Κάποιες δυσκολεύονταν να πάρουν ανάσα, άλλες παρέμεναν ακίνητες και μερικές προσπαθούσαν με όση δύναμη διέθεταν ακόμα να διατηρηθούν στη ζωή. Μάταια όμως. Η εικόνα που αντίκρισαν κτηνίατροι, θαλάσσιοι βιολόγοι και μέλη της Υπηρεσίας Πάρκων και Άγριας Ζωής της Τασμανίας (PWS) σε απομακρυσμένη ακτή βορειοδυτικά της Τασμανίας ήταν αποκαρδιωτική.
Περισσότερες από 150 ψευδόρκες (Pseudorca crassidens) της οικογένειας των Δελφινίδων, ξεβράστηκαν στην παραλία του φυσικού καταφυγίου Σαντάουν Πόιντ κοντά στον ποταμό Άρθουρ. Ανάμεσά τους μικρά και μητέρες, καθώς και ολόκληρες οικογένειες σε ένα σύνολο 157 κητωδών.
Μεταξύ τους βρέθηκαν 90 που ήταν ακόμα εν ζωή, ωστόσο οι προσπάθειες των ειδικών να σώσουν τουλάχιστον δύο εξ αυτών δεν απέδωσαν καρπούς εξαιτίας των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ώρα με την ώρα, τα κητώδη άρχισαν σταδιακά να «σβήνουν» ακολουθώντας τη «φυσική διαδικασία», όπως είπε στο αυστραλιανό δίκτυο ABC ο Μπρένταν Κλαρκ από το PWS, ενώ ο βιολόγος άγριων ζώων Κρις Κάρλιον μιλώντας στο ίδιο δίκτυο τόνισε ότι η διάσωση των ζώων αποτελεί πάντα προτεραιότητα, εντούτοις, οι σφοδροί άνεμοι και τα κύματα ωθούσαν πίσω στη στεριά τα ζώα.
«Πρόκειται για ζώα που έχουν στρες, οπότε όσο περισσότερο βρίσκονται στην ξηρά, τόσο πιο αγχωμένοι θα γίνονται αυτά τα ζώα», είπε ο Δρ Κάρλιον.
Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις και προσπάθειες, οι ειδικοί κατέληξαν πως η μοναδική επιλογή είναι η ευθανασία για τα εναπομείναντα ζώα, τα οποία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την όρκα αν και δεν ανήκουν στο ίδιο γένος.
«Εκ μέρους του τμήματος θέλουμε να επαναλάβουμε ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν και μπορεί να είναι αρκετά συναισθηματικά φορτισμένες για την κοινότητα και το καταλαβαίνουμε απόλυτα», είπε ο Κλαρκ.
«Είναι επίσης πολύ απαιτητικό συναισθηματικά για το εμπλεκόμενο προσωπικό», συμπλήρωσε.
Τώρα, οι επιστήμονες διενεργούν νεκροψία για να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια της τραγωδίας.

Γιατί ξεβράστηκαν;
Για «ερώτηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων» έκανε λόγο ο Κάρλιον στο ερώτημα για ποιο λόγο ξεβράστηκαν τα κητώδη. Όπως είπε είναι πιθανό να μη μάθουμε ποτέ την απάντηση, αλλά τόνισε ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί του είδους ενδέχεται να συνέβαλαν, καθώς η μία ακολούθησε την άλλη.
Υπάρχει περίπτωση κάτι να τις παρέσυρε κοντά στην ακτή «είτε πρόκειται για θήραμα, είτε για κάτι άλλο».
Εξήγησε, βέβαια, πως η δυτική ακτή της Τασμανίας έχει αρκετά πολύπλοκα σημεία και ακτογραμμές και συχνά τα ζώα μπερδεύονται και αποπροσανατολίζονται. Μόλις βρεθούν στο σημείο είναι αναπόφευκτο να ξεβραστούν στην ακτή που χαρακτήρισε «φυσική παγίδα φαλαινών».
Αρκεί το λάθος ενός ατόμου για να ακολουθήσει ολόκληρο το κοπάδι.
«Ήταν φρικτό»
Ο Στιβ Φλιντ, κάτοικος της περιοχής, ήταν εκείνος που επικοινώνησε με τις αρχές όταν τον ειδοποίησε η γιος του που πρώτος αντίκρισε το αποτρόπαιο θέαμα.
Ο Φλιντ μιλώντας στο SBS News εξήγησε ότι έτρεξε στο σημείο μαζί με τη σύζυγό του και χαρακτήρισε την εικόνα «φρικτή».
Όπως είπε «ήταν φρικτό. Σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκα να γυρίσω την πλάτη μου» και πρόσθεσε ότι είδε κάποια από τα ζώα να τρέμουν.
Μαζί με τη σύζυγό του επιχείρησαν να βρουν λύση, αλλά «ήμασταν δύο και ήταν αρκετά μεγάλα ζώα. Σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τα επαναφέρουμε στη θάλασσα».
Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό με φάλαινες που έχουν ξεβραστεί κοντά στις εκβολές του ποταμού στα 40 χρόνια που επισκέπτεται την περιοχή.
Στην Τασμανία δύο ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν το 2020 και το 2020 όταν 470 μαυροδέλφινα (Globicephala melas) και αντίστοιχα 230 ζώα του ίδιου είδους ξεβράστηκαν στα ρηχά νερά του Μακουάρι Χάρμπορ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τι θα γίνει με τα νεκρά ζώα
Τώρα εξετάζονται οι επιλογές για τη διάθεση των νεκρών κητωδών με τους ειδικούς να ζυγίζουν διάφορες εναλλακτικές. Ανάμεσα σε αυτές είναι να αφήσουν τα ζώα στην ακτή για να αποσυντεθούν φυσικά ή να τα θάψουν στην άμμο με τη χρήση μηχανημάτων.
Εντούτοις, δεδομένης της ευαισθησίας που παρουσιάζει η περιοχή τόσο σε φυσικό όσο σε πολιτιστικό επίπεδο για τους ντόπιους, το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά.
Αν επιλεγεί η οδός της αποσύνθεσης στο σημείο, ο Κλαρκ εξήγησε ότι μπορεί να διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο και ότι απολιθώματα δείχνουν ότι τέτοιου είδους εκβρασμοί «συμβαίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και πάρα πολύ καιρό, εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο Clark.
«Έτσι, ενώ τα κουφάρια μπορεί αρχικά να είναι ενοχλητικά, σίγουρα προσθέτουν σε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά που συνεχίζει να συσσωρεύεται στη δυτική ακτή», τόνισε.
Διαβάστε ακόμη
Νέα επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες
Reuters για Γερμανία: Πώς η ατμομηχανή της Ευρώπης έγινε ο μεγάλος ασθενής
Μπιλ Γκέιτς: Αυτές είναι οι τέσσερις μεγάλες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ