Μέτρα ασπίδα για όλα τα νοικοκυριά κατά του επικείμενου σφοδρού κύματος ανατιμήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ενεργοποιεί η κυβέρνηση. Η διάρκεια της εφαρμογής τους προβλέπεται ότι θα είναι έως το τέλος του έτους αλλά με την πρόβλεψη για συνέχισή τους και το 2022 όσο οι συνθήκες συνεχίζουν να πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις.
Όπως αποφασίστηκε, πέραν της κυβερνητικής στήριξης που προβλέπουν επιδότηση των λογαριασμών με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι φέρνουν επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα.
Η επιδότηση αυτή συνεπάγεται την οικονομική στήριξη με 10 ευρώ για κατανάλωση 330 κιλοβατώρων σε μηνιαία βάση.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας. Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση.
Όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση η κατανάλωση για μια μέση τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται περίπου σε 400 κιλοβατώρες. Τα μέτρα προβλέπεται να χρηματοδοτήσουν τις 300 πρώτες kWh και να απορροφήσουν μεγάλο τμήμα των αυξήσεων.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό. Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.
Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.
Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.
Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου και άλλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω».
Μητσοτάκη: Πολύ σημαντική παρέμβαση για τα νοικοκυριά
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ΔΕΘ για μια παρέμβαση πολύ σημαντική που γίνεται συνδυαστικά: από την μια η κυβέρνηση επιδοτεί ένα κομμάτι της αύξησης και από την άλλη και η ΔΕΗ ως κυρίαρχος παίκτης της αγοράς καλείται με την σειρά της να καλύψει ένα άλλο κομμάτι των ανατιμήσεων «έτσι ώστε να συζητάμε για απειροελάχιστες επιβαρύνσεις σε καταναλώσεις όχι μόνο στις 300 κιλοβατώρες αλλά μέχρι και τις 600 κιλοβατώρες».
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και επανέλαβε και χθες στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, θα χρηματοδοτήσουν τις αυξήσεις με την δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντλήσει πόρους από τον κουμπαρά των δικαιωμάτων ρύπων, που λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών τους (στα 63 ευρώ ο τόνος) προβλέπεται να είναι σημαντικά αυξημένα φέτος και να πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ.
Μιλώντας χθες σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτείται καταρχήν με χρήματα που προέρχονται από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επανέλαβε ότι φέτος το 15% τουλάχιστον των εσόδων από τις δημοπρασίες θα κατευθυνθεί σε αυτό, το οποίο θα έχει τα επόμενα χρόνια και άλλες πηγές εσόδων.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια παρέμβαση πολύ σημαντική για τα ελληνικά νοικοκυριά και σημείωσε ότι παρόλο που είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι αφορά τους ευάλωτους καταναλωτές, τελικά επεκτάθηκε σε όλους τους καταναλωτές. Όπως είπε, το μηνιαίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα.
Αν δεν υπήρχε η επιδότηση, οι καταναλωτές θα πλήρωναν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ. Mε την κρατική στήριξη εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφηθεί ένα 80% των ανατιμήσεων στα τιμολόγια.
Έτσι για κάποιον που κατανάλωνε μέχρι σήμερα 300 κιλοβατώρες και πλήρωνε 66,99 ευρώ, με τις αυξήσεις ο λογαριασμός θα έφτανε τα 118,11 ευρώ και με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει τελικά 68,68 ευρώ.
Ένα μεγάλο ερώτημα σε αυτή την άσκηση είναι τι θα πράξουν οι ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι σήμερα διαθέτουν ένα πελατολόγιο περίπου 1,5 εκατομμυρίου καταναλωτών και οι οποίοι έχουν ενεργοποιήσει από καιρό τις ρήτρες αναπροσαρμογής τιμολογίων και έχουν αρχίσει να εκτινάσσουν τις τιμές.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε και τους ιδιώτες να ακολουθήσουν την ίδια συνταγή. Δεν είναι όμως βέβαιο μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές του καθενός, κυρίως δε για τους μη καθετοποιημένους εκπροσώπους του κλάδου που δέχονται και το μεγαλύτερο πλήγμα από τις διεθνείς αυξήσεις στο φυσικό αέριο και τους ρύπους που έχουν τριπλασιάσει τον τελευταίο χρόνο το κόστος της χονδρεμπορικής. Όλα θα εξαρτηθούν και από την διάρκεια της κρίσης παρότι οι προβλέψεις δεν δημιουργούν εφησυχασμό καθώς αναστροφή του κλίματος δεν αναμένεται πριν από την Άνοιξη του 2022.
Διαβάστε ακόμη:
ΔΕΘ: Μέτρα €2 δισ. για τις επιχειρήσεις και υψηλή Ανάπτυξη
Self test για σχολεία: Αλλαγές στη διαδικασία – Πού θα δηλώνεται το αποτέλεσμα
Γεραπετρίτης: Τα μέτρα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενέργειας