Είναι το «χρυσό» momentum για τα εταιρικά ομόλογα των μεγάλων ενεργειακών ομίλων. Αυτό δείχνει η αυξημένη κινητικότητα και το υψηλότατο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, δικαιώνοντας την επιλογή εξόδου των ελληνικών εταιρειών στις χρηματαγορές.
Καθοριστικός παράγοντας είναι βέβαια η ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων. Κάτι όμως που από μόνο του δεν αρκεί. Έτσι, η ανταπόκριση που σημειώνεται ερμηνεύεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» αφενός στα επενδυτικά πλάνα των ομίλων, αφετέρου στις προοπτικές και το γενικότερο αφήγημα το οποίο εκπέμπει η χώρα όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα (ΑΠΕ, απολιγνιτοποίηση, διασυνδέσεις κ.α.).
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον το «κλείσιμο» για το πενταετές ομόλογο της ΔΕΗ, με στόχο την άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Με βάση όσα έγιναν γνωστά μέχρι χθες το απόγευμα η αρχική τιμολόγηση διαμορφώνεται στο 4%-4,25%, ενώ σήμερα αναμένεται και τελική τιμολόγηση που εκτιμάται ότι θα κινείται πέριξ του 4%. Η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές και μάλιστα με ένα ομόλογο «πράσινης ρήτρας» αποτελεί ένα γεγονός- «τομή», τόσο σε σχέση με τους οικονομικούς κλυδωνισμούς της Επιχείρησης κατά το πρόσφατο παρελθόν, όσο και για τη νέα στρατηγική της στόχευση, που έχει να κάνει με το πώς τοποθετείται στην «επόμενη μέρα» για την ενεργειακή αγορά και για τη χώρα.
Αυτή η νέα φιλοσοφία, που διαπνέει εφεξής την πορεία της ΔΕΗ αποτυπώνεται στη δέσμευση που συνοδεύει την έκδοση για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% το 2022, με την «απειλή» αύξησης, -σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου-, του κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης.
Όλα δείχνουν πάντως ότι το ομόλογο της ΔΕΗ θα προσελκύσει τόσο Έλληνες, όσο και ξένους μεγάλους θεσμικούς, οδηγώντας σε υπερκάλυψη κατά τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές.
Η ώρα της Motor Oil
Το δικό της δρόμο για την έξοδο στις αγορές βαδίζει ήδη η Motor Oil. Μετά την έγκριση χθες του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, -το οποίο σήμερα θα ανακοινωθεί-, το επιτελείο του ισχυρού ενεργειακού ομίλου βρίσκεται σε πυρετό επαφών ενόψει της έκδοσης που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαρτίου, και με διάρκεια μέχρι τις 19 του μήνα. Οι ομολογίες που πρόκειται να εκδοθούν, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Η ΜΟΗ προχωρεί στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού έως 200 εκατ. ευρώ, διάρκειας επτά ετών, διαιρούμενου σε έως 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες, ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστης 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα κατευθυνθούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ομίλου και κυρίως στην περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.
Η Energean, τα ΕΛΠΕ και η Mytilineos
Την ίδια ώρα εντυπωσιακή κρίνεται η «σοδειά» της Energean που προχώρησε μέσω της θυγατρικής της Energean Israel Financial, στην ομολογιακή έκδοση με τον πήχη στα 2,5 δισ. δολ. Η έκδοση που έγινε στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ υπολογίζεται ότι θα υπερκαλυφθεί πάνω από τρεις φορές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 8 δις δολ.
Η Energean σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια κυρίως για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 2,2, δις που ελήφθησαν για ην υποστήριξη της επενδυτικής της δραστηριότητας στο Ισραήλ και δευτερευόντως για άλλες επιχειρησιακές ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση, τα εταιρικά ομόλογα και ειδικότερα αυτά των ενεργειακών ομίλων αποτελούν πλέον μια νέα τάση, δίνοντας την ευκαιρία φτηνότερης χρηματοδότησης, αλλά και περαιτέρω διεθνοποίησης. Η γενικότερη συγκυρία μάλιστα που επιβραβεύει επενδυτικά την ανταπόκριση στους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης και των κριτηρίων ESG εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια και «βάθος», σφραγίζοντας την «μετα-κορωνοιο» εποχή.
Σε αυτό τον δημιουργικό «χορό» θα πρέπει να ξεχωρίσει κανείς την έκδοση του ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής (άνω των 600 εκατ. ευρώ), που προηγήθηκε καθώς και το πράσινο ομόλογο των ΕΛΠΕ (99,9 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,42%) για τη χρηματοδότηση του mega φωτοβολταικού πάρκου στην Κοζάνη.
Όλα δείχνουν όμως ότι θα υπάρξει και μεγάλη συνέχεια. Κι αυτό καθώς το επόμενο «χτύπημα» αναμένεται από την πλευρά της Mytilineos, που έχει άλλωστε καταγράψει εντυπωσιακές κινήσεις και σε αυτό το πεδίο. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η εταιρεία, διαθέτοντας ισχυρά θεμελιώδη και μία από τις καλύτερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις μεταξύ των ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων, δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση η οποία θα μπορούσε να φτάσει και το ποσό του 1 δις ευρώ. Μένει να φανεί πότε και με ποιο τρόπο θα εκδηλώσει αυτή τη φορά την κίνησή της, η οποία και θα της δώσει σημαντικό «αέρα» για την χρηματοδότηση των πολυεπίπεδων επενδυτικών της σχεδίων…