search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Τιμολόγια ρεύματος: Ο πόλεμος της ρήτρας αναπροσαρμογής για κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Οι ακροάσεις των προμηθευτών, τα ψιλά γράμματα των λογαριασμών και οι μεγάλες καθυστερήσεις της ΡΑΕ στις αλλαγές των τιμολογίων 

Την ώρα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο για την αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα, φουντώνει η συζήτηση για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάζει τους τόνους.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναμένεται σήμερα να προχωρήσει σε δύο πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να αποδυναμώσουν την κυβερνητική πολιτική των υψηλών επιδοτήσεων ηλεκτρισμού και στήριξης των επιχειρήσεων εν μέσω του κύματος της ακρίβειας, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στον ρυθμιστή για παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάζοντας συχνά στο κάδρο το τελευταίο διάστημα τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η πρώτη κίνηση αφορά στην κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας με την οποία ζητείται να γίνει η αναστολή στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι να εκδικαστεί η νομιμότητά της από τα ελληνικά δικαστήρια.

Η παρέμβαση Τσίπρα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση μελετά ένα νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο με πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στις τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και  πλαφόν στις τιμές χονδρεμπορικής, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να απενεργοποιήσει τη ρήτρα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η επίμαχη ρήτρα οφείλεται για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που παραλαμβάνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, η οποία οδηγεί στο ψαλίδισμα των οικογενειακών προϋπολογισμών, καθώς τους μεταφέρει όλο το βάρος των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών των καυσίμων.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μέσα σε ένα μήνα από την προηγούμενη επίσκεψη ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη ΡΑΕ, αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Θανάση Δαγούμα και τους αντιπροέδρους.

Η νέα επίσκεψη στα γραφεία της Αρχής παρουσία του αρχηγού της, δεν είναι τυχαία και συμπίπτει με την ρητορική του κόμματος για καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης παρεμβάσεων στην αγορά χονδρεμπορικής, κάτι που έχει θέσει με αλλεπάλληλες επιστολές της στην ΡΑΕ και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών αλλά και με την φορολόγηση των υπερκερδών των καταναλωτών.

Το σχετικό πόρισμα και την επεξεργασία των οικονομικών αποτελεσμάτων των ηλεκτροπαραγωγών έχει αναθέσει η κυβέρνηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία κατά πληροφορίες έχει ολοκληρώσει το έργο της και έχει ήδη υποβάλλει τα στοιχεία στο ΥΠΕΝ.

Το κόμμα της Αντιπολίτευσης έχει ασκήσει δριμεία κριτική για το θέμα αυτό μιλώντας για υπερκέρδη που πρέπει να αναζητηθούν και να φορολογηθούν.

Μεγάλες καθυστερήσεις στις αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Αργά χθες το βράδυ, παρέμβαση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής έκανε και η ΡΑΕ, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, η Αρχή από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους.

Είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια, είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει από την κατεύθυνση της Αρχής, είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.

Ωστόσο, η Αρχή έχει καθυστερήσει για μήνες να εφαρμόσει τα πρότυπα τιμολόγια (Σταθερά, με Όριο Αυξομείωσης και χωρίς Όριο), με τα οποία όπως η ίδια έχει επισημάνει δημόσια, θα μπει ένα ουσιαστικό φρένο στους κανόνες αδιαφάνειας που επικρατούν στην αγορά, οι οποίοι  παραπλανούν και μπερδεύουν τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να πέφτουν βροχή τα παράπονα στην ΡΑΕ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Αρχή παραδέχεται ότι έχει διαπιστωθεί από καιρό ένα έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει όπως αναφέρει σε κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαφάνεια των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων.

Στο πλαίσιο αυτό, επέβαλε στους προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου,  τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο  και να μπορεί να επαληθευτεί από τον μέσο καταναλωτή.

Επίσης τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της και συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, με σκοπό όπως τονίζει η ΡΑΕ, να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με τον Ρυθμιστή, τα  κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.

Χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας πήρε την πρωτοβουλία, μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, απόφαση την οποία στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Τσίπρας πρόκειται για ένα «τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο».

Διαβάστε ακόμη:

Σε αυξήσεις τιμών προχωρά η Καρέλιας λόγω ενεργειακής κρίσης και κόστους μεταφορών

Κίνδυνος προστίμων με την αναδρομική επιβολή πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις

«Πολεμικό» πληθωρισμό για Ελλάδα και Ευρώπη ανακοινώνει η Eurostat

 

Exit mobile version