Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού δέχτηκε για μία ακόμη φορά σφυροκοπήματα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς δεν επιτρέπει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων οικισμών έτσι ώστε να καταστούν οικιστικές περιοχές, ενώ θέτει αυστηρούς περιορισμούς στις κτιριακές υποδομές των υπαρχόντων και λειτουργούντων εκπαιδευτηρίων κ.λπ. Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επιχειρήθηκε για μία ακόμη φορά η προστασία του Υμηττού των πέριξ 16 Δήμων και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων.
Διαχρονικά ο Υμηττός έχει υπαχθεί σε καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας και από το 1968 έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χάριν της προστασίας -μεταξύ των άλλων- «της ασυδότου κατατμήσεως και ατάκτου οικοδομήσεως».
Συγκεκριμένα, με το επίμαχο σχέδιο Π.Δ. ο ορεινός όγκος του Υμηττού καθορίζεται ως περιοχή προστασίας, όπως και οι περιφερειακές περιοχές (ζώνες) που βρίσκονται εντός των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Παιανίας και Αθηναίων.
Αρκετές προσπάθειες για την προστασία του Υμηττού που επιχειρήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια κρίθηκαν αντισυνταγματικές και παράνομες από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr