Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη έχει αντιληφθεί ότι πρέπει επιτέλους να «αποσωληνωθεί» από τα ενεργειακά προϊόντα της Ρωσίας, και ιδίως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό τον λόγο, οι Βρυξέλες ήδη αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας, έχοντας ως στόχο να περιορίσουν κατά 2/3 τις εισαγωγές αερίου από τη Μόσχα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ένα τεράστιο απόθεμα αερίου στη Βόρεια Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αλγερία. Όμως, αυτό περιπλέκει σημαντικά και καθιστά δυσκολότερο τον στόχο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.
Κι αυτό, διότι από το αλγερινό κοίτασμα εκλύονται εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες σημαντικές ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που συμβάλλει αισθητά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της Greenpeace έρχονται να υπογραμμίσουν τον αντίκτυπο της Αλγερίας, η οποία καλύπτει το 8% των αναγκών της Ευρώπης σε αερίου (τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής, μετά τις Ρωσία και Νορβηγία), στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δε, οι περισσότερες εκπομπές μεθανίου εντοπίζονται στον σταθμό Hassi R’Mel, μέσω του οποίου μεταφέρεται το αέριο προς την Ευρώπη κι άλλες αγορές του εξωτερικού.
Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Αλγερία έχει την τρίτη μεγαλύτερη ένταση μεθανίου στην ενεργειακή παραγωγή ανάμεσα στους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως, με τη λεκάνη του Hassi R’Mel να θεωρείται παγκόσμιο hotspot μεθανίου.
Τα εν λόγω ευρήματα, όπως είναι εύλογο, ασκούν περισσότερη πίεση στην Ευρώπη. «Ο κίνδυνος είναι ότι η Αλγερία έχει πλέον μεγαλύτερο μερίδιο (στις ευρωπαϊκές ενεργειακές εισαγωγές) εξαιτίας της προσπάθειας της Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτηση σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα» τονίζει ο Antoine Vagneur-Jones, αναλυτής του BloombergNEF. «Η πίεση για δράση θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ».
Το μεθάνιο διαθέτει 84 φορές περισσότερη θερμική ισχύ σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, όταν απελευθερώνεται απευθείας στην ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό, η μείωση των διαρροών έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για ορισμένες κυβερνήσεις. Όμως, η Αλγερία δεν συγκαταλέγεται στις τουλάχιστον 100 χώρες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές κατά 30% έως το 2030.
Η Sonatrach, η κρατική εταιρεία αερίου και πετρελαίου, ισχυρίζεται ότι οι εκπομπές είναι «σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές». «Έχουμε περιορίσει τις εκπομπές καυσαερίων από τα 9 δισ. κυβικά μέτρα στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως» διαβεβαιώνει στο Bloomberg ο Toufik Hakkar, επικεφαλής της εταιρείας.
Πάντως, με βάση τις μετρήσεις της Greenpeace, οι εκπομπές ανέρχονται σε έως 4,5 μετρικούς τόνους μεθανίου ανά ώρα. Πέρυσι δε, ανήλθαν σε 939.000 τόνους, ένας αριθμός αυξημένος κατά 67% σε σχέση με το 2020. Πρόκειται για μια ποσότητα που ισούται με τις ετήσιες εκπομπές 17 εκατομμυρίων οχημάτων στις ΗΠΑ.
Τον προηγούμενο μήνα, η Ε.Ε. διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην προσπάθεια απ-ανθρακοποίησης της Αλγερίας, εστιάζοντας στη μείωση των εκπομπών μεθανίου.
Διαβάστε επίσης: