Αίτηση για υπαγωγή στα κρατικά μέτρα σταθεροποίησης επιχειρήσεων ενέργειας υπέβαλε σήμερα η εταιρία προμήθειας, αποθήκευσης και εμπορίας φυσικού αερίου Uniper, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του περιορισμού της προμήθειας από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, η πρόταση προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και μέρες σε διαπραγματεύσεις με την Uniper, έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στη χώρα, αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης.
Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η επένδυση «πολλών» δισεκατομμυρίων ευρώ σε μερίδιο της εταιρίας ή ένα μίγμα κρατικής επένδυσης και μετακύλισης μέρους του κόστους στους πελάτες.
Η νέα γερμανική νομοθεσία επιτρέπει υπό ειδικές συνθήκες την προσαύξηση των τιμών για όλους τους πελάτες φυσικού αερίου.
Στην πρόταση που κατέθεσε ο μεγαλομέτοχος της Uniper, η φινλανδική Fortum, περιλαμβάνονται ακόμη η αναδιάρθρωση της εταιρίας και η δημιουργία κρατικής εταιρίας ασφάλειας εφοδιασμού.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης νωρίτερα σήμερα του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Bundesrat), ο Δήμαρχος/Πρωθυπουργός της Βρέμης Αντρέας Μποφενσούλτε (SPD) δήλωσε ότι η συζήτηση κράτους – Uniper περιλαμβάνει «ένεση» ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αξιοποίηση και επιπλέον εξωτερικών κεφαλαίων, καθώς το πιστωτικό όριο της κρατικής Τράπεζας Επενδύσεων KfW φθάνει μόνο τα 2 δισεκατομμύρια.
Επιπλέον, το πακέτο δάσωσης που θα αποφασιστεί πρέπει, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, να προστατεύει την επενδυτική βαθμίδα της Uniper.
Διαβάστε ακόμα:
Reset για το Bitcoin: Σε τροχιά για την καλύτερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο
Κατασκευές – Μελέτη ΙΟΒΕ: Στα €19,8 δισ. θα εκτιναχθούν τα έσοδα του κλάδου το 2026
Γιατί τερμάτισε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός