search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σκρέκας: Στα 270 εκατ. ευρώ η συνολική επιδότηση για οικιακά τιμολόγια τον Νοέμβριο (vid) (upd)

Σύσταση να περιοριστεί η χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ - Έως 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα η στήριξη στα οικιακά τιμολόγια

(Τελευταία ενημέρωση 10:32) Την επιδοματική πολιτική Νοεμβρίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Oι επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Νοέμβριο συνεχίζουν σε 3 κλίμακες. Συγκεκριμένα:

Τιμολόγια ΚΟΤ

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 286 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως είπε ο Σκρέκας, η απορρόφηση της αύξησης από το κράτος φτάνει έως 100%.

Εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συνολικό κόστος της επιδότησης για τα οικιακά τιμολόγια ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.

 

Ενεργοβόρες συσκευές

Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι «βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια

Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στην προμήθεια ρεύματος.

Για το φυσικό αέριο η κυβέρνηση δεν θα δώσει επιδότηση αλλά η ΔΕΠΑ θα προσφέρει οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα το Νοέμβριο ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ. Όπωε εξήγησε ο κ. Σκρέκας, «το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,3 δισ. Ευρώ.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρώπη για να εφαρμοστεί σε όλα τα Κράτη Μέλη. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για έναν νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων όταν και αν αυτά δημιουργούνται και στον κλάδο της προμήθειας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών. Τα ανακτηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επαγγελματιών».

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της πολιτικής της σε δυο παράλληλα μέτωπα σημείωσε ο κ. Σκρέκας, εξειδικεύοντας:

– «Πρώτον στην Ευρώπη, προσπαθώντας να πείσει για την ανάγκη κοινών και αποφασιστικών πολιτικών, και

Δεύτερον, σε εθνικό επίπεδο, θωρακίζοντας τους καταναλωτές από τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Σκρέκας  είπε: «το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αρχηγοί των κρατών – μελών κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για δραστικές παρεμβάσεις, με στόχο την μείωση των τιμών ενέργειας. Στην πολύμηνη προσπάθεια για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα είναι πρωταγωνιστής και κινείται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης από την αρχή της κρίσης, με κατάθεση προτάσεων και διαρκείς συνεννοήσεις.

Δύο από τις προτάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και για κοινές προμήθειες, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πια τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι η προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης αποτυπώθηκε άμεσα στις αγορές με Αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά.

Η Ευρώπη αναζητά ακόμα κοινές πολιτικές για την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, η ελληνική Κυβέρνηση έχει δράσει από την εμφάνιση της κρίσης χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για έναν ακόμα μήνα απορροφούμε το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος, διατηρούμε προσιτές τις τιμές λιανικής και στηρίζουμε στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες».

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση, η ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι συνεχίζει να στέκεται πλάι στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ώστε να μη μείνει κανένας απροστάτευτος ούτε αυτόν τον χειμώνα».

Διαβάστε ακόμη:

Με ειδική σήμανση τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» – Θα αλλάζουν κάθε Πέμπτη

Ποιοι «κόβονται» και ποιοι παίρνουν τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Μασκ υπογράφει πλέον ως «αφεντικό του Twitter» – Τι λέει για τις απολύσεις εργαζομένων

Exit mobile version