Το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο έχει προταθεί στη Δυτική Αυστραλία, καλύπτοντας έκταση αντίστοιχη με το μισό Βέλγιο.
Το Western Green Energy Hub, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα περιλαμβάνει έως και 50 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε περισσότερα από 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (5.800 τετραγωνικά μίλια), σύμφωνα με τον διεθνή όμιλο που σχεδιάζει το έργο. Θα μπορούσε να κοστίσει έως και 75 δισεκατομμύρια δολάρια, με την πρώτη παραγωγή να τοποθετείται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Δύο μέλη της κοινοπραξίας πίσω από το σχέδιο, η InterContinental Energy και η CWP Global, συμμετέχουν επίσης στο Asian Renewable Energy Hub, ένα άλλο υποψήφιο project για το μεγαλύτερο κέντρο πράσινης ενέργειας στον κόσμο, το οποίο τον περασμένο μήνα απορρίφθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος της Αυστραλίας. Η InterContinental με έδρα το Χονγκ Κονγκ επιδιώκει επίσης να αναπτύξει ένα έργο πράσινου υδρογόνου στο Ομάν.
Το νέο έργο της Αυστραλίας θα παράγει έως 3,5 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ή 20 εκατομμύρια τόνους πράσινης αμμωνίας ετησίως για εξαγωγή και τοπική χρήση. Μια ομάδα της Mirning Traditional Lands Aboriginal Corp., η οποία εκπροσωπεί τους αυτόχθονες γαιοκτήμονες της περιοχής, είναι το τρίτο μέλος της κοινοπραξίας που προτείνει την ανάπτυξη του γιγαντιαίου project.
Εκτός από τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις, η κύρια πρόκληση για ένα τεράστιο έργο όπως το Western Green Energy Hub είναι η εύρεση αγοραστών, σύμφωνα με τον Martin Tengler, τον κύριο αναλυτή υδρογόνου του BloombergNEF. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να το εκτιμήσουμε, το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου από τον κόμβο πιθανότατα θα εξάγεται με πλοίο, κάτι που θα το κάνει αρκετά δαπανηρό σε σύγκριση ακόμη και με τους πιο ακριβούς παραγωγούς υδρογόνου όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα».
«Το ερώτημα, λοιπόν, θα είναι πόση ζήτηση θα έχει η Ιαπωνία και η Κορέα μέχρι τότε και πόσο μπορούν να προσφέρουν στην εγχώρια αγορά», δήλωσε ο Tengler. Το Hub θα κατασκευαστεί σε φάσεις και θα εκμεταλλευτεί τα υψηλά επίπεδα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στη Δυτική Αυστραλία, ανέφερε η ομάδα που προτείνει το έργο.
«Τα πράσινα καύσιμα που θα παράγονται στο κέντρο θα ικανοποιήσουν τη μαζική μελλοντική ζήτηση από πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του ναυτιλιακού τομέα, της βαριάς βιομηχανίας όπως ο χάλυβας, τα χημικά και τα ορυχεία, καθώς και ο τομέας της αεροπορίας», ανέφεραν σε δήλωσή τους.
Το έργο Sun Cable ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να κατασκευαστεί ηλιακό συγκρότημα ισχύος 14 GW καθώς και εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας 33 GWh στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας είναι σήμερα το μεγαλύτερο προγραμματισμένο ανανεώσιμο έργο στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Αυτό το έργο αναμένεται να φθάσει στο οικονομικό κλείσιμο του τον Οκτωβρίου του 2023.
«Το Western Green Energy Hub είναι μια πραγματικά τεράστια πρόταση που θα φιλοξενήσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο», ανέφερε σε δήλωση της η υπουργός Βιομηχανίας Υδρογόνου της Δυτικής Αυστραλίας Alannah MacTiernan. «Το κράτος μας είναι απόλυτα σε θέση να ηγηθεί της παγκόσμιας βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, παρέχοντας ένα ισχυρό οικονομικό μέλλον για την Δ. Αυστραλία και καθιστώντας την καθοριστικό παράγοντα στο παγκόσμιο εγχείρημα της απανθρακοποίησης», όπως τόνισε.