Την κοινή θέληση να αξιοποιηθεί η ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την υπογραφή του ιδρυτικού καταστατικού του οργανισμού EastMedGasForum
“Η σημερινή τελετή για την υπογραφή του Καταστατικού του EastMedGasForum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF) δεν είναι απλώς το τέλος μιας εντατικής προσπάθειας δυο ετών για τη δημιουργία του πρώτου οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, αλλά κυρίως η αρχή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της υπογραφής του ιδρυτικού καταστατικού του οργανισμού, που έλαβε χώρα –διαδικτυακά- στο Κάιρο, που θα αποτελεί και την έδρα του EMGF.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χατζηδάκη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Tarek El Molla, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, η υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας AlessandraTode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την πολύ μεγάλη αξία του οργανισμού ως μέσο για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως υπογράμμισε, «Πριν 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο EastMedGasForum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις. Σήμερα σηματοδοτούμε την δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι το EastMedGasForum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».
Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.
Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (HighLevelWorkingGroup) -στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης- εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGFη Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (GasIndustryAdvisoryCommittee- GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.