδιαίτερα υπό το απειλητικό φάσμα της κλιματικής αλλαγής.
Και τούτο καθώς έχει γίνει πλέον κοινά αποδεκτό ότι η κυκλική οικονομία ανήκει στις βασικές λύσεις για την επόμενη μέρα της οικονομίας αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε η προώθηση βέλτιστων χρήσεων των πεπερασμένων φυσικών πόρων του πλανήτη, για παραγωγή προϊόντων σχεδιασμένων, ώστε να μπορούν να παραμένουν εντός της οικονομίας είναι πρώτος στόχος.
Παράλληλα, βέβαια, ζητούμενο παραμένει, κατά τη διαδικασία της απόσυρσης τους, η απόθεση του μικρότερου δυνατού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στο φόντο αυτό εγγράφεται η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων. Εκεί βέβαια οι προκλήσεις είναι μεγάλες όπως αποτυπώνονται στην Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και στο απότοκο Σχέδιο Δράσης.
Με δεδομένο, δε, ότι η χώρα μας έχει χαμηλό δείκτη παραγωγικότητας πόρων, αλλά και υψηλό ποσοστό ταφής αποβλήτων, (η κυκλική χρήση υλικών ανήλθε σε 2,4% το 2016 και σε 5,4% το 2020, σε σύγκριση με 12,8% κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.) θα πρέπει τα βήματα να είναι γοργά, όπως, άλλωστε, επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.
Και βέβαια, βασικός πυλώνας μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας διαχείρισης αποβλήτων, πέρα από τα στάδια της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, είναι και η παραγωγή ενέργειας από απόβλητα.
Ως όρος, δε, έχει μια ευρεία αναφορά σε πεδία όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμική ενέργεια, η παραγωγή καυσίμων.
Έτσι, η ενεργειακή αξιοποίηση των δευτερογενών καυσίμων που προέρχονται από την επεξεργασία αποβλήτων, ενταγμένη σε ένα ολιστικό πλάνο διαχείρισης των αποβλήτων, προβάλλει ως αναγκαία συνθήκη που δίνει επαρκείς λύσεις, θεραπεύοντας βαθιές «περιβαλλοντικές πληγές», από τον περιορισμό της ποσότητας που διατίθεται με ταφή μέχρι τη μείωση της χρήσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όλα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συνεδρίου που διοργανώνει η “Waste to Energy”, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στους ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΠΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων και μεγάλων ενεργειακών ομίλων.
Το Συνέδριο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι εξής θεματικές ενότητες:
- Σε σταυροδρόμι η στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας -Δράσεις κι ευκαιρίες
- Οι επενδύσεις, οι ευκαιρίες και οι δράσεις για την επεξεργασία αποβλήτων
- Πρακτικές αξιοποίησης αποβλήτων σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας
- Βιώσιμη ανάπτυξη, Βιομηχανία και ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων- Καλές πρακτικές
- Ο ρόλος των τοπικών αρχών στην ολιστική διαχείριση αποβλήτων
- Η πρόκληση της ενεργειακής ασφάλειας