Το πρώτο ελληνικό ενεργειακό fund που επενδύει στο οικοσύστημα του net zero ενεργοποιεί η Sirec Energy, δημιούργημα ομάδας θεσμικών επενδυτών που συνεπενδύουν στην Ελλάδα με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και τη Mubadala Investment Company, το κρατικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι που διαχειρίζεται συνολικά χαρτοφυλάκιο 284 δισ. δολαρίων.
Οι δύο ισχυροί επενδυτικοί φορείς μαζί με ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και άλλους θεσμικούς επενδυτές βρίσκονται πίσω από το EuSIF (European Sustainable Investments Fund), ένα πράσινο επενδυτικό κεφάλαιο με αποκλειστικό διαχειριστή αλλά και συνεπενδυτή τη Sirec Energy.
Η τελευταία αποτελεί μία ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων (Private Equity Firm) που ιδρύθηκε το 2019 από τους κυρίους Διονύση Αλυσανδράτο, Ευάγγελο Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργο και μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια έχει να επιδείξει σημαντικά έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και έργα κυκλικής οικονομίας, έχοντας μάλιστα στα σκαριά και μια σειρά από ενδιαφέροντα πρότζεκτ στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Από τα 70 εκατ. ευρώ που είναι τα διαθέσιμα κεφάλαια του fund, ο κ. Αλυσανδράτος, μιλώντας στο «business stories», αναφέρει ότι έχουν επενδυθεί ήδη 12 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους προβλέπεται να έχουν τοποθετηθεί σε επενδύσεις επιπλέον 30 εκατ. και τα υπόλοιπα μέσα στο 2024. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα υπάρξει νέος κύκλος άντλησης κεφαλαίων δύο χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον
Ο επικεφαλής της Sirec Energy θεωρεί ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό και ότι η χώρα με την πολιτική σταθερότητα που έχει και την επενδυτική βαθμίδα καθ’ οδόν έχει μπει για τα καλά στον χάρτη των διεθνών κεφαλαίων για επενδύσεις. Υπάρχει, όπως αναφέρει, ο αρνητικός παράγοντας των επιτοκίων, όμως η λελογισμένη μόχλευση και η χρήση επενδυτικών εργαλείων όπως είναι οι πόροι του RRF δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον με χρήση χαμηλών και σταθερών επιτοκίων.
Ο κ. Αλυσανδράτος αναφέρει ότι η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με συστημική τράπεζα για να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη δεξαμενή δανείων ύψους 20 εκατ. ευρώ για τα έργα οδοφωτισμού, μέσα στην οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως λέει, ο οδοφωτισμός είναι ένας τομέας που έχει πολύ μεγάλη προοπτική για έργα, αφού από τους 330 ΟΤΑ της χώρας μόνο 100 έχουν προχωρήσει σε αλλαγές και από αυτούς οι 60 έχουν κάνει Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης, τη λεγόμενη ΣΕΑ. Στον τομέα αυτό η διοίκηση της Sirec Energy επισημαίνει ως σημαντική πρωτοβουλία το έργο που έχει προκηρύξει το Τεχνικό Επιμελητήριο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση οδικού φωτισμού στις 13 περιφέρειες της χώρας χωρίς καλώδια και βαριά υποδομή. Ο νέος φωτισμός θα περιλαμβάνει κολόνα με ηλιακό πάνελ και μπαταρία.
Πρόκειται για εφαρμογές που, αν και δημιουργούν προβληματισμό ως προς τη συντήρησή τους, χτίζουν πάνω στην υποδομή των έξυπνων πόλεων, τομέα που η εταιρεία σκοπεύει να ενισχύσει με τη δημιουργία ενός taxi club. Το σχέδιο της Sirec Energy είναι να προσφέρει ηλεκτρικό ταξί και ταχυφορτιστή για γρήγορη φόρτιση σε 18 σημεία σε όλη την Αθήνα, υλοποιώντας ένα πρότζεκτ ύψους 30 εκατ., σκοπεύοντας να βάλει στο τραπέζι των συνεργασιών και μία από τις γνωστές πλατφόρμες ταξί της αγοράς (Free Now, Taxiplon). Η εφαρμογή αυτή θα μπορεί να επεκταθεί και στα νησιά για ενοικίαση αυτοκινήτων.
Το ξεκίνημα στην Alpha Bank
Ο διευθύνων σύμβουλος της Sirec Energy ξεκίνησε το 1995 από την Alpha Bank συμμετέχοντας στο Danube, το πρώτο fund της εποχής που επένδυσε στην αγορά της Ρουμανίας. Στην ίδια ομάδα βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μόλις είχε αποχωρήσει από τη McKinsey, που ήταν η πρώτη του δουλειά στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Ηταν ένα πετυχημένο fund, όπως λέει ο κ. Αλυσανδράτος, που επένδυσε κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας, αλλά και στη Μολδαβία, σε new venture startups, μεταξύ των οποίων ήταν η παραγωγή σωλήνων σε συνεργασία με την εταιρεία Πετζετάκις, καλωδίων με τον όμιλο Στασινόπουλου, σε εταιρεία leasing, σε τράπεζα στη Μολδαβία, σε κτίριο γραφείων στη Ρουμανία και σε αρκετά άλλα.
Στο Danube ο συνιδρυτής της Sirec Energy παρέμεινε μέχρι το 2000 και καθιερώθηκε στην αγορά με συμμετοχές σε διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως λιανεμπόριο, βιομηχανία, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες. Μεταξύ των εταιρειών που επένδυσε είναι η Kiosky’s, ο Ελληνικός Γύρος, η Pizza Fun, ο Γερμανός, η Chipita κ.ά.
Ενας σημαντικός σταθμός στην πορεία του κ. Αλυσανδράτου ήταν η συνεργασία με την οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη για τη δημιουργία ενός Private Equity Fund με δραστηριότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια, αλλά και Δυτική Αφρική (Νιγηρία). Στην τελευταία με κεφάλαιο 15 εκατ. ευρώ επένδυσε σε εταιρείες αξίας 170 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων σε τράπεζα (κατείχε το 4% της δεύτερης τράπεζας της χώρας) και βιομηχανία σνακ.
Την ίδια περίοδο ο κ. Μητσοτάκης μετακινήθηκε στην Εθνική Τράπεζα, επί θητείας Θεόδωρου Καρατζά, αναλαμβάνοντας τον αντίστοιχο δυναμικό τομέα επενδύσεων της τράπεζας. Αν και οι δρόμοι τους χώρισαν, εξακολούθησαν, όπως λέει, να συνεργάζονται σε επενδύσεις μέχρι την περίοδο που η πολιτική μπήκε για τα καλά στη ζωή του κ. Μητσοκτάκη.
Η επικέντρωση στην Ελλάδα
Εχοντας πλέον μακρά εμπειρία από επενδύσεις στην ελληνική αγορά, στα Βαλκάνια και τη Δυτική Αφρική, ο κ. Αλυσανδράτος αποφάσισε το 2019 να επικεντρωθεί μόνο στην Ελλάδα. Η αφορμή, όπως λέει, για να μπει σε ένα αμιγώς ενεργειακό fund ήταν η εξαγορά το 2013 της ιταλικής εταιρείας Sirecled Srl, μιας βιομηχανίας παραγωγής φωτιστικών σωμάτων LED. Το σχέδιο εξαγοράς από ομάδα επενδυτών ήταν η δραστηριότητα να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει αστειευόμενος, τα φωτιστικά σώματα είναι σαν το φαγητό: άμα βάλεις καλά υλικά, θα βγει καλό προϊόν – φιλοσοφία που ασπάστηκε η εταιρεία αποκτώντας σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε βιομηχανικούς καταναλωτές, δήμους, λιανεμπόριο και έργα υποδομής. «Μέσα από αυτή τη συνεργασία φάνηκε η σημασία της εξοικονόμησης, καθώς τα LED είναι ο βασιλιάς της εξοικονόμησης. Εξοικονομούν περίπου 70% της ενέργειας και ζουν για 15 χρόνια». Η σημασία της επένδυσης είναι πολύ μεγάλη καθώς στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε δύο χρόνια ανάλογα με τη χρήση, ενώ στα έργα οδοφωτισμού, που είναι συγκεκριμένη η κατανάλωση, η απόσβεση είναι σε 6-7 χρόνια.
Ο κ. Αλυσανδράτος, όπως αναφέρει, είχε διαβλέψει από τότε ότι μπορούν να γίνουν κερδοφόρες επενδύσεις μέσα από δράσεις για το περιβάλλον και αντιλήφθηκε ότι υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη ενός ενεργειακού fund που δεν θα προσβλέπει σε μεγάλες υπεραξίες, αλλά θα αναπτύξει έργα που θα έχουν καθαρές και προβλέψιμες ταμειακές ροές, στοιχείο που αποτελεί και τον πυρήνα της στρατηγικής της Sirec Energy.
Λόγω του μεγέθους του, το επενδυτικό fund δεν θα «χτυπήσει» έργα όπως η Αττική οδός που θα διεκδικήσουν μεγάλες εταιρείες και διεθνή επενδυτικά σχήματα, αλλά έργα οδοφωτισμού ή φωτοβολταϊκά στις στέγες κτιρίων. «Δεν πάμε για την τεράστια υπεραξία, αλλά για προσγειωμένα κέρδη με σταθερές ταμειακές ροές και καλές αποδόσεις σε βάθος χρόνου από 10 έως 30 χρόνια», εξηγεί.
Με αυτό το μοντέλο η εταιρεία δραστηριοποιείται σε έργα ενεργειακής εξοικονόμησης όπως είναι ο οδοφωτισμός ή οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες (net metering) για βιομηχανικά κτίρια με υψηλούς στόχους εξοικονόμησης. Ειδικά στον οδοφωτισμό, η εταιρεία έχει αναπτύξει έργα εξοικονόμησης σε έξι δήμους (Πηνειό, Κόρινθο, Αθήνα, λιμάνι Ηρακλείου, Γαλάτσι, Μυτιλήνη) είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με την Globiled και τη Μυτιληναίος, ενώ αναμένονται και νέες συμβάσεις.
Η Sirec Energy επενδύει επίσης σε φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, καθώς και σε έργα βιομάζας, βιοαερίου και υδροηλεκτρικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει ήδη ένα ηλιακό πάρκο 10 MW στον Δομοκό και έχει προσλάβει σύμβουλο την Deloitte για να προχωρήσει στη σύναψη διμερούς συμβολαίου πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) καθώς το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του έτους. Παράλληλα, σε συνεργασία με τη Μεσόγειος έχει συστήσει μια νέα εταιρεία, την Esco Partners Α.Ε., η οποία αναπτύσσει συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ δυναμικότητας 21 MW. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν μέσα από συμβάσεις με παραγωγικές βιομηχανίες και λιανεμπόριο για υπηρεσίες net metering και θα συνοδεύονται με συστήματα αποθήκευσης όπως προβλέπουν οι νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε.
Η κυκλική οικονομία
Η τρίτη κατηγορία στην οποία επενδύει η Sirec Energy είναι ο τομέας της κυκλικής οικονομίας, όπου ετοιμάζει ένα μεγάλο πρότζεκτ σε συνεργασία με Καναδούς, εκτιμώμενης αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το έργο στοχεύει στην παραγωγή βιοκαυσίμου από 400.000 τόνους αποβλήτων και, όπως εξηγεί ο κ. Αλυσανδράτος, θα υιοθετήσει μια τεχνολογία δοκιμασμένη με επιτυχία σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή από τον χώρο της ενέργειας. Ενας δεύτερος πυλώνας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας στον οποίο επενδύει η εταιρεία είναι το real estate.
«Για εμάς κυκλική οικονομία στον τομέα των ακινήτων είναι να αγοράσουμε ένα υφιστάμενο κτίριο που δεν αξιοποιείται και να το επανατοποθετήσουμε στην αγορά ενεργειακά αναβαθμισμένο».
Στο τομέα αυτό, πρόσφατα η εταιρεία επένδυσε μαζί με την Blend Development της οικογένειας Δημήτρη και Πάρι Καλλιτσάντση και άλλους ιδιώτες 25 εκατ. ευρώ σε εννιαώροφο ακίνητο 5.000 τ.μ. στη Σταδίου, το οποίο σκοπεύει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο 117 κλινών, ενεργειακής κλάσης A. Αντίστοιχα πρότζεκτ ετοιμάζει η εταιρεία και σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές (εθνική οδό, Ταύρο κ.α.), προσφέροντας γραφεία με σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές ώστε ένα ακίνητο που θα μισθωνόταν στη λεωφόρο Κηφισίας με 25-30 ευρώ/τ.μ., στις περιοχές αυτές να μπορεί να νοικιαστεί με 14-16 ευρώ/τ.μ.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Παπασπύρου: Οκτώ δεκαετίες γράφει γλυκές ιστορίες (pics)
Έρχονται έλεγχοι, ξεσκαρτάρισμα και ΦΠΑ στα Airbnb
Μίλτος Αλαμανιώτης: Ένας Βολιώτης στους κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες των ΗΠΑ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ