Πριν περίπου μία εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, γνωστός για τις συχνές αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ξαναχτύπησε» με μήνυμα-καταγγελία για το μέτρο της ΕΕ σχετικά με τα μη αποσπώμενα καπάκια από τα πλαστικά μπουκάλια.

«Σουρεαλιστικές οικολογικές νόρμες που επιθυμούν οι Βρυξέλλες; Όχι, ευχαριστώ. Ναι στην κοινή λογική. Για περισσότερη Ιταλία και λιγότερη Ευρώπη ψηφίστε Λέγκα» έγραφε ο Σαλβίνι στο σύντομο κείμενό του, το οποίο συνόδευε τη φωτογραφία ενός άνδρα που απεικονίζεται να πίνει, με δυσκολία, νερό από ένα μπουκάλι με ενσωματωμένο καπάκι.

Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση είναι απολαυστικά με τους περισσότερους χρήστες να διακωμωδούν την τοποθέτηση του Ιταλού υπουργού.

«Ματέο, η κοινή λογική θέλει να γυρίσεις το καπάκι προς τα κάτω, αλλά καταλαβαίνω ότι οι ψηφοφόροι σου δεν μπορούν να το κατανοήσουν», «Έγινες η αγαπημένη μου σελίδα με memes», «Δεν έβαλε πραγματικά αυτή τη φωτογραφία, πείτε μου ότι είναι πλάκα», «Υπάρχουν παντού πόλεμοι και εσύ νοιάζεσαι για τα καπάκια των μπουκαλιών», «Συνέχισε Ματέο, περιμένω την ανάρτησή σου για την επίπεδη Γη, μη με απογοητεύσεις», «Μα το ξέρεις ότι είσαι υποψήφιος για της Ευρωεκλογές και όχι εκπρόσωπος τάξης;» και άλλα πολλά ήταν τα σχόλια στο ίδιο ύφος που κατέκλυσαν το προφίλ του Σαλβίνι.

Στην πραγματικότητα, τη φωτογραφία με τον άντρα με την ανασηκωμένη μύτη από την πίεση που ασκεί το καπάκι ανήρτησε στις αρχές Μαΐου ο Δανός ευρωβουλευτής Άντερς Βίστισεν του Δανικού Λαϊκού Κόμματος (Dansk Folkeparti) και μέλος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, στην οποία εντάσσεται και η Λέγκα του Βορρά.

Σε τι, όμως, αντιτίθεται ο Σαλβίνι; Σύμφωνα με την ΕΕ για τη διάθεση μπουκαλιών με πλαστικά πώματα και καπάκια – είδη πλαστικών μιας χρήσης που συναντώνται συχνότερα ως απορρίμματα στις παραλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – θα πρέπει η παραγωγή τους να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες απαιτήσεις σχεδιασμού προϊόντος, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η διασπορά στο περιβάλλον και να ευνοηθεί η ανακύκλωσή τους.

To «» του Σαλβίνι στην οδηγία

Η ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο τη μείωση του 10% των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγει στις ακτές των χωρών της ΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε επίσημα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, περιλάμβανε για τα πλαστικά χρήσης, μεταξύ άλλων, την πώλησή τους με σύστημα που θα απέτρεπε τη διασπορά των καπακιών στο περιβάλλον. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή επίσημα από τις 3 Ιουλίου, παρότι ήδη πολλοί παραγωγοί έχουν προσαρμόσει τα προϊόντα τους. Είναι υποχρεωτικό δηλαδή για όλα τα κράτη της ΕΕ να καταργήσουν τα αποσπώμενα καπάκια μέχρι τον Ιούλιο για τα πλαστικά μπουκάλια χωρητικότητας έως τρία λίτρα.

Όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οδηγία έχει περιορισμένο περιθώριο αυτονομίας, καθώς «εναπόκειται στις επιμέρους χώρες να καθορίσουν μέσω εθνικών διατάξεων» τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ιταλικός Τύπος επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τη στάση που κρατάει τώρα ο Σαλβίνι για το μέτρο, η Λέγκα του Βορρά ψήφισε θετικά για την εφαρμογή του.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Οκτωβρίου 2018 καταγράφηκαν 560 ψήφοι υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές, ενώ σε δεύτερη ψηφοφορία στις 27 Μαρτίου 2019 βουλευτές της Λέγκας του Βορρά καταψήφισαν την πρόταση.

Το πράσινο φως δόθηκε τελικά στις 21 Μαΐου 2019 με την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου όλα τα κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ, εκτός από την Ουγγαρία που απείχε. Εκείνη την περίοδο πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν ο Τζουζέπε Κόντε με αναπληρωτή πρωθυπουργό τον Ματέο Σαλβίνι. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση Ντράγκι με τη στήριξη της Λέγκας, ενέκρινε νομοθετικό διάταγμα για την οδηγία. Επομένως, πάρα τις αντιρρήσεις του – για προεκλογικούς σκοπούς – ο Σαλβίνι είχε πει «» στο μέτρο.

Οδηγίες χρήσης στον Σαλβίνι

Η νέα πραγματικότητα, λοιπόν, θέλει τα καπάκια να είναι σχεδιασμένα για να μην αφαιρούνται από το μπουκάλι και όπως συμβαίνει συνήθως, οι αλλαγές προκαλούν αμηχανία και αναστάτωση τουλάχιστον το πρώτο διάστημα. Τα καπάκια πρωταγωνιστούν σε χιουμοριστικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς χρήστες να παραδέχονται ότι αρχικά πίστευαν ότι επρόκειτο για εργοστασιακό λάθος.

Εντούτοις, η χρήση των νέων μπουκαλιών είναι απλή και σίγουρα δε θα έπρεπε να αποτελεί μέρος αντιευρωπαϊκής προεκλογικής καμπάνιας.

Μετά την ανάρτηση του Σαλβίνι, ο Ντομένικο Αιέλο, δικηγόρος και επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της WWF Ιταλίας, έδειξε σε βίντεο στον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης πώς να πίνει από το μπουκάλι σχολιάζοντας: «Η πραγματική τρέλα είναι να συνεχίσεις να ακολουθείς αυτούς που σπέρνουν την άγνοια. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι αστείο και περνάει και μέσα από μικρά πράγματα».

Από τη δική του πλευρά, ο Κάρλο Καλέντα, πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επί κυβερνήσεων Ματέο Ρέτνσι και Πάολο Τζεντιλόνι, απευθυνόμενος στον Σαλβίνι έδωσε οδηγίες χρήσεως με βίντεο: «Οδηγίες για να ανοίξεις ένα μπουκάλι, να πιεις και να το κλείσεις. Σαλβίνι μπορείς να τα καταφέρεις». Ο Καλέντα αφού ολοκλήρωσε την επίδειξη τόνισε ότι η κυβέρνηση Κόντε-Σαλβίνι είχε δώσει το «οκ» για το μέτρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ψήφισαν κάτι έξυπνο, μάλλον κατά λάθος, αλλά το ψήφισαν ούτως ή άλλως».

Εκατομμύρια καπάκια «κολυμπούν» στη θάλασσα

Σύμφωνα με την ιταλική ένωση για την προστασία του περιβάλλοντος, Legambiente, κατά μέσο όρο εντοπίζονται 47 καπάκια κάθε 100 μέτρα παραλίας. Διεθνείς μελέτες αποκαλύπτουν ότι εκατομμύρια πλαστικά καπάκια μπουκαλιών καταλήγουν κάθε χρόνο σε χωματερές και ωκεανούς, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα. Τα τελευταία 30 χρόνια, περισσότερα από 20 εκατομμύρια καπάκια μπουκαλιών συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια δράσεων για τον καθαρισμό ακτών σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός από καπάκια που «κολυμπούν» στη θάλασσα. Τα πλαστικά καπάκια είναι κατασκευασμένα από σκληρό πλαστικό που χρειάζεται πολλά χρόνια για να αποσυντεθεί, με ειδικούς να εκτιμούν ότι απαιτούνται από 20 μέχρι 500 χρόνια! Όσο για τα μπουκάλια αυτά μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 1.000 χρόνια για να διασπαστούν. Περίπου 8-9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα κάθε χρόνο, με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να προβλέπει ότι ο ωκεανός θα περιέχει περίπου 937 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και μόνο 895 εκατομμύρια τόνους ψαριών.

Το 85% των απορριμμάτων που βρίσκονται στα θαλάσσια ύδατα και στις παραλίες είναι πλαστικά, το 50% του πλαστικού που βρίσκεται στο περιβάλλον είναι πλαστικό μιας χρήσης. Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διατεθούν στο εμπόριο μπουκάλια έως 3 λίτρα που έχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2025.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει στον κανονισμό πυροπροστασίας – Μόνο κλαδέματα και καθορισμός καύσιμης ύλης για φέτος

Cenergy Holdings: Η «δεύτερη ζωή» για το εργοστάσιο της Πετζετάκις στη Θήβα (pics)

Ιουλία Τσέτη: «Χωρίς ανατροπές δεν πάει μπροστά ο κόσμος…»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ