search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Θρίλερ με τους Ελβετούς και τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους έξυπνους μετρητές ύψους 1 δισ. ευρώ

Απορρίφθηκε η προσφυγή της Landys+Gyr, πρόκριμα για την διαδικασία η προσφυγή στο ΣτΕ

Από τις επόμενες κινήσεις των Ελβετών της Landis+Gyr θα φανεί η απεμπλοκή ή ο εκτροχιασμός του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ συνολικού ύψους που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών.

Χθες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (πρώην Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών) η προσφυγή των Ελβετών, με την οποία ζητούσαν να συνεχίσουν στο διαγωνισμό κόντρα στην απόφαση της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης που είχε θέσει εκτός διαδικασίας την εταιρεία λόγω ελλείψεων στο φάκελό της.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η Landys+Gyr δεν είχε συμπεριλάβει στο φάκελό της ως υπεργολάβο το εργοστάσιο στην Κόρινθο αλλά άλλη μονάδα, πράγμα που η ίδια η εταιρεία διέψευσε την περασμένη εβδομάδα. Η στάση πάντως των Ελβετών ρίχνει περισσότερη ομίχλη στο σκοτάδι γύρω από την επάρκεια της συμμετοχής τους στο διεθνή διαγωνισμό, από τον οποίο είχαν αποκλειστεί και από την  προηγούμενη (πιλοτική) διαδικασία. Τί συμβαίνει με τους Ελβετούς που πριν από δύο μήνες οργάνωναν ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους στο εργοστάσιο της Κορίνθου, παρουσία της διοίκησης της μητρικής εταιρείας, η οποία ερμηνεύτηκε τότε ως επικοινωνιακό άνοιγα της low profile εταιρείας ενόψει του μεγάλου διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές;

Τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά και ακόμη και στενοί συνεργάτες της εταιρείας στην Ελλάδα, αποφεύγουν να σχολιάσουν τις εξελίξεις, λέγοντας ότι το διαγωνισμό χειρίζεται απευθείας η μητρική εταιρεία και δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα.

Το ερώτημα που πλανάται πλέον πάνω από την μεγάλη εργολαβία είναι αν η εταιρεία θα θελήσει να συνεχίσει τις προσφυγές σε ανώτατο επίπεδο που είναι το ΣτΕ ή θα σταματήσει εδώ. Αν υπάρξει εμπλοκή του ΣτΕ, τότε οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους έξυπνους μετρητές μπαίνουν σε μεγάλες περιπέτειες καθώς προεξοφλούν πολύμηνες καθυστερήσεις και τινάσσουν στον αέρα κάθε πρόοδο του διαγωνισμού.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο διαγωνισμός του διαχειριστή θα περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η υποβολή τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Έχει προηγηθεί η προεπιλογή από την οποία οι Ελβετοί έμειναν εκτός και υπάρχει και ένα ακόμη στάδιο, το τρίτο και τελευταίο κατά το οποίο θα υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις για τις τεχνικές, εμπορικές, νομικές και οικονομικές απαιτήσεις του Τεύχους   Διακήρυξης με όσους έχουν περάσει στο προηγούμενο στάδιο.

Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζουν η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL. Επιπλέον, συμμετέχουν η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και την Elster Gmbh.

Στην τελική κούρσα θα βρεθεί επίσης η Σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemecο, η οποία έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS και η ελληνική Protasis. Στην τελευταία, η οποία  είναι  κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, φέρεται να συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου. Nα σημειωθεί ότι η Protasis, είναι η μόνη εταιρεία από τις διαγωνιζόμενες, η οποία έχει κινηθεί ενάντια στην συμμετοχή της Landis+Gyr στο διαγωνισμό στηρίζοντας την απόφαση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η αντικατάσταση των αναλογικών ρολογιών με τους «έξυπνους μετρητές», θα έχει πολλαπλά οφέλη για το ΔΕΔΔΗΕ και τους χρήστες καθώς αφενός θα ενισχυθεί σημαντικά η θέση του καταναλωτή, μέσω της άμεσης και ακριβούς ενημέρωσής του για την κατανάλωσή του, αφετέρου θα μειωθούν δραστικά οι ρευματοκλοπές και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου, ενώ θα υπάρξει συμβολή στην επίτευξη του εθνικού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι πρώτες προσπάθειες για το project των «έξυπνων μετρητών» άρχισαν προ οκταετίας, το 2014, με τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ ΔΔ-207 που αφορούσε το «Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της Ζήτησης Παροχών Ηλεκτρικής Ενέργειας Οικιακών και Μικρών Εμπορικών Καταναλωτών και Εφαρμογής Έξυπνων Δικτύων». Επρόκειτο για την  πιλοτική εφαρμογή που αφορούσε 200.000 συνδέσεις με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός αυτός χαρακτηρίστηκε από μπαράζ ενστάσεων, προσφυγών, αναβολών και συμπληρωμάτων της διακήρυξης. Έτσι ενώ το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το φθινόπωρο του 2015, η υπόθεση κόλλησε στο ΣτΕ.

Έκτοτε το μόνο που έγινε ήταν η προμήθεια, -με άλλο διαγωνισμό-, 224.000 έξυπνων μετρητών, που ο ΔEΔΔHE παρέλαβε με σκοπό την τοποθέτησή τους σε νέες συνδέσεις. Επίσημα οι τίτλοι τέλους για τον ΔΔ-207 έπεσαν μόλις πριν έναν χρόνο, τον Μάρτιο του 2021 με απόφαση του Δ.Σ. του Διαχειριστή.

Διαβάστε ακόμη:

Η ανακοίνωση της Hellenic Train για την τραγωδία στη Λάρισα

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Νέα προθεσμία για λήξεις μισθωτηρίων που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία

Η εσωτερική ίντριγκα με τον Πολάκη, ο υποψήφιος Βρυξελλών, η ζαλάδα της ΕΕ με την Coca Cola και οι πωλήσεις Θεοδωρίδη στην Intracom

 

Exit mobile version