search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπεται για δημοπρασίες ενέργειας, ηλεκτροπαραγωγή και ΑΔΜΗΕ

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή για ΕΦΚ, ΑΔΙ, ΝΟΜΕ, ΑΔΜΗΕ

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται τα εργαλεία για την υλοποίηση της πολιτικής στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που έχουν να κάνουν με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς και τη θέσπιση των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) που αφορούν τις αποζημιώσεις για την διαθεσιμότητα στο σύστημα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Ταυτόχρονα, απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης η κατανάλωση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή και από το 2017 μειώνεται ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για την παραγωγή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του newmoney.gr. Για τις χρήσεις, πέραν της οικιακής κατανάλωσης, θα εφαρμόζεται κλιμακωτός ΕΦΚ ανάλογα με την κατανάλωση.

Όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας Holding στην οποία θα εισφερθεί το 51% από τη ΔΕΗ και στην οποία εταιρεία μετοχικό συμφέρον θα αποκτήσουν στη συνέχεια και οι μέτοχοι της ΔΕΗ. Ποσοστό 20% θα μεταβιβαστεί σε στρατηγικό επενδυτή. Επίσης, ποσοστό 17% της ΔΕΗ θα διατεθεί επίσης σε ιδιώτες. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Το ανώτατο ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει ο στρατηγικός επενδυτής μπορεί να φτάσει το 24%, μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Το νέο νομοσχέδιο καταργεί την προηγούμενη σχεδιαζόμενη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ καταργεί και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Με βάση το νομοσχέδιο, η πρώτη δημοπρασία θα γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και θα δημοπρατηθεί το 8% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στη λιανική αγορά το προηγούμενο έτος (2015).

Στη συνέχεια, το 2017 θα δημοπρατηθεί το 12%, το 2018 το 13% και το 2019 το 13%.

Ο νόμος προβλέπει ότι εάν η απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει τις 2 μονάδες το στόχο του αντίστοιχου εξαμήνου τότε η ΡΑΕ θα προβεί σε μείωση των ποσοτήτων, όπως εάν αντίστροφα υπολείπεται του στόχου τότε οι ποσότητες θα αυξάνονται.

Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι επιλέξιμοι προμηθευτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού. Αντίθετα δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις δημοπρασίες της ΔΕΗ και των επιλέξιμων (μεγάλων) βιομηχανικών καταναλωτών.

ΑΔΙ

Αναφορικά με τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), το νομοσχέδιο ορίζει 45 ευρώ ανά κιλοβάτ για τη διαθέσιμη ισχύ κάθε μονάδας και με ανώτατο όριο καταβολής τα 15 εκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα παραγωγής. Το μέγιστο κόστος του μηχανισμού ορίζεται στα 225 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version