search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Το «ενεργειακό Frexit» της Λεπέν προκαλεί τριγμούς στην Ευρώπη

Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των γαλλικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας - Η μείωση των διασυνοριακών ροών ενέργειας μπορεί να πλήξει την ενεργειακή ασφάλεια

Τα σχέδια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν για την ενέργεια κινδυνεύουν να βάλουν τέλος στη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προτάσεις του Εθνικού Συναγερμού για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης περιλαμβάνουν πολιτικές που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας στα εθνικά σύνορα, να αποδυναμώσουν τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης Electricite de France και να καταστήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της περιοχής λιγότερο ασφαλή, σύμφωνα με πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.

«Η Γαλλία στρέφεται κατά του εαυτού της με αυτό το ηλεκτρικό Frexit», δήλωσε ο Νίκολας Γκόλντμπεργκ, υπεύθυνος για την ενέργεια και το περιβάλλον στην Colombus Consulting στο Παρίσι. «Οι εξαγωγές δεν θα ήταν εγγυημένες, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια εσόδων από την πυρηνική ενέργεια για την EDF. Οι εισαγωγές θα μπορούσαν να είναι πιο ακριβές σε περίπτωση σκληρού χειμώνα ή νέων προβλημάτων στους αντιδραστήρες».

Ο Εθνικός Συναγερμός – ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα μετά τον επαναληπτικό γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, αλλά δεν διαθέτει την πλειοψηφία – έχει δεσμευτεί να επαναφέρει αυτό που αποκαλούν γαλλικές τιμές ρεύματος. Τέτοιες τιμές υπάρχουν ήδη και διαπραγματεύονται καθημερινά στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στις γειτονικές χώρες, επειδή η Ευρώπη έχει μια διασυνδεδεμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ποιο είναι το σχέδιο της Λεπέν

Ο Εθνικός Συναγερμός θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία τερματίζοντας τις διασυνοριακές συναλλαγές με βάση την αγορά και αντικαθιστώντας την ελεύθερη διακίνηση ενέργειας με διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις με γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον Ζαν Φιλίπ Τανγκουί, ο οποίος είναι υπεύθυνος της οικονομικής και ενεργειακής πλατφόρμας του ακροδεξιού κόμματος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν και υπάρχουν αμφιβολίες ότι το σχέδιο είναι νομικά εφαρμόσιμο στο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προοπτική της Γαλλίας να στραφεί κατά της αρχής ενός συστήματος βασισμένου στην αγορά, το οποίο επιτρέπει στις τιμές να υπαγορεύουν τη ροή της ενέργειας, είναι μια ανησυχητική προοπτική για τους ηγέτες των επιχειρήσεων και τους πολιτικούς σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη.

«Η επαναφορά ενεργειακών φραγμών εντός της Ευρώπης θα αυξήσει τον κίνδυνο προβλημάτων εφοδιασμού και υψηλότερων τιμών», έγραψε τον περασμένο μήνα στην εφημερίδα La Tribune Dimanche η Κάθριν Μακγκρέγκορ, διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας παροχής ενέργειας και φυσικού αερίου Engie SA. «Χωρίς μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, θα ήμασταν εκτεθειμένοι σε ακόμη πιο ασταθείς τιμές, ακόμη και στον κίνδυνο μπλακ άουτ».

Η Γαλλία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή η κρατική EDF είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην ήπειρο. Ο στόλος των 56 πυρηνικών αντιδραστήρων της εταιρείας στέλνει τακτικά την πλεονάζουσα παραγωγή της στο εξωτερικό, επιτρέποντας στην επιβαρυμένη με χρέη εταιρεία να κερδίζει τιμές που είναι υψηλότερες από ό,τι στην πατρίδα της.

Η σημασία της χώρας ήταν ιδιαίτερα εμφανής το 2022, όταν τεχνικές ατέλειες που έκλεισαν πολλούς από τους αντιδραστήρες της, ακριβώς την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου, βυθίζοντας την Ευρώπη σε μια ιστορική ενεργειακή κρίση. Έκτοτε η Γαλλία ανέκτησε τον τίτλο της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην ήπειρο, βοηθώντας να συγκρατηθούν οι λογαριασμοί των Βρετανών, των Βέλγων, των Γερμανών και των Ιταλών.

Η πολιτική του Εθνικού Συναγερμού για την αποσύνδεση των τιμών της γαλλικής ενέργειας από τις γειτονικές αγορές, σε συνδυασμό με φορολογικές περικοπές, θα μπορούσε να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα γαλλικά νοικοκυριά έως και 40%, δήλωσε ο Tανγκουί.

Αυτό είναι ενδεχομένως ένα ισχυρό μήνυμα για τους ψηφοφόρους. Παρά τις δαπάνες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη θωράκιση των Γάλλων καταναλωτών από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας από την ενεργειακή κρίση του 2022, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε τελικά να μετακυλήσει σταδιακά το υψηλότερο κόστος χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς χρήστες.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μακρόν, Μπρούνο Λεμέρ, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της αγοράς λειτουργούν πλέον υπέρ των καταναλωτών και οι λογαριασμοί των νοικοκυριών θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 15% στις αρχές του επόμενου έτους. Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο άφθονες στην Ευρώπη χάρη στην ανάκαμψη της πυρηνικής παραγωγής της EDF, την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, και την άφιξη εναλλακτικών λύσεων στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από άλλα μέρη του κόσμου. Ο Λεμέρ δεσμεύτηκε επίσης να προστατεύσει τους χρήστες από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των τιμών και να φορολογήσει μέρος των έκτακτων εσόδων της EDF.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός, αν και δεν έχει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, θα είναι το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα και θα προηγείται κατά πολύ της Αναγέννησης του Μακρόν.

Συναγερμός στη Γερμανία

Οι ενεργειακές πολιτικές της Λεπέν έχουν σημάνει συναγερμό στη Γερμανία, όπου οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πλέον υψηλότερες από αυτές της Γαλλίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθοδηγούνται πολύ περισσότερο από το κόστος των ορυκτών καυσίμων, δεδομένου ότι το Βερολίνο απέσυρε σταδιακά την πυρηνική ενέργεια.

«Αν χωρίσουμε την Ευρώπη ξανά σε εθνικά κράτη και τα γαλλικά προϊόντα παράγονται μόνο στη Γαλλία με γαλλικά χρήματα για τους Γάλλους και το σκεφτούμε καλά, το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σκανδιναβία, τότε θα χάσουμε την ευημερία στην Ευρώπη», δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Τα πάντα θα γίνουν πιο ακριβά. Ελπίζω ότι μετά τις εκλογές θα ακουστεί ένας κάτι διαφορετικό».

Δεν είναι μόνο μια ανησυχία για άλλες χώρες, η ενεργειακή ασφάλεια της Γαλλίας έχει επωφεληθεί η ίδια από την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ιδίως κατά τη διάρκεια της βαθιάς πτώσης της παραγωγής ενέργειας της EDF το 2022, σύμφωνα με μια έκθεση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας που δημοσιεύθηκε τον Μάιο.

Η προσαρμογή των εμπορικών ροών σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπει μια ανοικτή αγορά είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του κόστους για τους ευρωπαίους καταναλωτές, σύμφωνα με την Επιτροπή Ρύθμισης της Ενέργειας. Αυτή η προσαρμογή δεν είναι τόσο αποτελεσματική με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, οι οποίες βρίσκονται εκτός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

«Η αγορά ενέργειας ήταν ο λόγος για τον οποίο ξεπεράσαμε την κρίση», δήλωσε η Κέρστιν Αντρέα, πρόεδρος της γερμανικής ομάδας πίεσης για την ενέργεια BDEW.

Διαβάστε ακόμη  

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις τραπεζικές προμήθειες – Τι θα φέρει νέες παρεμβάσεις 

Νέο ρεκόρ πωλήσεων και κερδών για την efood

Εκλογές στη Βρετανία: Η σαρωτική νίκη των Εργατικών φέρνει αλλαγές αλλά κρύβει και παγίδες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version