Ο επιχειρηματικός τομέας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Snam SpA προσελκύει το ενδιαφέρον από επενδυτές υποδομών, σύμφωνα με παράγοντες καλά ενημερωμένους γύρω από το θέμα.
Η ιταλική εταιρεία, όπως αναφέρει το Bloomberg, εξετάζει τις επιλογές της αφού έλαβε «κρούσεις» από πιθανούς αγοραστές ενός μειοψηφικού μεριδίου στον συγκεκριμένο τομέα, συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα υποδομών της Macquarie Group Ltd., είπαν αυτά τα άτομα ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές.
Οι συζητήσεις βρίσκονται στα αρχικά στάδια και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε προσφορές, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ενώ οι εκπρόσωποι των Macquarie και Snam αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η ιταλική μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Snam έχει ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Θα μπορούσε να απευθύνεται σε άλλους επενδυτές υποδομών που επιδιώκουν να στοιχηματίσουν στην παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς τα assets της Snam μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση υδρογόνου. Η Snam στοχεύει να μεταφέρει μόνο απανθρακωμένο αέριο έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους που έχει ανακοινώσει.
Ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην Ευρώπη
Μέσω της θυγατρικής της Stogit, η Snam είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με χωρητικότητα 17 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ο ρόλος τέτοιων εγκαταστάσεων, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονται σε εξαντλημένα πεδία υδρογονανθράκων, υδροφόρους ορίζοντες ή σπήλαια αλατιού, βρέθηκε στο επίκεντρο φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Ο προηγούμενος κρύος χειμώνας της Ευρώπης και η υποτονική αναπλήρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σήμαιναν ότι τα αποθέματα ξεκίνησαν αυτή τη σεζόν θέρμανσης στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Αυτό ώθησε τις τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο καθώς οι μειωμένες αποστολές από τη Ρωσία δείχνουν ότι ακόμη και μέχρι την αρχή του χειμώνα του επόμενου έτους, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης θα είναι ανεπαρκή, ανέφερε σε σημείωμα της η Energy Aspects Ltd.
Το αποθηκευμένο φυσικό αέριο μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση των κραδασμών από την εποχιακή αστάθεια των τιμών και στην προστασία των οικονομιών από τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες ευθύνονται για την εκτίναξη του πληθωρισμού φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, το ιταλικό ταμείο υποδομής F2i Sgr συμφώνησε να αγοράσει την Ital Gas Storage SpA από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Morgan Stanley Infrastructure Partners.
Το ελληνικό ενδιαφέρον
Το όλο θέμα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι η Snam είναι ο βασικός μέτοχος της επενδυτικής κοινοπραξίας Senfluga που ελέγχει τον ΔΕΣΦΑ, ενώ η Macquarie έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ, σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διεκδικούν το μεγάλο project της υπόγειας αποθήκης Ν. Καβάλας. Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για το συγκεκριμένο έργο εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. Θα προηγηθεί η απόφαση της ΡΑΕ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης της υποδομής, ενώ μέχρι τα τέλη της χρονιάς θα δοθεί στους δύο υποψήφιους της β’ φάσης (ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Energean) το προσχέδιο της σύμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας περιλαμβάνεται στις 6 ελληνικές υποδομές που δίνουν το «παρών» στον νέο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) στον τομέα της ενέργειας, τον οποίο υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.