Την βρήκαν να κολυμπά ανοικτά της Τσέρβια στην Ραβέννα της Ιταλίας τον Ιούλιο του 2020, με μια βαθιά ρωγμή στο καβούκι της που είχε προκαλέσει τον τραυματισμό του πνεύμονά της. Τώρα η χελώνα καρέτα καρέτα που οι διασώστες της την ονόμασαν Τσένερε (στάχτη), έχει θεραπευθεί και σύντομα θα είναι έτοιμη να κολυμπήσει ξανά στις ιταλικές θάλασσες, χάρη σε ένα εκτυπωμένο τρισδιάστατο καβούκι.

Η χελώνα τραυματίστηκε, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, από προπέλα σκάφους και η κατάστασή της όταν βρέθηκε χαρακτηρίστηκε κρίσιμη.

Το ζώο μεταφέρθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Διατήρησης της Θαλάσσιας Πανίδας της Ραβέννας (CESTHA), όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία και αποκατάσταση.

Χάρη στην εφευρετικότητα των επιστημόνων του κέντρου και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η Τσένερε απέκτησε έξι διαφορετικά τρισδιάστατα εκτυπωμένα καβούκια που βοήθησαν στη μακρά διαδικασία αποκατάστασής της.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Artificio Digitale το κάθε 3D καβούκι τοποθετήθηκε στην τραυματισμένη χελώνα με ειδική κόλλα για να εγγυηθεί η σταθερότητά του και η προστασία της πληγής. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίστηκε η απομόνωση του τραύματος από το νερό και παράλληλα η δυνατότητα πρόσβασης ώστε οι γιατροί να μπορέσουν να περιποιηθούν την περιοχή.

Η αποκατάστασή της συνεχίστηκε στο ενυδρείο Cattolica, το οποίο παρείχε μια μεγάλη δεξαμενή χωρητικότητας 80.000 λίτρων θαλασσινού νερού και περιβάλλον που θυμίζει φυσικό, ιδανικό για να ανακτήσει μέρος της κινητικότητάς της, αφού μετά το ατύχημα δεν μπορούσε να κινήσει τα πίσω πτερύγιά της.

Η παραμονή της στο ενυδρείο θα επιτρέψει στην Τσένερε να αναπτύξει έναν άλλο τρόπο κολύμβησης, χρησιμοποιώντας τα μπροστινά πτερύγια, με τους ειδικούς των δύο οργανισμών να παρακολουθούν την πορεία της χελώνας, καθώς στόχος είναι η επαναφορά της στη θάλασσα.

Όπως είπε στο Lifegate η Σάρα Σεγκάτι, Επιστημονική Διευθύντρια του CESTHA το βάθος και το μέγεθος της δεξαμενής θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της κινητικότητας της Τσένερε, καθώς η μεγαλύτερη πίεση του νερού θα βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας, τονώνοντας τους μυς και τον συντονισμό της κολύμβησης.

«Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η Τσένερε, η οποία αποδείχθηκε δυναμική και επίμονη από την πρώτη στιγμή και έχει υποβληθεί σε 11 χειρουργικές επεμβάσεις», πρόσθεσε η Σεγκάτι.

Με αφορμή τη διάσωση και αποκατάσταση της Τσένερε ξεκίνησε πενταετής συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς για την υλοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διατήρηση της πανίδας της Αδριατικής Θάλασσας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση εκτυπωμένου μέλους σε τραυματισμένα ζώα. Ο Φρέντι ήταν η πρώτη χελώνα στον κόσμο που αποκατέστησε μεγάλος μέρος του κελύφους του, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στη Βραζιλία. Μέλη της ομάδας The Animal Avengers σχεδίασαν, εκτύπωσαν και ζωγράφισαν στο χέρι το νέο καβούκι για να μοιάζει με το πραγματικό, δίνοντας στον Φρέντι τη δυνατότητα να ζήσει τη ζωή του χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα, με την ίδια τεχνολογία αναπτύχθηκε ράμφος για έναν λευκοκέφαλο θαλασσαετό, ο οποίος είχε πέσει θύμα λαθροκυνηγών με αποτέλεσμα σφαίρα να καταστρέψει το άνω τμήμα του ράμφους του. Οι ειδικοί στο κέντρο διάσωσης πτηνών στο Αϊντάχο των ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο που εκτύπωσαν και τοποθέτησαν καλύπτοντας το κενό. Βέβαια, παρά την επιτυχία λίγους μήνες αργότερα, το πραγματικό ράμφος του αετού μεγάλωσε λίγο και παρότι η ανάπτυξη ήταν μικρότερη από 1,5 χιλιοστά, ήταν αρκετή για να μετατοπίσει το προσθετικό ράμφος.

Αντίστοιχα, τρισδιάστατα εκτυπωμένα πόδια έχουν κατασκευαστεί για να αντικαταστήσουν το κομμένο πόδι ενός πτηνού γραμματέα, χάρη στο οποίο το πουλί μπόρεσε να ζήσει μία φυσιολογική ζωή.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη   

Παρίσι 2024: Πόσα χρήματα θα κερδίσουν οι Ολυμπιονίκες

Τα διεθνή τοπόσημα και η συμβολή τους σε ΑΕΠ και κοινωνία – Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στο επίκεντρο (pic)

«Πόλεμος» στις παραλίες: Από τη μάχη της πετσέτας στο κυνήγι της ξαπλώστρας (πίνακες) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ