Στη δίνη της οικονομικής αστάθειας και της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκεται τις τελευταίες μέρες, ο σχεδιασμός μεγάλων πρότζεκτ στον τομέα της ενέργειας, φόβος που ενδέχεται να επεκταθεί και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο λόγος είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται διεθνώς δημιουργούν νέες, πρωτόγνωρες συνθήκες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και ενδέχεται να μεταθέσουν προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα σε πολλούς τομείς.
Η πιο κοντινή διαγωνιστική διαδικασία είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία από τις 6 Μαρτίου έχει μετατεθεί για τις 23 Μαρτίου. Επί του παρόντος δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός, ωστόσο δεν αποκλείεται ανάλογα με την πορεία που θα έχει η επιδημία, να δοθεί και νέα παράταση.
Θύμα του Κορωνοϊού είναι σίγουρα η ΔΕΗ, η οποία ανέβαλε το προγραμματισμένο για τις 23 Μαρτίου Investor day για επενδυτές και αναλυτές στο Λονδίνο ενώ και άλλες ενεργειακές εταιρείες φρενάρουν τα επενδυτικά τους σχέδια εξαιτίας των νέων μέτρων προστασίας που λαμβάνονται για τον ιό.
Πιο συγκεκριμένα με αφορμή τις καθυστερήσεις πού υπάρχουν σε μία σειρά από έργα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει επιστολή προς το υπουργείο και τη ΡΑΕ με σκοπό να ενημερώσει ότι οι προθεσμίες δεν μπορούν να τηρηθούν. Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι οι συνεργάτες που έχουν συμμετοχή στα έργα αλλά και τμήμα του προσωπικού της εταιρείας δεν εργάζονται λόγω των μέτρων πρόληψης κατά τού κορωνοϊού.
Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν ότι η συγκυρία ευνοεί τον ΑΔΜΗΕ αφού θα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθούν στις ημερομηνίες τους το target model αλλά και μία σειρά από κρίσιμα έργα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ολοκλήρωση της β’ φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αλλά και την παράδοση του δυτικού διαδρόμου της Πελοποννήσου. Για το πρώτο έργο, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση του εξοπλισμού από την Κίνα, θέμα για το οποίο έχει ενημερώσει με την σειρά της τον ΑΔΜΗΕ και η Κινεζική NARI που έχει αναλάβει την κατασκευή του υποσταθμού των 150KV στη Νάξο.
Το δεύτερο έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018 αλλά μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις έχει μετατεθεί για τα τέλη Μαρτίου. Αιτία της καθυστέρησης υπήρξε ένα Μοναστήρι στην περιοχή των Καλαβρύτων που φρέναρε την πρόοδο του έργου, εμπόδιο που φαίνεται να έχει υπερπηδηθεί. Ωστόσο καθυστερήσεις παρατηρούνται και σε εργασίες που απαιτούνται έξω από το Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν έχει μέχρι σήμερα συναφθεί σύμβαση με τον ανάδοχο.
Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου, καθυστερεί και η λειτουργία της μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολη 5, στην πλήρη δυναμικότητα της ενώ εμποδίζεται και η εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ ισχύος 800MW.
Η επέλαση του ιού έχει σαφή επίδραση και στο χρηματιστήριο ρύπων. Οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα έπεσαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο για το τελευταίο πεντάμηνο, με τους αναλυτές να το αποδίδουν στην κατάρρευση του αργού πετρελαίου και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αν και στην αρχή της εβδομάδας φάνηκε να ανακάμπτουν, τελικά υποχώρησαν και πάλι κοντά στο κλείσιμο της Παρασκευής, δηλαδή στα 24 ευρώ ανά τόνο.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι τιμές δεν ανέκαμψαν παρά τα μέτρα τόνωσης που προωθούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αποδυνάμωση του οικονομικού φαινομένου που επιφέρει ο CoV-2.