Σε «αθόρυβο», αλλά ιδιαίτερα ισχυρό παίκτη της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ εξελίσσεται η γερμανική BayWa r.e., η οποία εκτός από τα φωτοβολταικά projects, που αποτελούν και την κεντρική δύναμη του χαρτοφυλακίου της, ενισχύει την παρουσία της και στα αιολικά.
Η γερμανική εταιρεία που έχει ιδρύσει σειρά θυγατρικών στη χώρα μας, επεκτείνεται εσχάτως στην αιολική ενέργεια μέσω της «Boreads Wind», η οποία συστάθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο.
Η «Boreads Wind» εξασφάλισε ήδη από τη ΡΑΕ βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 60 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 60 MW στη θέση Χαραδρίτσα, της Δημοτικής Ενότητας Σατρών της Ξάνθης. Το πάρκο θα αποτελείται από 10 ανεμογεννήτριες με διάμετρο φτερωτής 150 μ. και η άδεια έχει ισχύ για 25 χρόνια (έως 5/11/2046).
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει πρόσφατα η BayWa r.e., από το 2013 που έκανε την είσοδό της στην ελληνική αγορά έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ηλιακής ενέργειας 1,3 GW και περισσότερα από 300 MW αιολικών «σε στενή συνεργασία με τοπικούς εταίρους» και όπως είχε δηλώσει ο Philipp Kunze (Managing Director της BayWa r.e.) έχει σκοπό την περαιτέρω επέκταση και των δύο τομέων, ενώ επίσης ενδιαφέρεται για πλωτά φωτοβολταϊκά και για αγροτικά φωτοβολταϊκά ως καινοτόμες λύσεις.
«Η ομάδα μας σκοπεύει να φέρει πολυάριθμες καινοτόμες προσεγγίσεις στην Ελλάδα, για να υποστηρίξει τους στόχους ενεργειακής μετάβασης της χώρας, στους οποίους πιστεύουμε ακράδαντα» είχε τονίσει.
Ο γερμανικός όμιλος, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney τον περασμένο Μάιο, έχει ήδη ιδρύσει σειρά θυγατρικών εταιρειών στη χώρα μας, ενώ έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για τρία τουλάχιστον μεγάλα φωτοβολταϊκά projects συνολικής ισχύος 765 MW. Συγκεκριμένα, η μία, -την οποία έλαβε η εταιρεία Iliako Power VII-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 432,6 MW στην Πικρολίμνη Πολυκάστρου Κιλκίς.
Η δεύτερη βεβαίωση, -μέσω της εταιρείας Iliako Power VI-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 84,81 MW στη Δεσκάτη Γρεβενών, ενώ η τρίτη, -μέσω της εταιρείας Iliako Power V-, αφορά φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 250,0575 MW στη θέση Βέρμιο ΤΕΚΕ, των Δημοτικών Ενοτήτων Αγίας Παρασκευής, Βέροιας, Ελλησπόντου και Νάουσας.
Για αυτή την τρίτη άδεια υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο αίτηση της εταιρείας για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς την επέκταση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης, η οποία, προ ημερών, έλαβε το «πράσινο φως» της ΡΑΕ.
Η δημιουργία θυγατρικών βραχιόνων στην Ελλάδα άρχισε από τον Απρίλιο του 2019, με την Iliako Power I και στη συνέχεια ιδρύθηκαν άλλες οκτώ παρόμοιες εταιρείες, με πιο πρόσφατες τις Iliako Power VIII και Iliako Power ΙΧ, που συστάθηκαν μόλις στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, με διαχειριστές τους Philipp Kunze και Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο.
Ο γερμανικός όμιλος που έχει παρουσία σε 28 χώρες, με έργα εγκαταστημένης ισχύος 4 GW και υπό διαχείριση και εξέλιξη 10 GW, διατηρεί γραφεία στην Ελλάδα, -σε Αθήνα και Λάρισα-, ενώ εστιάζει το ενδιαφέρον του και στα πλωτά φωτοβολταϊκά. Έχει ήδη ολοκληρώσει 6 πλωτά φωτοβολταϊκά projects στην Ολλανδία, ενώ στο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνονται 11 τέτοια έργα σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, ισχύος 181 MW. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι θέτει ως στόχο να προσθέσει 500MW σε πλωτά έργα τα επόμενα χρόνια.
Βλέπει την Ελλάδα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας
O Philipp Kunze, συμμετείχε στο Renewable & Storage Forum που έγινε στα μέσα Οκτωβρίου στην Αθήνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, μελέτη γερμανικών φορέων προβλέπει ότι ως το 2050 η χώρα μας είναι σε θέση να γίνει πρωταθλητής στις εξαγωγές πράσινου ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, αγγίζοντας τις 30 τεραβατώρες ετησίως. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται ασφαλώς μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, στα δίκτυα και τις διεθνείς διασυνδέσεις, καθώς και ευκολότερη πρόσβαση των έργων στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Στην περίπτωση των διεθνών διασυνδέσεων, η ισχύς θα πρέπει να φτάσει τα 2-6 GW στην κάθε κατεύθυνση προς τις γειτονικές χώρες.
Ποια είναι η BayWa r.e.
Η BayWa r.e., -με τζίρο περί τα 2,5 δις ευρώ-, ανήκει στο BayWa Group, έναν ισχυρό γερμανικό πολυεθνικό όμιλο με έσοδα 17,2 δις ευρώ, που ιδρύθηκε το 1923 στο Μόναχο και έχει ως βασικούς πυλώνες το εμπόριο, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις υπηρεσίες στην αγορά γεωργίας, ενέργειας και δομικών υλικών. Ο τομέας ενέργειας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος του ομίλου, με όλες τις δραστηριότητες για τις ΑΠΕ συγκεντρωμένες στην BayWa r.e. η οποία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών έργων και υπηρεσιών.
Υποστηρίζει εταιρείες και επιχειρήσεις με εξατομικευμένες ενεργειακές λύσεις και συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών συμφωνιών και επικεντρώνεται στην υλοποίηση μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων χωρίς επιδοτήσεις.
Επιπλέον, η BayWa r.e. αναπτύσσει Υβριδικούς Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και τοποθεσίες εκτός δικτύου και είναι leader στην αγορά για καινοτόμες εφαρμογές για διπλή χρήση γης όπως πλωτά φωτοβολταϊκά και Agri-PV.
Πρόσφατα, η BayWa r.e. μαζί με την Elicio, προεπελέγησαν για τη συμμετοχή στον μεγάλο διαγωνισμό για το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο εμπορικής κλίμακας, ισχύος 250 MW, που θα αναπτυχθεί νότια της Βρετάνης, Γαλλία.