Ο θρύλος λέει ότι το 1855 ο Χοσέ Μανουέλ ντε Χεσούς Σουμπιράνα, καθολικός ιεραπόστολος από την Ισπανία, επισκέφθηκε την πόλη Γιόρο της Ονδούρας. Αντικρίζοντας τη φτώχεια και την πείνα των ντόπιων προσευχήθηκε στον Θεό για τρία ημερόνυχτα ζητώντας Του να δώσει τέλος στην κακουχία και να τους σώσει από την ασιτία. Αμέσως μετά την προσευχή συνέβη κάτι μαγικό: Πυκνά σύννεφα σκέπασαν τον ουρανό και άρχισε να «βρέχει» ψάρια που έθρεψαν τους κατοίκους. Έκτοτε κάθε χρόνο – συνήθως τον Μάιο και τον Ιούνιο – παρατηρείται η Lluvia de Peces, η βροχή των ψαριών.
Το ιδιαίτερο αυτό φαινόμενο προσέλκυσε το ενδιαφέρον επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι υδάτινοι κυκλώνες παρασύρουν τα ψάρια από τη θάλασσα και τελικά τα ρίχνουν στη στεριά. Αυτή τουλάχιστον είναι η επικρατέστερη θεωρία για τη βροχή και άλλων ζωικών ειδών σε όλο τον κόσμο, όπως βατράχια, μέδουσες, ακόμα και φίδια.
Βέβαια, οι ειδικοί ακόμα δεν έχουν διαπιστώσει την πραγματική αιτία του φαινομένου στο Γιόρο που εξακολουθεί να προκαλεί ερωτήματα. Αλήθεια, πώς γίνεται ψάρια του Ατλαντικού σε απόσταση περίπου 70 χλμ. να καταλήγουν στη μικρή πόλη και μάλιστα την ίδια εποχή κάθε χρόνο; Οι κάτοικοι έχουν την δική τους θεωρία και αυτή είναι μία: Πρόκειται για θαύμα!
Η Regal Springs, ηγέτιδα στην αειφόρο παραγωγή ψαριών, αξιοποίησε το 2023 αυτό το φαινόμενο μετατρέποντας το… θαύμα σε ευκαιρία για τους ντόπιους – οι οποίοι ζουν υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με πολλούς εξ αυτών να επιβιώνουν με μόλις 1 δολάριο την ημέρα – δημιουργώντας το εμπορικό σήμα «Heaven Fish».
Οι ντόπιοι συγκεντρώνουν τα ψάρια κατά τη διάρκεια της ετήσιας Lluvia de Peces, τα οποία κατοχυρώνονται με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης χάρη στην οποία οι κάτοικοι του Γιόρο έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα διανομής τους. Τα ψάρια, έπειτα από επεξεργασία, συσκευάζονται σε βιώσιμες συσκευασίες από ανακυκλωμένα μπανανόφυλλα και αποστέλλονται σε περισσότερους από 200 συνεργάτες σε εστιατόρια και καταστήματα στην Ονδούρα. Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος επιτρέπει την υψηλή χρέωσή του με το μισό κιλό να κοστίζει περίπου 6 δολάρια.
Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του «Heaven Fish» το προϊόν δημιουργήθηκε για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και να αποτελέσει πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους.
«Χάρη στο θαυματουργό σύστημα με τη στήριξη της Regal Springs, το Γιόρο κολυμπάει προς την οικονομική σταθερότητα», επισημαίνει η εταιρία που φέρει και το απαραίτητο… φωτοστέφανο πάνω από ένα γραμμικό σχέδιο ιχθύος που παραπέμπει ξεκάθαρα στο χριστιανικό σύμβολο.
Πέφτουν πράγματι ψάρια από τον ουρανό;
Εκπρόσωποι της Πολιτικής Αεροπορίας σε παλαιότερο δημοσίευμα της El Mundo εξήγησαν ότι το φαινόμενο αποδίδεται σε εκδήλωση θαλάσσιου σίφωνα που απορροφά ψάρια και στη συνέχεια τα μετακινεί ρίχνοντας τα στη στεριά.
Εντούτοις, δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό ή βίντεο που να καταγράφει τα ψάρια να πέφτουν από τον ουρανό, αλλά πολλές εικόνες ντόπιων που τα συγκεντρώνουν από τα χωράφια. Η απουσία υλικού που να τεκμηριώνει την απότομη προσγείωση των ψαριών ενισχύει την εξήγηση που δόθηκε από το National Geographic σύμφωνα με την οποία τα ψάρια δεν «ταξιδεύουν» από τη θάλασσα, αλλά αναδύονται από το υπέδαφος. Οι ερευνητές του National Geographic κατέγραψαν το φαινόμενο την ώρα που συνέβαινε και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που προηγούνται της εμφάνισής τους πιθανώς μεταφέρουν τα ψάρια από τα υπόγεια υδατικά συστήματα μετακινώντας τα προς την επιφάνεια.
Παρόμοια περιστατικά σε όλο τον κόσμο
Πρόσφατα στην πόλη Γιασούζ του Ιράν σημειώθηκε βροχή ψαριών, με ντόπιους – σε αντίθεση με την Ονδούρα – να καταγράφουν σε βίντεο το φαινόμενο και να συγκεντρώνουν τα ιπτάμενα ψάρια. Κάποια από αυτά, μάλιστα, ήταν ακόμα ζωντανά και φαίνονται να κινούνται παρά τη σφοδρή πτώση.
Ασυνήθιστο και τρομακτικό ήταν το φαινόμενο της βροχής… φιδιών στο Μέμφις των ΗΠΑ το 1877, όταν έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση άρχισαν να πέφτουν ερπετά από τον ουρανό, κάποια εξ αυτών ζωντανά. Βέβαια, όπως επισημαίνεται από τον τοπικό Τύπο κανείς δεν τα είδε να προσγειώνονται, αλλά έπειτα από τη νεροποντή καφέ-μαύρα φίδια γέμισαν τις αυλές, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.
Το 2007 στην περιοχή Ελ Ρεμπογιέδο της ισπανικής Αλικάντε «έβρεξε» μικροσκοπικούς βατράχους, φαινόμενο που είχε προηγουμένως παρατηρηθεί το 1953 στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ενώ το 2007 «έβρεξε» μικρές αράχνες στην Αργεντινή.
Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί βροχή ψαριών το 1951 στην Αλώνα της Φλώρινας και το 2002 στην Κορώνα Κιλκίς, ενώ το 1993 έβρεξε βατράχια στη πόλη του Διδυμοτείχου.
Photo: Pexels
Διαβάστε ακόμη
Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027
Κοντράρει τα ύψη των κτιρίων και ο δήμος της Αθήνας
Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ