Τη μείωση του μεριδίου της στον τομέα της υψηλής τάσης επιτυγχάνει η ΔΕΗ μέσα από τις νέες συμβάσεις ηλεκτροδότησης που υπογράφει με την ελληνική βιομηχανία, ικανοποιώντας παράλληλα την ανάγκη για μείωση της δεσπόζουσας θέσης της στη αγορά που αποτελεί υποχρέωση από την εποχή των μνημονίων.
Την ίδια στιγμή, αύξηση που υπολογίζεται να φτάσει το 40% εξασφαλίζει η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία συμφώνησε με την Βιοχάλκο για την προμήθεια των εργοστασίων της στην υψηλή και την μέση τάση που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε η ΔΕΗ.
Η Βιοχάλκο που είναι ο αμέσως επόμενος μεγάλος καταναλωτής ενέργειας μετά το Αλουμίνιο της Ελλάδας, σύναψε πριν λίγες μέρες το πρώτο διμερές συμβόλαιο δεκαετούς διάρκειας με την ΔΕΗ, ανοίγοντας το δρόμο για τα PPA’s και στην ελληνική αγορά και ετοιμάζεται στην σύναψη και νέων συμβολαίων με μικρότερους παραγωγούς ενέργειας.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία με την Επιχείρηση προβλέπει ότι η ενέργεια που θα παράγεται από τη ΔΕΗ παραγωγή θα διοχετεύεται προς τη Βιοχάλκο μέσω του Ήρωνα και όχι μέσω της ΔΕΗ προμήθεια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα κάτι που φαίνεται να επιδίωξε η Επιχείρηση για να περιορίσει την θέση της στην υψηλή τάση που μέχρι πρόσφατα ήταν στο 95% και πέρσι υποχώρησε στο 88,3%.
Η συμφωνία με την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία επιτεύχθηκε 3,5 μήνες μετά την λήξη της σύμβασης με την ΔΕΗ αφορά την προμήθεια 1,2 εκατομμυρίων γιγαβατώρων σε ετήσια βάση. Για τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπει φυσική παράδοση ρεύματος από συμβατικές μονάδες καυσίμων (λιγνίτη, φυσικό αέριο, νερά). Και από το 2025, η ενέργεια που θα παραδίδεται θα είναι πράσινη και θα αποτελεί χρηματοοικονομικό προϊόν που θα προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ με το οποίο η βιομηχανία θα μπορεί να κάνει διαχείριση του ρίσκου της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με την επιλογή του PPA, που υπεγράφη με τα δυο πρώτα χρόνια να αφορά σε φυσική παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζεται η απεμπλοκή από το πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρισμού που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση λόγω της ενεργειακής κρίσης καθώς αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.
Μέσω της συμφωνίας η βιομηχανία αναλαμβάνει το ρίσκο μιας μακρόχρονης σύμβασης αλλά και τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους. Επιπλέον, εξασφαλίζει την λειτουργία της με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς με την κατανάλωση πράσινης ενέργειας, μειώνει τις εκπομπές ρύπων και εξασφαλίζει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά εγγύησης προέλευσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συζητήσεις για την σύναψη διμερών συμβάσεων είναι και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, η σύμβαση της οποίας λήγει τέλη Ιουνίου ενώ ανάλογες επιδιώξεις εμφανίζεται να έχει και η ΑΓΕΤ. Η σύμβαση της Μυτιληναίος με την ΔΕΗ ολοκληρώνεται τέλη του 2023 ωστόσο η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να καλύπτει μέρος των αναγκών της από την Protergia και την WATT&VOLT. Εκτός ΔΕΗ και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο είναι από καιρό η HelleniqEnergy (πρώην ΕΛΠΕ), η οποία εκπροσωπείται από την Elpedison ενώ η βιομηχανία ΜΕΛ που δραστηριοποιείται στην ανακύκλωση χαρτιού και την παραγωγή χαρτονιού, υπάρχουν πληροφορίες που την θέλουν να προσανατολίζεται σε μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΥΘΗΑ).
Ανησυχία στην αγορά
Η αγορά εκτιμά ότι η σύναψη των διμερών συμβολαίων είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους για να εξομαλυνθούν τα αγκάθια που υπάρχουν και η έλλειψη ώριμων έργων ΑΠΕ. Ένα από αυτά τα αγκάθια είναι η καθυστέρηση στην χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε έργα προτεραιότητας Β, με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει για την αξιολόγηση των αιτήσεων το ΥΠΕΝ για έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν PPA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση δεν θα γίνει πριν τον Σεπτέμβριο και αυτό δημιουργεί ανησυχία στην αγορά.
Παράλληλα, όμως δεν προχωρά και η ρύθμιση, που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο και έδινε τη δυνατότητα σε έργα σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν καταρτίσει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, να αποδεσμεύονται από τις κλειδωμένες ταρίφες και τις συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ και να στρέφονται στα PPA’s, συμμετέχοντας απευθείας στην αγορά. Ο λόγος είναι ότι ο Διαχειριστής των ΑΠΕ θεωρεί ότι στο κείμενο της ρύθμισης υπάρχουν ασάφειες που οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες. Γι΄ αυτόν τον λόγο και ο ΔΑΠΕΕΠ έχει υποβάλλει σχετικό ερώτημα προς το ΥΠΕΝ.
Διαβάστε ακόμη
Κομισιόν: Μεγαλύτερα πλεονάσματα, άλματα στην ανάπτυξη και στο βάθος… παροχές (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ