Γνωστοί για την ευφυΐα και το εντυπωσιακό ταλέντο τους να μιμούνται ήχους και φωνές, οι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικά πτηνά. Ωστόσο, συχνά η παραμονή τους στα στενά περιθώρια ενός διαμερίσματος και η έλλειψη κοινωνικοποίησης με άλλους παπαγάλους μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Δεν είναι σπάνιο οι πολύχρωμες φτερωτές ιδιοφυίες να βλάπτουν τον εαυτό τους καταστρέφοντας τα φτερά τους, ως εκδήλωση του άγχους τους. Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των κοκατού, των αφρικανικών γκρι και σε μικρότερο ποσοστό οι Μακάο θα μαδήσουν τα φτερά τους από πλήξη ή στρες.
Σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όμως, αποκαλύπτεται πως η σύγχρονη τεχνολογία και συγκεκριμένα οι βιντεοκλήσεις με «φίλους», βοηθούν τα πουλιά να ανακτήσουν την κοινωνική τους ζωή και να μετριάσουν το άγχος τους.
Οι ερευνητές επέλεξαν εννέα παπαγάλους που ζουν ως κατοικίδια και έδωσαν στους ιδιοκτήτες τους από ένα τάμπλετ στον καθένα. Αφού δίδαξαν στον κάθε φροντιστή πώς να χειρίζεται τη συσκευή, εκείνοι στη συνέχεια δίδαξαν τα πτηνά να τη χρησιμοποιούν, να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις, αλλά και να παρακολουθούν μαγνητοσκοπημένους παπαγάλους χωρίς να έχουν τη δυνατότητα «συνομιλίας» μαζί τους.
Ο παπαγάλος εκπαιδεύτηκε να χτυπάει με το ράμφος του ένα κουδούνι αν ήθελε να πραγματοποιήσει κλήση με κάποιον «φίλο» του και στη συνέχεια να επιλέγει με ποιον θέλει να συνομιλήσει από φωτογραφίες των άλλων πτηνών -κάτι αντίστοιχο με το «profile picture» των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- με τα οποία υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης. Κάθε φορά που ο παπαγάλος άγγιζε με επιτυχία το κουδούνι και την οθόνη όπως προβλεπόταν, ο φροντιστής του τον επιβράβευε με μία λιχουδιά.
Έπειτα από μια συνεδρία «γνωριμίας» όπου τα πουλιά συστήθηκαν μεταξύ τους μέσω βιντεοκλήσης, το καθένα από αυτά είχε πρόσβαση στο σύστημα για 12 συνομιλίες συνολικής διάρκειας 36 ωρών, κατά τις οποίες μπορούσε να πραγματοποιήσει δύο κλήσεις.
Παράλληλα, οι φροντιστές είχαν εκπαιδευτεί να τερματίζουν τις κλήσεις κάθε φορά που το πουλί έδειχνε σημάδια άγχους ή δυσφορίας. Μόλις εκπαιδεύτηκαν, οι παπαγάλοι ήταν ελεύθεροι να χτυπήσουν το κουδούνι μόνοι τους στέλνοντας το μήνυμα στον φροντιστή ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν το Facebook Messenger και να τους συνδέσουν με άλλα πουλιά σε όλη τη χώρα που συμμετείχαν στη μελέτη.
Πριν την έναρξη του εγχειρήματος είχε επιβεβαιωθεί ότι οι παπαγάλοι είχαν έρθει σε επαφή με οθόνες παρακολουθώντας συνήθως βίντεο που απευθύνονταν σε παιδιά, αλλά και εικόνες από ζώα και πουλιά ή κινούμενα σχέδια.
Για έξι μήνες, όσο διήρκησε η έρευνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη συμπεριφορά τους και τα αποτελέσματά της υποδηλώνουν ότι τα έξυπνα αυτά πουλιά που υποφέρουν από μοναξιά, είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωντανή επικοινωνία με ομοειδή τους και το ηχογραφημένο-μαγνητοσκοπημένο περιεχόμενο, δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στην αλληλεπίδραση με άλλα πουλιά σε πραγματικό χρόνο.
Μάλιστα, οι φροντιστές τους υποστήριξαν ότι οι βιντεοκλήσεις βελτίωσαν την ευημερία των πτηνών, με μερικά εξ αυτών να παρουσιάζουν εξέλιξη στις δεξιότητές τους. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα σε δύο παπαγάλους, την κοκατού Έλι και τον αφρικανικό γκρι Κούκι, αναπτύχθηκε στενός δεσμός με αποτέλεσμα οι δύο φίλοι να τηλεφωνούν ακόμα ο ένας στον άλλον παρότι έχει μεσολαβήσει περίπου ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της έρευνας.
Οι παπαγάλοι κατά μέσο όρο συνομίλησαν με τους φίλους τους για περίπου 4,43 λεπτά και για μόλις 2,77 λεπτά παρακολούθησαν μαγνητοσκοπημένα βίντεο. Συνολικά, πέρασαν 561 λεπτά σε ζωντανές συνομιλίες και 142 λεπτά με ηχογραφημένο περιεχόμενο.
Ένας φροντιστής δήλωσε ότι στον παπαγάλο του άρεσε να «τραγουδάει» με ένα άλλο πουλί, αλλά γρήγορα έχασε το ενδιαφέρον του όταν το ίδιο πουλί αλλά μαγνητοσκοπημένο δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του.
Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου της Γλασκώβης με θέμα την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους παπαγάλους. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Ιλιένα Χίρσκι-Ντάγκλας του τμήματος Πληροφορικής του σκωτσέζικου πανεπιστημίου, «η προηγούμενη έρευνά μας είχε δείξει ότι οι παπαγάλοι φαίνεται να επωφελούνται από την τηλεφωνική συνομιλία που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του ψυχικού και σωματικού στρες».
Όπως είπε, στη φύση οι παπαγάλοι ζουν σε ομάδες και συναναστρέφονται συνεχώς ο ένας τον άλλον, ενώ ως κατοικίδια, συχνά ζουν μόνα τους γεγονός που μπορεί να τα οδηγήσει «σε αρνητικές συμπεριφορές όπως υπερβολικό βηματισμό ή μάδημα φτερών».
Με την πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν «αν εντοπίζονται διαφορές στη συμπεριφορά όταν τους δίνεται η εξουσία επιλογής να δουν αυτό που επιθυμούν. Θα καταλάβαιναν ότι ο παπαγάλος στην οθόνη είναι μαγνητοσκοπημένος και δεν ανταποκρίνεται όπως ένας σε ζωντανή σύνδεση; Και αν ναι τι σημαίνει αυτό για το σχεδιασμό μελλοντικών συστημάτων για να ταιριάζουν στις ανάγκες τους;».
Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα για το αναπτυσσόμενο διαδίκτυο για ζώα, το οποίο τους δίνει την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, καθώς και με τους ανθρώπους, με νέους τρόπους χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία.
Photo: PIxabay
Διαβάστε ακόμη
«Έξυπνοι Μετρητές»: Ο ΔΕΔΔΗΕ… προθερμαίνεται για την εγκατάστασή τους
Υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ λόγω myDATA και POS
Κίνητρα για να «μεγαλώσουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Τι περιλαμβάνει ο κυβερνητικός σχεδιασμός
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ