Ένα από τα πιο γνωστά και περιπετειώδη «σίριαλ» του εγχώριου επιχειρείν οδεύει -και τυπικά- προς το τέλος του. Ο λόγος για την Άλφα Γκρίσιν, άλλοτε κραταιό όμιλο στους τομείς υποστήριξης χώρων, κρίσιμων εφαρμογών (Business Critical Continuity), του real estate, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της εμπορίας και υποστήριξης συστημάτων κλιματισμού.
Η εταιρεία μετά από μια μακρά πορεία όπου μεσουράνησε στην αγορά, εισήλθε σταδιακά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, δηλαδή από το 2009 και έπειτα, σε μια επίσης μακρά διαδρομή «αναταράξεων», υποχώρησης των εργασιών της και αντιπαράθεσης με τις τράπεζες.
Η αρχή του τέλους
Μετά την καταγγελία των δανείων της, ύψους 27,8 εκατ. ευρώ και αφού προηγήθηκε μια δικαστική διαμάχη για περισσότερο από έναν χρόνο, η εταιρεία πέρασε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ταυτόχρονα απέρριψε την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει η διοίκηση.
Στο μεταξύ, είχε παραιτηθεί από αυτήν ο Αλιόσα Γκρίσιν και επέστρεψε στο «κλειδωμένο τιμόνι» ο πατέρας του, Βασίλης, προκειμένου εκείνος να βάλει ουσιαστικά τους «τίτλους τέλους».
Βασίλης Γκρίσιν
Σε ρόλο ειδικού διαχειριστή ορίστηκε η Grant Thornton, η οποία και ανέλαβε να οργανώσει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με στόχο την ικανοποίηση των πιστωτών της.
Ο διαγωνισμός της Grant Thornton
Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε, τον Δεκέμβριο του 2019, πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα «στοιχεία ενεργητικού», που περιλαμβάνουν επτά γραφεία (75 τ.μ.-130 τ.μ.) στη Λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της N. Σμύρνης, τις αποθήκες στην Παιανία (6.000 τ.μ.) και διάφορα κινητά. Για αυτά, δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε άλλοι όμιλοι, ούτε εταιρείες real estate, όπως αναμενόταν λόγω της προνομιακής θέσης τους, παρά μόνο τρεις ιδιώτες: O 52χρονος Θ. M., εισοδηματίας από τη Σαλαμίνα, ο 63χρονος I. Γ., γιατρός από το Κολωνάκι και ο 56χρονος Γ. Σ., έμπορος από το Π. Φάληρο.
H προσφορά του πρώτου ήταν 330.000 ευρώ και συνοδευόταν από εγγυητική επιστολή 550.000 ευρώ, η προσφορά του δεύτερου ήταν 260.000 ευρώ και του τρίτου μόλις 100.000 ευρώ και συνοδεύονταν από ισόποσες, αντίστοιχα, εγγυητικές.
«Νικητής» ασφαλώς αναδείχθηκε ο Θ. M. από τη Σαλαμίνα. H υπόθεση, όμως, θα έκλεινε και τυπικά όταν θα γινόταν αποδεκτή η σχετική αίτηση της Grant Thornton από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Το «πράσινο» του Πρωτοδικείου
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney.gr, η αίτηση εγκρίθηκε από το δικαστήριο, έστω και με καθυστέρηση πολλών μηνών. Συγκεκριμένα, η έκθεση για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού συντάχθηκε στις 23/12/2019, η σχετική αίτηση κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 20 Ιανουαρίου 2020 και η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 17 Φεβρουαρίου.
Η απόφαση όμως του δικαστηρίου, με την οποία έγινε δεκτή η έκθεση της Grant Thornton, ανακηρύχθηκε πλειοδότης για την εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της Άλφα Γκρίσιν ο Θ. Μ. και ορίστηκε εισηγητής δικαστής για τις ανάγκες διανομής του πλειστηριάσματος, βγήκε και δημοσιεύθηκε «σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο, χωρίς την παρουσία της αιτούσας και του πληρεξούσιου δικηγόρου της» στις 15 Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου, προφανώς λόγω και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας.
Με την ίδια απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επέβαλε σε βάρος τής υπό ειδική διαχείριση εταιρείας και τα δικαστικά έξοδα της αιτούσας, που τα όρισε σε 170 ευρώ.
«Παιδί» των Εξαρχείων με ρώσικες ρίζες
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή συνιστά και το οριστικό «do svidaniya» (αντίο) της Άλφα Γκρίσιν. Κάτι που ασφαλώς πριν από κάποια χρόνια ούτε που θα φανταζόταν ο Βασίλης Γκρίσιν. Ο απόγονος του Ρώσου αξιωματικού της τσαρικής εποχής, που όμως γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Ελλάδα. «Παιδί» των Εξαρχείων, που παράλληλα με το σχολείο, από τα 12 χρόνια του μπήκε στη βιοπάλη.
Έκτοτε διέγραψε μια μυθιστορηματική διαδρομή στο εγχώριο επιχειρείν. Από τα αυτοκίνητα (Γκρίσιν-Παππάς και Velmar), στα κομπιούτερ, τα κλιματιστικά Panasonic που τον απογείωσαν, αλλά και με τα ανοίγματά του στο εγχώριο και βαλκανικό real estate, όπως και στις AΠE. Παράλληλα, ανέπτυξε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με ισχυρά πρόσωπα του επιχειρηματικού «χάρτη». Ανάμεσά τους ο Σωκράτης Κόκκαλης, που μέσω της Intrakat συμμετείχε με 15% στην Άλφα Γκρίσιν, αλλά και ο κουμπάρος του Παναγιώτης Νίκας, της ομώνυμης αλλαντοβιομηχανίας.
Όταν, όμως, άρχισε η «πτώση», καμία από αυτές τις σχέσεις δεν στάθηκε ικανή να την ανακόψει.
Η υπόθεση της Deutsche Aeolia
Ούτε καν η πολύκροτη συμμαχία του με τους Γερμανούς της Deutsche Bank για κοινές επενδύσεις στις ελληνικές ΑΠΕ. Ήταν ένα joint venture με αφετηρία το 2007, όταν οι ευρωπαϊκές «ντιρεκτίβες» όριζαν ότι η Ελλάδα μέχρι το 2010 θα πρέπει να καλύψει το 20,1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας από «πράσινες» πηγές. Κάτι που κινητοποίησε εύλογα το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων κολοσσών.
Έτσι, μέσα από τη «σύμπλευση» του Γκρίσιν -που ήδη σχεδίαζε το χτίσιμο τεσσάρων αιολικών πάρκων και ενός φωτοβολταϊκού- με τους Γερμανούς, «γεννήθηκε» η Deutsche Aeolia ως θυγατρική της Deutsche Bank, στην οποία η συμμετοχή της Άλφα Γκρίσιν ήταν 20%.
Αυτή η εταιρία όμως έφτασε μέχρι και τη Βουλή, όταν τον Φεβρουάριο του 2013, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης, γιατί δεν προχωρούσαν οι αιτήσεις της για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 MW, σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας, για τα οποία αναμένονταν άδειες παραγωγής. Ο επικεφαλής του ΣYPIZA είχε αποδώσει το «κόλλημα» στο ότι «όλα αυτά τα χρόνια οι άδειες για τις AΠE πήγαν στους κολλητούς και στους διαπλεκόμενους», ενώ κατέθεσε σχετική επιστολή της εταιρείας -από το 2011- στην οποία η Deutsche Bank φέρεται να δηλώνει έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλη επένδυση σε αιολικά πάρκα, ενώ διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια.
Η καταγγελία είχε προκαλέσει αίσθηση, αλλά και αντιδράσεις. Κι αυτό καθώς, αφενός ο Aλ. Tσίπρας είπε ότι η επιστολή υπογραφόταν από τον τότε πρόεδρο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, ενώ στην πραγματικότητα υπέγραφε ένας Νίλς Άκερμαν της Deutsche Bank Λονδίνου. Αφετέρου, όμως, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις είχαν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ κατά είχε ταχθεί και ομάδα βουλευτών του ΣYPIZA -μεταξύ των οποίων και ο τότε επικεφαλής του τομέα ενέργειας- με ερώτηση στη Bουλή.
Μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η ΡΑΕ έδωσε στην Deutsche Aeolia, τον Φεβρουάριο του 2015, την πρώτη άδεια για ένα από τα αιολικά πάρκα που είχε στα σκαριά. Επρόκειτο για τον αιολικό σταθμό ισχύος 16 MW στη θέση «Προφήτης Hλίας – Παλαιόπυργος» Λεωνιδίου του Δήμου Nότιας Kυνουρίας και ως δικαιούχοι στο σχετικό έγγραφο της PAE αναφέρονταν οι Deutsche Bank AG (80%) και Alpha Γκρίσιν Infotech A.E. (20%).
«Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη δραστηριότητά της»
Ποια είναι όμως η τύχη της Deutsche Aeolia και αυτών των επενδύσεων από τότε μέχρι σήμερα; Όπως αποκαλύπτει το newmoney, η εταιρεία υφίσταται -με σύμβουλο-διαχειριστή τον Νικόλαο Έξαρχο- και με κύρια δραστηριότητα την «ανάπτυξη, λειτουργία και εμπορική εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». Μέχρι τώρα όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τη δραστηριότητά της, καταγράφει μηδενικό κύκλο εργασιών, συνεχιζόμενες ζημίες και βέβαια αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2019 (που εγκρίθηκαν στις 22 Ιουλίου 2020 και δημοσιεύθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου 2020), «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 η εταιρεία δεν έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητα της και επομένως τα αποτελέσματα της χρήσης είναι ζημιογόνα, όπως και των προηγούμενων χρήσεων». Με τις ζημιές της χρήσης να φτάνουν τις 19.471,12 ευρώ και τις ζημιές εις νέον να ανέρχονται σε 91.946,06 ευρώ.
«Σωσίβιο» με ΑΜΚ
Τον Ιούνιο του 2014, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 15.000 ευρώ, για κάλυψη των συσσωρευμένων ζημιών, με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από 30 ευρώ έκαστη σε 22,5 ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2018 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είχαν καταστεί αρνητικά και ανέρχονταν σε -27.474,94, ευρώ.
Όμως, από την έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 7 Δεκεμβρίου 2017 είχε ήδη αποφασιστεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 200.250 ευρώ. Ωστόσο, τελικά υπήρξε μερική καταβολή, ύψους 160.200 ευρώ, που έγινε τον Ιανουάριο του 2019.
Με τα λεφτά να τα βάζει η μέτοχος της εταιρείας, γερμανική τράπεζα «Deutsche Bank Aktiengesellschaft», μέσω του υποκαταστήματός της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Deutsche Aeolia Α.Ε. ανέρχεται πλέον σε 205.200 ευρώ και διαιρείται σε 9.120 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 22,50 ευρώ η καθεμία.
Το «χαρτοφυλάκιο» αδειών και… απορρίψεων
Η εταιρεία κατέχει μέχρι στιγμής τρεις άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 51MW, όλες σε περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας, για τις οποίες έχουν υποβληθεί αντίστοιχα αιτήματα στον ΑΔΜΗΕ για προσωρινούς όρους σύνδεσης, από τον Νοέμβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016.
Οι άδειες αυτές έχουν ισχύ για 25 έτη και δύναται να ανανεωθούν. Ωστόσο, «μπλοκάρονται» από την απόφαση της ΡΑΕ (του 2012) που χαρακτηρίζει την Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο, «αφού το όριο ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από αιολικούς σταθμούς έχει ήδη καλυφθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη εκδοθείσες προσφορές σύνδεσης από τον διαχειριστή δικτύου και την υπάρχουσα δομή του ηλεκτρικού συστήματος». Έτσι, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση, «η έγκαιρη υλοποίηση του αιολικού πάρκου, για το οποίο χορηγείται η άδεια, εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητα χορήγησης προσφοράς όρων σύνδεσης του έργου, όπως αυτή καθορίζεται από τον νόμο και τις κείμενες διατάξεις».
Η Deutsche Aeolia έχει υποβάλει μία ακόμη αίτηση, από το 2009 για ισχύ 30MW, που βρίσκεται -ακόμη- σε καθεστώς αξιολόγησης για έκδοση άδειας παραγωγής ενέργειας από τη ΡΑΕ.
Επίσης, είχε υποβάλει (από το 2008 και 2009) ακόμη δύο αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής συνολικής ισχύος 68MW, οι οποίες όμως, τον Απρίλιο του 2015, απορρίφθηκαν από τη ΡΑΕ για περιβαλλοντικούς λόγους (χωροθέτηση, εντός ζώνης αποκλεισμού).
Πάντως, οι τελευταίες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σύμφωνα με την αρχή της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern).
Διαβάστε ακόμη:
Αυθαίρετα: Ανοίγει παράθυρο νέας ρύθμισης για μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις
Μετακίνηση εργαζομένων: Ποιοι αποκλείονται από τα νέα έντυπα (Vid)
Επιδοτήσεις έως 55% για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων