© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κοσμογονία αλλαγών σε κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας με τη συμμετοχή τρανταχτών ονομάτων της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής συντελείται τους τελευταίους μήνες στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών.
Τον χορό των deals σέρνουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι οποίες αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης, διευρύνοντας τη μετοχική τους βάση με την είσοδο της οικογένειας Λάτση και αντίστοιχα του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ωστόσο, στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται συμμετέχουν ενεργά η εταιρεία Μυτιληναίος, ο όμιλος Βαρδινογιάννη με εξαγορές σημαντικών χαρτοφυλακίων σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πολυεθνικοί όμιλοι με έμφαση στις τεχνολογίες της καθαρής ενέργειας, πανίσχυρα επενδυτικά funds που μαγνητίζονται από τις υψηλές αποδόσεις στους τομείς των υποδομών, αλλά και η ΔΕΗ.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αποτελεί έναν εν δυνάμει ισχυρό πόλο συνεργασιών με ελληνικούς και διεθνείς ομίλους και θα τη δούμε να οργανώνει τις δικές της συμμαχίες το επόμενο διάστημα, με έμφαση στις ΑΠΕ, στις τηλεπικοινωνίες και το φυσικό αέριο.
Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δημιουργεί ένα θετικό κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας την κούρσα των κεφαλαιοποιήσεων σε νέες πίστες. Ηδη, η χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ σε ιστορικά υψηλά κινείται και η μετοχή της ΔΕΗ, με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται πλέον πάνω από τα 2,2 δισ. ευρώ, μία ανάσα πριν τα 10 ευρώ ανά μετοχή.
Το story που πουλάει
Στην πλειονότητά τους οι εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος δραστηριοποιούνται σε κλάδους που θα σηκώσουν ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και θα επωφεληθούν τόσο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ, όσο και από τις ριζικές αλλαγές που φέρνει στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής η ενεργειακή μετάβαση.
Επενδύσεις που ως επί το πλείστον κατευθύνονται σε έργα που θα αναπληρώσουν το έλλειμμα του λιγνίτη και θα θωρακίσουν την ασφάλεια του ηλεκτρικού μας συστήματος με όπλο το φυσικό αέριο, τον ήλιο και τον άνεμο, αλλά και κεφάλαια που θα απορροφήσουν οι τομείς του εκσυγχρονισμού των δικτύων, των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και της ενεργειακής εξοικονόμησης.
Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήκει στους ομίλους που πρωταγωνιστούν. Αφενός λόγω της ισχυρής παρουσίας της στις συμβατικές αλλά και τις νέες μορφές ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μονάδες αποθήκευσης, offshore αιολικά), αφετέρου της δυναμικής που εμφανίζει στον τομέα των υποδομών και των συμβάσεων παραχώρησης. Η εταιρεία συμμετέχει κοινοπρακτικά σχεδόν σε όλες τις μεγάλες παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ είναι από τους πρώτους ενεργειακούς ομίλους που έχουν πάρει θέση στα υπεράκτια αιολικά συνάπτοντας στρατηγική συμμαχία με την Ocean Winds για έργα συνολικής ισχύος άνω του 1,5 GW.
Η αποεπένδυση άλλωστε της ολλανδικής Reggeborgh Invest, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών, ισχυροποιεί την παρουσία στον όμιλο του κ. Γιώργου Περιστέρη και του δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων χωρίς συγκρούσεις και άλλα βαρίδια που θα δημιουργούσε η διατήρηση της παρουσίας των Ολλανδών και στους δύο τεχνικούς ομίλους (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ).
Εχοντας κατακτήσει ισχυρή παρουσία στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και με αναθεωρημένους στόχους ως προς το ανθρακικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της, η Μυτιληναίος κινείται με εντατικούς ρυθμούς στη φιλοσοφία του Green Deal.
Η πρόσφατη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group που ελέγχεται από την οικογένεια Παπαπέτρου, ανοίγει τον βηματισμό του ομίλου στην πράσινη ενέργεια με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων.
Η επένδυση ύψους 900 εκατ. ευρώ αφορά άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων σε 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και 21 συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει και συνέχεια. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, με στόχο μέχρι το 2050 να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Οι κινήσεις της Motor Oil και η άγνωστη Kiefer
Μέσω της Teforto Holdings Limited, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, «πρασινίζει» το χαρτοφυλάκιό της και η Motor Oil. Η εταιρεία διύλισης, που ξεκίνησε δειλά τα βήματά της στις ΑΠΕ προ διετίας, εξελίσσεται σε έναν ενεργειακό όμιλο καθώς απέκτησε πρόσφατα έντεκα αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ένα επιπλέον υπό κατασκευήν ισχύος 20 MW. Πρόκειται για έργα σε διάφορα σημεία της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κεφαλονιά), με τα οποία η εταιρεία του ομίλου Βαρδινογιάννη αποκτά «προίκα» και ένα πακέτο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.
Το ύψος της συμφωνίας θα ξεπεράσει τα 123 εκατ. ευρώ. Στόχος της Motor Οil είναι η διεύρυνση της παρουσίας της στην αγορά των ΑΠΕ με προοπτική να φτάσει το 1 GW έως το 2030. Οσο για την Ελλάκτωρ, η επενδυτική της στρατηγική από κοινού με την EDP Renewables συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ (ήδη έχει εγκριθεί συγκρότημα αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ισχύος 470,4 MW) θα συνεχιστεί. Παράλληλα η εταιρεία, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, σκοπεύει να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της με νέα έργα, αλλά και άδειες αποθήκευσης ενέργειας.
Δεν είναι όμως μόνο οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι που έλκονται από τα έργα των ΑΠΕ και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις υποδομών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Με συντονισμένες κινήσεις στην ελληνική αγορά διεισδύουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως η γερμανική ΑΒΟ Wind (με Ελληνα γενικό διευθυντή), αλλά και πανίσχυρα επενδυτικά funds, όπως η BlackRock, η CVC, το KKR, ενώ και νέοι παίκτες κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Για παράδειγμα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δυναμική που εμφανίζει το τελευταίο διάστημα στις ΑΠΕ η μέχρι πρότινος άγνωστη (στο ευρύ κοινό) εταιρεία Kiefer.
Mε επικεφαλής τον κ. Χρήστο Πετρόχειλο και τον αδελφό του Παναγιώτη, η εταιρεία έκανε αίσθηση τις προηγούμενες ημέρες καθώς απέκτησε -μέσω συνδεδεμένων επιχειρήσεων, κατά βάση ΙΚΕ- βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής δυναμικότητας 742 MW, πολλές από τις οποίες άλλαξαν χέρια με σημείο αναφοράς πρόσωπα ιδίων συμφερόντων. Aπό αυτές, τα 420 MW αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς ενέργειας και τα 322 MW αιολικά έργα, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της χώρας.
Η Kiefer εμφανίζεται υπερδραστήρια στην αγορά. Πρώτον, γιατί πέραν του δικού της ισχυρού πλέον χαρτοφυλακίου αναπτύσσεται παραδοσιακά και στον τομέα της κατασκευής και συντήρησης έργων πράσινης ενέργειας. Δεύτερον, γιατί η ηγετική της ομάδα διοικούσε τη Στεφανέρ Ενεργειακή, η οποία εξαγοράστηκε το 2019 από την Teforto Holdings, συμφερόντων της Motor Oil. Τρίτον, γιατί εμφανίζεται να έχει αναπτύξει ισχυρές συμμαχίες και με άλλες μεγάλες εταιρείες αποκτώντας δυνατό εκτόπισμα και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η Kiefer, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνάψει συμφωνία και με τη ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη έργων ισχύος 500 MW.
Διαβάστε ακόμη:
Οριστικό: Ανοίγουν το Σάββατο 24 Aπριλίου τα εμπορικά κέντρα
Πουλήθηκε η θαλαμηγός «Phalarope» των Κουτσολιούτσων – Στα €1,8 εκατ. το τίμημα
Μετακίνηση Πάσχα: Όλα τα μέτρα και τα τσουχτερά πρόστιμα – Η νέα ΚΥΑ