Τα Βαλκάνια ήταν πάντα η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Κάτι που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στα σύγχρονα χρόνια με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1998-1999. Τότε το Κοσσυφοπέδιο αποτέλεσε τη θρυαλλίδα προκειμένου να κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οδηγώντας στα γνωστά αποτελέσματα με τους βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ.
Μια 20ετία και πλέον μετά, το Κόσσοβο εξακολουθεί να «στοιχειώνει» την Ευρώπη, όχι σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά σε εκείνο της ενεργειακής κρίσης. Αποτελώντας, κατά κάποιο τρόπο, μια εικόνα του ζοφερού μέλλοντος.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρώπη παίρνει μια γεύση του πόσο άσχημη θα μπορούσε να είναι η ενεργειακή κρίση του φετινού χειμώνα καθώς το Κοσσυφοπέδιο αρχίζει να μειώνει την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους περισσότερους από τους 2 εκατομμύρια κατοίκους του.
Ο πόλεμος μπορεί να έφερε την ανεξαρτησία, αλλά δεν έφερε και την ευημερία. Έτσι η μικρή βαλκανική χώρα, που θεωρείται από τις φτωχότερες της Ευρώπης, ξεκίνησε από την Πέμπτη κυλιόμενες δίωρες διακοπές ρεύματος για τους περισσότερους καταναλωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας KEDS. Αυτή η εξέλιξη ήταν μονόδρομος αφότου η Σερβία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αντίστοιχες διακοπές ρεύματος πριν από δύο εβδομάδες.
Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου είναι «υπερφορτωμένο», σύμφωνα με την KEDS, η οποία ζήτησε «μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας».
Σαν να μην έφτανε το ράλι των τιμών τόσο για το φυσικό αέριο, όσο και για τον άνθρακα, ένα πρόβλημα στο βασικό λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 800 MW της μικρής χώρας επιδείνωσε τις συνήθεις χειμερινές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτώντας «εξαιρετικά δαπανηρές» εισαγωγές, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Artane Rizvanolli στην πρωτεύουσα Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή καλύπτει πλέον λιγότερο από το ένα τρίτο της κατανάλωσης.
Έτσι, οι εισαγωγές ρεύματος είναι η μοναδική, αλλά ταυτόχρονα ακριβή και προβληματική λύση, καθώς και αυτές βαίνουν μειούμενες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία οι εισαγωγές από τη γειτονική Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία μειώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας από τα 750 MW στα 469 MW την Πέμπτη και στη συνέχεια ακόμη πιο κάτω.
Τώρα οι καταναλωτές στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια με τον πιο ορθολογικό τρόπο, δεδομένης της «ανεπαρκούς εσωτερικής παραγωγής για την κάλυψη της κατανάλωσης και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι.
Η «επιδημία» των μπλακ αουτ
Όλα αυτά δεν φαντάζουν πλέον τόσο «ξένα» για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν δούμε τους περιορισμούς στην παραγωγή και τις διακοπές στις οποίες προχωρούν μεγάλες βιομηχανίες, λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας, αλλά και τα «κανόνια» των προμηθευτών σε ορισμένες τουλάχιστον χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που πέφτουν βροχή…
Έμπειρα στελέχη της ενεργειακής βιομηχανίας, όπως ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Trafigura Trader, προειδοποίησε ήδη από τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει συνεχόμενα μπλακ άουτ σε περίπτωση κρύου χειμώνα.
Και αυτό προτού η Electricite de France ανακοινώσει ότι σταματά τους αντιδραστήρες που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής δυναμικότητας της Γαλλίας και επίσης πριν η Γερμανία δηλώσει ότι θα κλείσει σχεδόν το ήμισυ της πυρηνικής της ισχύος πριν από το τέλος του έτους, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Η σκληρή εμπειρία των κατοίκων του Κοσσόβου, που μέσα στο κρύο, μένουν χωρίς ρεύμα, έρχεται να τονίσει, λοιπόν, μια απειλή από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον…