Τα τροπικά δάση της θάλασσας, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, με τα εντυπωσιακά χρώματα και τη σύνθετη δομή που αποτελούν κατοικία πολλών ειδών, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας τα «απογυμνώνει» από το χρώμα τους, οι χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντηλιακά προκαλούν βλάβη στο DNA τους, ενώ φάρμακα και ναρκωτικά «κολυμπούν» μέχρι τα βάθη του ωκεανού επιδρώντας αρνητικά στην υγεία τους και σε εκείνη των ειδών που ζουν σε αυτά.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν χαθούν ακόμα περισσότεροι ύφαλοι, είναι πιθανό να καταστραφούν ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα, ακόμα και να εξαφανιστούν είδη ψαριών.

Για αυτό το λόγο θέτουν σε εφαρμογή πρακτικές, όπως η εκτροφή κοραλλιών, για να τα εκπαιδεύσουν να αντέξουν στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, ενώ καλούν σε μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου που οδηγούν, μεταξύ άλλων, σε υπερθέρμανση του πλανήτη και επομένως στο φαινόμενο της λεύκανσης, η οποία συχνά είναι συνώνυμο μαζικού θανάτου των υδρόβιων αυτών όντων.

Τώρα, ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ (WHOI) στη Μασαχουσέτη εξετάζουν κατά πόσο μπορεί να είναι ωφέλιμη η χορήγηση βιταμινών για την επιβίωση και ανάπτυξη των κοραλλιών.

Σαν να επρόκειτο για ανθρώπινο οργανισμό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ουσίες όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρος και σίδηρος μπορεί να ενισχύουν την υγεία τους. Για αυτό το λόγο, πραγματοποίησαν δοκιμές στο εργαστήριο τοποθετώντας πλακίδια με θρεπτικά συστατικά για να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούν να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους, βοηθώντας τα να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες όπως η υπερθέρμανση των θαλασσών και να ενισχύσουν τα επίπεδα αντοχής τους έπειτα από ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως οι τυφώνες.

«Μελετούμε πώς αντιδρούν τα κοράλλια όταν αναπτύσσονται σε επιφάνειες που έχουν εγχυθεί με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρος και σίδηρος», δήλωσε η Κολίν Χάνσελ, ειδικός στη χημική ωκεανογραφία στο WHOI.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έπειτα από δοκιμές ενός έτους υποδηλώνουν ότι τα κοράλλια που έλαβαν τα συστατικά αυτά σε πρώιμο στάδιο ήταν πιο ανθεκτικά στο θερμικό στρες, οπλίζοντας με αισιοδοξία τους ειδικούς, οι οποίοι πρόκειται να μεταφέρουν τα πλακίδια σε τεχνητό ύφαλο.

Η κατασκευή από σκυρόδεμα που θα φιλοξενήσει τα πλακίδια έχει σχεδιαστεί από ειδικούς του Πανεπιστήμιο των Παρθένων Νήσων (UVI) και έχει μέγεθος 20 τ.μ. παρέχοντας στέγη σε νεαρά κοράλλια που χρειάζονται πολυβιταμίνες.

Την ίδια στιγμή, όπως εξηγούν οι ερευνητές από τα θρεπτικά συστατικά επωφελούνται και άλλα είδη, αφού οι βιταμίνες διαχέονται στην περιοχή. Βέβαια, τονίζουν πως η ισορροπία είναι το παν, αφού πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα θρεπτικά συστατικά δε θα προσελκύσουν ανεπιθύμητα είδη.

Για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο, αλλά και για να καταγράφονται τα δεδομένα γύρω από την υγεία των κοραλλιών, πρόκειται να αναπτυχθεί προηγμένο σύστημα παρατήρησης.

Θα αποδειχθούν σωτήριες οι βιταμίνες; Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμα και η χορήγησή τους σίγουρα δε θα σταθεί όπλο κατά των καταστροφικών τυφώνων και της διάβρωσης, αλλά αισιοδοξούν ότι οι προσπάθειές τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιότοπου για τα κοράλλια και στην αποκατάσταση των φυσικών υφάλων της περιοχής.

Photo: Woods Hole Oceanographic Institution

Διαβάστε ακόμη 

ESM και EFSF ανοίγουν τον δρόμο για πρόωρη αποπληρωμή χρέους

Roller Kappatos: Από ένα δωματιάκι στου Γκύζη, κατάφερε να βάλει τα προϊόντα της στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά

Σε περιδίνηση η Γαλλία: Για πρώτη φορά σε επίπεδα… Ελλάδας το κόστος δανεισμού (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα