Βελτιωμένη είναι η εικόνα στις δασικές περιοχές της Χαλκιδικής, χάρη στα έργα που έγιναν μέσω του προγράμματος AntiNERO III από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, για λογαριασμό του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται αυτή την εποχή σε πολύ υψηλά επίπεδα και με απαγορεύσεις κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων, όποτε κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε περιοχές των δήμων Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Παύλος Μπεκιάρογλου, πραγματοποίησε αυτοψία σε δάση όπου υλοποιούνται διάφορα έργα.
«Διαπίστωσα ότι έχει γίνει φοβερή δουλειά στην περιοχή του δασαρχείου Αρναίας και του Πολυγύρου, ενώ τις επόμενες μέρες θα κάνω αυτοψία και στην Κασσάνδρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπεκιάρογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικότερο που έχει γίνει είναι ότι υπάρχει πλέον εύκολη πρόσβαση στις πυροσβεστικές δυνάμεις σε περίπτωση φωτιάς μέσα στο δάσος.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο πλαίσιο του AntiNERO III, έχουμε ανοίξει ζώνες, δεξιά και αριστερά από τον δασικό δρόμο και σε βάθος ανάλογα με την περίπτωση, αφαιρώντας και τη βλάστηση που είναι στον υπόροφο, για να μπορούν έτσι οι πυροσβέστες να εισέλθουν στο δάσος. Ειδικά στην κορυφογραμμή, στο Δραγουνδέλι, στη χερσόνησο Σιθωνίας, όπου είναι σημαντικό να εισέλθουν, αν χρειαστεί, για να αναχαιτίσουν τη φωτιά, οι ζώνες είναι μεγάλης διαμέτρου», εξηγεί.
Κατά την επίσκεψή του στην Αρναία, στην περιοχή γύρω από τη Μεγάλη Παναγία και στη συνέχεια από τη Βαρβάρα προς την Ολυμπιάδα, στο όρος Κάκαβος και στο Δραγουνδέλι, ο κ. Μπεκιάρογλου διαπίστωσε ότι οι υπόροφοι έχουν καθαριστεί και έχουν γίνει αραιώσεις σε πυκνές φυτείες με ξερά και άρρωστα.
«Απομακρύνθηκαν, από τον υπόροφο, ασθενικά, άρρωστα και πολύ ξερά φυτά από τη δασική βλάστηση για να μην υπάρχει έντονος κίνδυνος φωτιάς και να μπορούν να κινηθούν, αν χρειαστεί, χωρίς πρόβλημα οι πυροσβέστες». Όπως τονίζει, η κατάσταση στα δάση, στην περιοχή ευθύνης του, έχει βελτιωθεί πολύ και αναμένεται σε λίγους μήνες, να γίνει και αναδάσωση.
«Πρώτη φορά γίνεται τόσο καλή δουλειά και χαιρόμαστε που επιτέλους υλοποιείται ένα έργο, με στόχο την προστασία του δάσους. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί μέχρι τώρα μόνο συντηρήσεις των δρόμων κάναμε και κάποιες φορές, καθαρισμό ζώνης. Η κατάσταση πλέον έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Παλιά, αριστερά και δεξιά των δασικών δρόμων υψωνόταν αδιαπέραστη βλάστηση, τώρα δεν υπάρχει αυτό. Έχει γίνει συντήρηση του οδικού δικτύου, αλλά ανοίχτηκαν και ζώνες, ειδικά στα πιο επικίνδυνα σημεία, εκεί δηλαδή όπου έχει κοντά σπίτια και οικισμούς», σημειώνει ο κ. Μπεκιάρογλου, προσθέτοντας ότι από τον Οκτώβριο θα αρχίσουν, σε επιλεγμένα σημεία, αναδασώσεις με είδη που είναι βραδύκαυστα για να δημιουργούν ένα «τείχος» στη φωτιά.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: «Θρίλερ» με τον εμβληματικό «Μύλο» της Θεσσαλονίκης (pics)
Έρχεται το νέο TAXIS με ψηφιακό προφίλ και ανάλυση «συμπεριφοράς» φορολογούμενων
Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Τι αλλάζει από το 2025
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ