search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Βρετανία: Το 2023 ήταν η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί (upd)

Θερμοκρασίες άνω του μέσου καταγράφηκαν κατά τους 8 από τους 12 μήνες

Τη δεύτερη θερμότερη χρονιά της έζησε η Βρετανία το 2023, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (Met Office), μετά το ρεκόρ του 2022 -ένα δεδομένο που επισημαίνει τον ολοένα και αυξανόμενο αντίκτυπο που υπάρχει στις μέσες θερμοκρασίες η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, τα δέκα θερμότερα έτη στη Βρετανία καταγράφηκαν όλα τον 21ο αιώνα, από το 2003, ενώ περισσότερα ρεκόρ αναμένεται να καταρριφθούν τα επόμενα χρόνια.

Οι προσωρινές μετρήσεις από το Met Office κατέδειξαν πως η μέση θερμοκρασία των 9,97 βαθμών Κελσίου τον περασμένο χρόνο είναι ακριβώς κάτω από τους 10,03 βαθμούς του 2022, αλλά ξεπερνούν τους 9,88 βαθμούς Κελσίου του 2014. Οι μετρήσεις ξεκίνησαν το 1884.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οξύνουν τον κίνδυνο ξηρασίας και καταστροφικών πυρκαγιών, σφοδρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών, που ενδεχομένως θα πλήξουν τα οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία, αλλά και υποδομές, όπως τους διαδρόμους προσγείωσης – απογείωσης αεροδρομίων και σιδηροδρομικές γραμμές.

«Οι παρατηρήσεις του κλίματος στη Βρετανία είναι σαφείς. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις μετρήσεις της θερμοκρασίας στη Βρετανία μακροπρόθεσμα, με το 2023 να είναι η δεύτερη θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί», εξηγεί σε δελτίο Τύπου ο Μάικ Κέντον, επικεφαλής επιστήμονας του Met Office.

«Την ώρα που το κλίμα μας θα παραμείνει μεταβαλλόμενο, με διαστήματα κρύου και υγρού καιρού, αυτό που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες δεκαετίες είναι ότι καταρρίπτεται ένας αριθμός ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών», επισήμανε ο ίδιος. Αυτό το μοτίβο αναμένεται να συνεχιστεί «τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο άνθρωπος».

Η χρονιά «σηματοδοτήθηκε από σημαντικά κύματα ζέστης τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο κατά τη διάρκεια των 8 εκ των 12 μηνών του έτους», εξηγεί η Met. Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία κατέγραψαν τις θερμότερες χρονιές πέρυσι, προσθέτει η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας.

Επιπλέον, το 2023 είναι «η θερμότερη χρονιά για τη Βρετανία αναφορικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες», συμπληρώνει η Met. «Η τάση που παρατηρείται στη Βρετανία αναφορικά με το κλίμα είναι σύμφωνη με εκείνη που παρατηρείται παγκοσμίως», σημειώνει η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Το 2023 οδεύει στο να αναδειχθεί η θερμότερη χρονιά που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, την ώρα που οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας δεν ήταν ποτέ τόσο αυξημένες εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια», συνεχίζει. Το 2022 η θερμοκρασία στη Βρετανία για πρώτη φορά ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Ο κώδωνας του κλιματικού κινδύνου κρούεται», ανέφερε η ΜΚΟ Greenpeace σε δελτίο Τύπου, επισημαίνοντας ότι παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, «που επιταχύνει τις γεωτρήσεις για την εξεύρεση πετρελαίου και αερίου στη Βόρεια Θάλασσα […] κάνει πως δεν ακούει».

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Φωτιά στις τιμές στο «καλημέρα» του 2024 – Η κρίση στην Ερυθρά και ο ρόλος του Ιράν

Ερντογάν: Η Τουρκία προσπάθησε να συνεργαστεί με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό

Ελβετία: Δημοψήφισμα για το φουά γκρα και τις γούνες ζώων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version