Οι βιώσιμες επενδύσεις ανέρχονται συνολικά σε 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων σε πέντε από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Global Sustainable Investment Alliance. Οι επενδυτές μετρούν όλο και περισσότερο τους παράγοντες ESG που παραδοσιακά δεν περιλαμβάνονται στον ισολογισμό μιας εταιρείας, αλλά που μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές αποδόσεις.
Η GSIA, της οποίας τα μέλη παρακολουθούν την ανάπτυξη στην περιοχή τους, ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία υπό επαγγελματική διαχείριση αντιπροσωπεύουν το 36% του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης κεφάλαια που επενδύονται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που αξιολογεί τον κίνδυνο και τον αντίκτυπο της επίδρασης ζητημάτων, όπως η αλλαγή του κλίματος, ακόμη και αν η εντολή των επενδυτών δεν έχει επίσημο, ρητό επίκεντρο τα κριτήρια ESG.
Η διετής έρευνα του κλάδου εξέτασε περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλασία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τέλος του 2019 για όλες τις περιοχές εκτός από την Ιαπωνία, όπου τα δεδομένα αφορούν μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Από την τελευταία έκθεση, το σύνολο των βιώσιμων επενδύσεων έχει αυξηθεί κατά 15%. «Αυτή η ανάπτυξη τροφοδοτείται από τις αυξανόμενες προσδοκίες των επενδυτών, τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και την αυξανόμενη σημαντικότητα των κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων – από τη βιοποικιλότητα έως τη φυλετική ισότητα και την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Simon O’Connor, πρόεδρος της GSIA. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ σημείωσαν την ισχυρότερη ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια με 48% και 42%, αντίστοιχα.
Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, ο Καναδάς είναι πλέον η αγορά με το υψηλότερο ποσοστό βιώσιμων επενδύσεων με ποσοστό 62%, ακολουθεί η Ευρώπη με 42%, η Αυστραλασία με 38%, οι ΗΠΑ με 33% και η Ιαπωνία με 24%.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν να εκπροσωπούν περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων βιώσιμων επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο 2018 έως 2020.
Ακόμη, στην Ευρώπη οι βιώσιμες επενδύσεις παρουσίασαν μεγάλη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές στο πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως αποδεικνύεται από τις καθαρές εισροές 14 δις. ευρώ σε αντίθεση με τις καθαρές εκροές 77 δις. ευρώ άλλων κεφαλαίων. Η σταθερή υπεραπόδοση των δεικτών ESG τα τελευταία χρόνια έχει επίσης αυξήσει τις προσφορές προϊόντων ESG στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να κατευθύνει τους επενδυτές προς περισσότερες επιλογές προϊόντων ESG εισάγοντας τροποποιήσεις στο MiFID II.
Παράλληλα, έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες σε όλη την Ευρώπη που πιστοποιούν το αυξανόμενο σχετικό ενδιαφέρον.
Ωστόσο, το Morningstar Manager Research, που δημοσιεύθηκε το 2021, αποκαλύπτει ότι ενώ η πλειονότητα των νέων προσφορών κεφαλαίων για το 2020 ήταν σαφώς προς ESG, τα περιβαλλοντικά επικεντρωμένα κεφάλαια αντιπροσώπευαν το 13%, ενώ ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τοποθετούνται με βάση προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς που σχετίζονται με άλλα θέματα βιωσιμότητας, όπως το φύλο ή οι έξυπνες πόλεις.