Μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε στο α’ εξάμηνο του 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ.
Η μείωση στην κατανάλωση οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, αλλά και στον ήπιο χειμώνα.
Από την πλευρά της, η αύξηση των εξαγωγών έρχεται να επιβεβαιώσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας ως διαύλου εφοδιασμού της περιφερειακής ευρωπαϊκής αγοράς.
Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο εισαγόταν στην Ευρώπη, έχει πλέον αντικατασταθεί από υγροποιημένο αέριο (LNG), το οποίο φθάνει στη Ρεβυθούσα και εξάγεται μέσω του ελληνικού συστήματος.
Πιο αναλυτικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο αποδείχθηκε μειωμένη κατά 21,74% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15%.
Κατά την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα (-45,85%) με αποτέλεσμα το μερίδιο της συγκεκριμένης πηγής εφοδιασμού να περιοριστεί στο 21%.
Στο 20% διαμορφώθηκε το μερίδιο του αγωγού ΤΑΡ (αέριο από το Αζερμπαϊτζάν) ενώ τουλάχιστον το 55% καλύφθηκε από υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω Ρεβυθούσας, με βασικό προμηθευτή τις ΗΠΑ (ακολουθούν Ρωσία, Αίγυπτος, Αλγερία, Νορβηγία και η Ισπανία.
Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί παρέμειναν στην 1η θέση, καλύπτοντας το 63,4% της εγχώριας ζήτησης.
Αύξηση κατά 14,31%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, καταγράφηκε στην κατανάλωση από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κινήθηκε στο επίπεδο των 6,77 ΤWh, καλύπτοντας το 28,54% της συνολικής ζήτησης.
Διαβάστε ακόμα
Κώστας Γεράρδος (Πλαίσιο): Νέο επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. και ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος
Πληροφορική: «Καύσωνας» στον κλάδο με διψήφιο αριθμό εξαγορών – Ο «χάρτης» των φετινών deals
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ