Την ανηφόρα τραβούν ξανά οι χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας με τους προμηθευτές να ανεβάζουν τα τιμολόγια του Ιανουαρίου κατά 28% για να μετριάσουν το ρίσκο της πρόβλεψης τιμών δέκα ημέρες πριν το τέλος του μήνα.
Τον χορό των αυξήσεων έσυρε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ ανακοινώνοντας άνοδο των τιμών περίπου κατά 11 λεπτά σε σχέση με το τιμοκατάλογο του Δεκέμβρη. Έτσι η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα θα διαμορφωθεί για τα οικιακά τιμολόγια έως τις 500 κιλοβατώρες στα 48,9 λεπτά (από 0,38 ευρώ) αυξημένη κατά 28% ενώ πάνω από την κατανάλωση των 500 κιλοβατώρων, το κόστος ανεβαίνει στα 50,01 λεπτά. Κοντά στην ΔΕΗ κινείται και η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).
Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο. Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.
Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.
Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση. Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά. Ανταγωνιστικότερες χρεώσεις εμφανίζει η Ελληνικό Φυσικό Αέριο, προσφέροντας τιμολόγια με 0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 20%.
Στην ΖΕΝΙΘ τα τιμολόγια ανεβαίνουν στα 46,5 λεπτά από 32,9 λεπτά τον προηγούμενο μήνα ενώ οι χρεώσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ για το πρόγραμμα Power On Home Comfort με πάγιο 4,90 ευρώ θα ανέλθουν σε 0,375 λεπτά από 28,5 λεπτά το Δεκέμβριο
Το τόνο στην αγορά δίνει η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής από τα τέλη Νοεμβρίου που παρά την μερική αποκλιμάκωση τιμών των τελευταίων ημερών παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Η άνοδος των τιμών εκτιμάται ότι θα έχει και συνέχεια καθώς οι θερμοκρασίες της χειμερινής περιόδου αυξάνουν την ζήτηση για θέρμανση και δημιουργούν νέα αβεβαιότητα για το επόμενο διάστημα.
Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου, η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς της επόμενης μέρας είναι 294,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 227,75 ευρώ το Νοέμβριο και 232,60 ευρώ τον Οκτώβριο. Σήμερα μάλιστα η Ελλάδα εμφανίζει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, με το κόστος να ανεβαίνει στα 261,28 ευρώ /μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,59% μπροστά από την Ιταλία (με 256,27 ευρώ), την Ελβετία (με 248,82 ευρώ) και την Φιλανδία (με 241,59 ευρώ). Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούσε χθες στα 105,5 ευρώ η μεγαβατώρα όταν προ ημερών προσέγγισε τα 150 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η δυσκολία στην πρόβλεψη τιμών του επόμενου μήνα που στέλεχος του κλάδου χαρακτηρίζει με «λοταρία», επιβεβαιώθηκε και τον Δεκέμβριο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ονομαστικές τιμές των προτεινόμενων χρεώσεων να κινηθούν χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μιλούν για ζημιές.
Καθώς μπαίνουμε στην καρδιά του χειμώνα, οι εκτιμήσεις όλες δείχνουν ότι οι προβλέψεις θα είναι «τσιμπημένες» προκειμένου να καλύψουν τα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς και να περιορίσουν τις απώλειες για τον κλάδο των παρόχων.
Την ισορροπία στα τιμολόγια υπόσχεται να φέρει και τον επόμενο μήνα η κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα κληθεί να εξορθολογήσει τις τιμές κάτω από τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα. Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει με ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνει για τον επόμενο μήνα.
Τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κληθεί να αποφασίσει και για το ύψος της φορολόγησης των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας. Η ΡΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει την επεξεργασία των στοιχείων και έχει αποστείλει στο ΥΠΕΝ τις παραδοχές και την προτεινόμενη μεθοδολογία υπολογισμού τιμών η οποία κατά πληροφορίες διαμορφώνει το ύψος των υπερκερδών περίπου στα 390 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Δεύτερη ευκαιρία για όσους δεν πρόλαβαν το επίδομα θέρμανσης
Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων