© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το στρατηγικό σχέδιο για ραγδαία ανάπτυξη της εγκατεστημένης ισχύος έργων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού ύψους 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, βάζει σε εφαρμογή η ΔΕΗ, από τα οποία τα 5,3 δισ. θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.
Η ΔΕΗ γυρίζει νέα σελίδα στην ιστορία της, καθώς με την επέκταση στις καθαρές μορφές ενέργειας αποκτά ισχυρό πράσινο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αποτελέσει και το ισχυρό της όπλο στην εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και στο εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων που μαστίζει όλη την Ευρώπη.
Η αύξηση κεφαλαίου
Πολύτιμοι πόροι για τη μεγάλη ενεργειακή μετάβαση θα αποτελέσουν τα έσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που άντλησε η εταιρεία από την πρόσφατη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ., την οποία αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη, σε συνδυασμό με τη διάθεση του 17% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Από την πώληση μέρους των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και τα έσοδα της αύξησης, η Επιχείρηση αντλεί άμεσα ρευστότητα άνω των 2 δισ. ευρώ, με την οποία θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη στις καθαρές μορφές ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπεται να κορυφωθεί το 2023, ενώ για το 2022 προβλέπονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ.
Μιλώντας σε αναλυτές ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης τόνισε πως η διοίκηση επιδιώκει την επέκταση της εταιρείας με στόχο να επωφεληθεί από την ανάπτυξη των γειτονικών αγορών και να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού. Ετσι, περίπου το 16% του επενδυτικού προγράμματος των 8,4 δισ. αφορά επέκταση στις γειτονικές αγορές.
Η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο αποκρατικοποίησης σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την εταιρεία, κεφαλαιοποιώντας την πορεία εξυγίανσης των τελευταίων δύο ετών αλλά και την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων πιστοληπτικών οίκων και ξένων θεσμικών επενδυτών.
Με βάση όσα είχαν γίνει γνωστά, η διοίκηση του Υπερταμείου θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία στη ΔΕΗ. Ο τρόπος που θα μειωθεί η συμμετοχή από το 51,123% στο 34,123% δεν ανακοινώθηκε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το ΤΑΙΠΕΔ, που ελέγχει το 17%, δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση κεφαλαίου.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η πώληση του 17% ενδέχεται να ολοκληρωθεί πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια το Υπερταμείο θα συμμετάσχει κανονικά στην αύξηση ώστε να διατηρήσει το 34,123% της ΔΕΗ που ελέγχει σήμερα άμεσα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ δήλωσε στους αναλυτές πως με το σχέδιο της αύξησης κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ αυξάνονται οι στόχοι για την εγκατεστημένη ισχύ της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε 7,2 GW μέχρι το 2024 και 9,1 GW μέχρι το 2026, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία κάνει ένα μεγάλο άλμα, αφού το 2026 στο ενεργειακό μείγμα δεν θα υπάρχει καθόλου λιγνίτης, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 61% και μαζί με τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς το 73%.
Η ανάπτυξη αυτή θα αποτυπωθεί και στον ισολογισμό της εταιρείας. Προβλέπεται πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα φτάσουν 1,3 δισ. το 2024 και τα 1,7 δισ. το 2026. Το 35% του EBITDA θα προέρχεται από τις ΑΠΕ το 2024, ενώ το ποσοστό θα αυξηθεί στο 39% μέχρι το 2026.
Για το μερίδιο στη λιανική προβλέπει πως θα μειωθεί στο 51% μέχρι το 2024 με τη διατήρηση περίπου 5 εκατομμυρίων πελατών από 6,1 εκατομμύρια σήμερα. Η μείωση του μεριδίου στη λιανική αγορά θα περιορίσει το σημερινό έλλειμμα μεταξύ παραγωγής και προμήθειας με σημαντικό όφελος για την Επιχείρηση, όπως τόνισε πρόσφατα η διοίκηση.
Η ΔΕΗ σχεδιάζει να επενδύσει σε νέους τομείς με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση και τις τηλεπικοινωνίες.
Ειδικά στις τηλεπικοινωνίες επιδιώκει να επενδύσει περίπου 680 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών που θα διαθέτει υπηρεσίες χονδρικής σε παρόχους, καθώς έχει «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» με το χαμηλό κόστος και τη δυνατότητα ταχείας εγκατάστασης του δικτύου με βάση τις υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Εκπνέει η προθεσμία για ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς δικαιολογητικά