Την εξαγορά της αφρόκρεμας των έργων ΑΠΕ από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εξασφαλίζει η Volterra, ολοκληρώνοντας μια διαπραγμάτευση μηνών η οποία λήγει με νικητή το στρατόπεδο της ΔΕΗ. Πληροφορίες δεν αποκλείουν ανακοινώσεις ακόμη και εντός της μέρας.
Συνολικά 112 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα προσθέσει η ΔΕΗΑΝ στο δικό της χαρτοφυλάκιο με τη θυγατρική του ομίλου AΒΑΞ, να διατηρεί μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον, τον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Άλλωστε η πώληση των ΑΠΕ αποτελεί ένα μέσο εξασφάλισης σημαντικής ρευστότητας για την εταιρεία σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στον τομέα του retail, που θα της δώσει την ευκαιρία και τα απαραίτητα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Volterra βρισκόταν σε παράλληλες συζητήσεις και με την Iberdrola ωστόσο το τίμημα που προσέφερε η ΔΕΗΑΝ ήταν εκείνο που έκρινε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Με την ΔΕΗ άλλωστε υπήρχε από κοινού συνεργασία στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας καθώς προ τριετίας είχαν συμπράξει για την εκμετάλλευση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 70 MW. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗΑΝ είχε αποκτήσει το 45% των μετοχών δύο εταιρειών της Volttera που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ.
Με την νέα εξαγορά εμπλουτίζει με νέα έργα και το δικό της χαρτοφυλάκιο η ΔΕΗ, η οποία έχει κάνει ένα μεγάλο άλμα στον τομέα των ΑΠΕ τους τελευταίους μήνες. Ήδη τα αδειοδοτημένα έργα της εταιρείας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ισχύος που έχει τεθεί ως στόχος για το 2026.
Όπως ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στους αναλυτές, από την ΔΕΗΑΝ κατασκευάζονται 355MW, εκ των οποίων περίπου 290MW αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ενώ συνεχίζεται η περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου.
Ο στόχος της εταιρείας για τα επόμενα 2,5 έτη είναι να φτάσει τα 5 GW από τα οποία έχει ήδη ωριμάσει 4 GW.
Από αυτά τα 2,2 GW είναι με όρους σύνδεσης και 1,8 GW με περιβαλλοντικούς όρους. Επιπλέον, 650 MW είναι στον τελικό σχεδιασμό και σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας για επιλογή αναδόχου.
Μεταξύ των αδειοδοτημένων έργων που θα προχωρήσουν τους επόμενους 24 έως 30 μήνες είναι 251 MW φωτοβολταικά στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε διάφορα σημεία της χώρας 200 MW αιολικά και 200 MW αποθήκευσης.