Συνοδευόμενους από στελέχη δέκα μεγάλων νορβηγικών εταιρειών, ο Tor Arne Johnsen, σύμβουλος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας και μέλος του κλάστερ Norwegian Offshore Wind, έφτασε στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η νορβηγική επιχειρηματική αποστολή ανταποκρίθηκε στο ενθουσιώδες κάλεσμα της Νορβηγικής Ένωσης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας (Norwegian Offshore Wind ) που με την ανάρτηση ‘Visit Greece NOW’ στην ιστοσελίδα της καλούσε τα μέλη της να επισκεφτούν την Ελλάδα και να μετάσχουν στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ. Στόχος να διερευνήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Όπως εξήγησε στο newmoney ο Tor Arne Johnsen, η κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων μπορεί να γίνει και ελληνική υπόθεση.
«Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να κατασκευαστούν εδώ στην Ελλάδα. Για αυτό έχουμε έρθει στην χώρα. Στη Νορβηγία έχουμε πολλές εταιρείες που εξειδικεύονται στον σχεδιασμό των ανεμογεννητριών και των πλωτών στηριγμάτων, αλλά χρειαζόμαστε εταιρείες να τα κατασκευάσουν. Επίσης χρειάζονται οι εταιρείες και τα λιμάνια για τη συναρμολόγηση και τη μεταφορά τους στη θάλασσα, αλλά και για το στήσιμο των πάρκων μέσα στο νερό. Μαζί μου έχουν έρθει δέκα νορβηγικές εταιρείες που αναζητούν σημαντικούς εταίρους. Η Ελλάδα διαθέτει επιχειρήσεις με μεγάλη εμπειρία σε άλλους κλάδους και με πολύ καλό εργατικό δυναμικό. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται την τεχνογνωσία γύρω από τα υπεράκτια αιολικά και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να τους προσφέρουμε εμείς.»
Ο Johnsen εξηγεί πώς η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναδειχθεί στον ενεργειακό κόμβο της ανατολικής Μεσογείου. Θα μπορούσε να κατασκευάζει ανεμογεννήτριες όχι μόνο για εσωτερική χρήση, αλλά και για χώρες όπως η Ιταλία, η Μάλτα, η Αίγυπτος, χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης, μπορεί να επωφεληθεί από την πράσινη μετάβαση στην ναυσιπλοοία. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας για τα πλοία απαιτούν την χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα πλοία αυτά θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν με ηλεκτρισμό από τις ανεμογεννήτριες, στην ανοικτή θάλασσα. Στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλά λιμάνια και τις θάλασσες διασχίζουν εκατοντάδες πλοία, θα μπορούσαν να σταματάνε για ανεφοδιασμό. Είναι μια τεράστια επενδυτική ευκαιρία.»
Η ελκυστικότητα του Αιγαίου
Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ μετείχαν εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων από τη βιομηχανία καλωδίων, τη τσιμεντοβιομηχανία, τη μεταλλοβιομηχανία, ναυπηγεία, λιμάνια και τη ναυτιλία. Από τη Νορβηγία, το παρόν έδωσαν οι PGS, Siemens Energy, Aventa, X1 Wind, Deep Wind Offshore, Source Galileo Norge, Geoprovider, Simosnen Vogt Wiig, Wise Group Systems, Moreld Ocean Wind.
Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Νορβηγούς για δύο λόγους: αφενός, αναγνωρίζουν το εξαιρετικό δυναμικό των ανέμων του Αιγαίου, αφετέρου έχουν προβάδισμα τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών.
Η Norwegian Offshore Wind μετείχε στην κοινοπραξία που ολοκλήρωσε, την προηγούμενη εβδομάδα, την εγκατάσταση του πρώτου πλωτού αιολικού πάρκου στη Γαλλία.
«Το Αιγαίο μοιάζει -κατά κάποιον τρόπο- με τούνελ και η ταχύτητα του ανέμου εκεί είναι πολύ υψηλότερη από άλλες περιοχές της Μεσογείου, για παράδειγμα, στη νότια Ιταλία. Αυτό είναι κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον των νορβηγικών εταιρειών. Μια άλλη πτυχή που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για τις νορβηγικές εταιρείες είναι ότι τα περισσότερα από τα αιολικά πάρκα εδώ θα είναι πλωτά, λόγω του βάθους της θάλασσας. Η Νορβηγία έχει αναπτύξει τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου και άρα γνωρίζουμε τις τεχνικές προδιαγραφές για τέτοια έργα. Άλλωστε, οι περισσότερες από τις εταιρείες μας προέρχονται από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» σημειώνει ο Johnsen.
Οι πιθανές αντιδράσεις
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, τα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσει η ανάθεση εγκατάστασης πιλοτικών πλωτών ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος περίπου 400 MW. Εκτός όμως από τις ευκαιρίες, τα έργα ενδέχεται να προκαλέσουν και αντιδράσεις.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών από την αρχή της διαδικασίας» προειδοποιεί ο Johnsen. «Αν θέλετε να αναπτύξετε υπεράκτιο αιολικό πάρκο, τότε πρέπει να μιλήσετε με τους αλιείς, γιατί οι περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται οι τουρμπίνες είναι συνήθως και καλές περιοχές αλιείας. Πρέπει, επίσης, να συζητήσετε με τους ανθρώπους του τουρισμού για να σχεδιάσετε τα αιολικά πάρκα με τον σωστό τρόπο. Ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, δεν τους αρέσει να βλέπουν τις τουρμπίνες, αλλά αν μάθουν ότι θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη είναι πιθανό να αλλάξουν γνώμη. Επίσης, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να εξελιχθούν σε αξιοθέατα. Μιλάμε για κατασκευές που έχουν ύψος 100 μέτρων, όσο είναι το ύψος του Πύργου του Άιφελ, και έκταση όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Τέλος υπάρχει η πρόκληση της προστασίας των πουλιών.»
Διαβάστε ακόμη
Μύκονος: Σε τιμή… «Black Friday» ξανά στο σφυρί το «πριγκιπικό» ακίνητο στη Χώρα (pics)
Περιβαλλοντική κρίση: Η κλιματική μετανάστευση απειλεί και την Ευρώπη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ