search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Βιώσιμες καλλιέργειες: Έρχονται νέες γονιδιακά επεξεργασμένες ποικιλίες σιταριού

Πολλοί επιστήμονες και ρυθμιστικές Αρχές θεωρούν τη γονιδιακή επεξεργασία λιγότερο επικίνδυνη από τη γενετική και πιο κοντά στην παραδοσιακή αναπαραγωγή φυτών

Γονιδιακά τροποποιημένες ποικιλίες σιταριού καλλιεργεί η κρατική εταιρεία της Αυστραλίας InterGrain, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ποικιλίες που θα αποδίδουν τουλάχιστον 10% μεγαλύτερες σοδειές από τις συμβατικές ποικιλίες που θα είναι παράλληλα πιο θρεπτικές και με λιγότερη ανάγκη για νερό, λιπάσματα και χημικές ουσίες σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων βιώσιμων μεθόδων καλλιέργειας.

Σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση η γονιδιακή επεξεργασία δεν εισάγει ξένο DNA, αλλά χειρίζεται το υπάρχον φυσικό γονιδίωμα. Εξαιτίας αυτής της διαφοροποίησης πολλοί επιστήμονες και ρυθμιστικές Αρχές θεωρούν τη γονιδιακή επεξεργασία λιγότερο επικίνδυνη από τη γενετική και πιο κοντά στην παραδοσιακή αναπαραγωγή φυτών. Η τεχνική αυτή επιτρέπει επίσης να αλλάξουν περισσότερα από ένα γονίδια, επιτρέποντας ένα ευρύτερο φάσμα τροποποιήσεων.

Πώς γίνεται η καλλιέργεια

Η καλλιέργεια γίνεται σε ένα θερμοκήπιο δοκιμών στο νοτιοανατολικό Κουίνσλαντ. Οι σπόροι από αυτά τα φυτά θα χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια περισσότερων φυτών, παράγοντας αρκετούς σπόρους για να φυτευτούν σε περισσότερες από 45 δοκιμαστικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αυστραλία την καλλιεργητική περίοδο του 2025.

«Η δουλειά μας είναι να βρούμε ποιος συνδυασμός γονιδίων δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Στόχος μας είναι τουλάχιστον 10% βελτίωση της απόδοσης. Αυτοί οι σπόροι έχουν τη δυνατότητα να το πετύχουν» λέει η Τρες Γουάλμσλει, διευθύνων σύμβουλος της InterGrain.

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Σταθερή μείωση τιμή: Κατεβαίνουν τα «ταμπελάκια» του -5% από τα σούπερ μάρκετ

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version