Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο της μεγάλης επένδυσης ύψους 375 εκατ. ευρώ, των Ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, μέσω της εταιρείας Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, για το χτίσιμο της ισχυρότερης μέχρι σήμερα νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, ισχύος 876,6 MW, που θα στηθεί στην Κομοτηνή.
Όπως αποκάλυψε ήδη από τις 12 Οκτωβρίου το newmoney, έχει ήδη κλείσει η συμφωνία με τη Siemens Energy για την τοποθέτηση της «ναυαρχίδας» του γερμανικού ομίλου και συγκεκριμένα για τον πρώτο HL-class gas turbine που θα έρθει στην Ελλάδα, τον SGT5-9000HL.
Πρόκειται για τον ισχυρότερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.
Με βάση την τροποποιημένη ΑΕΠΟ (λόγω αύξησης της ονομαστικής μικτής ισχύος από 665 MW σε 876,6 MW) η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να φτάνει έως 6.620 GWh
Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV θα αναπτυχθούν στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
Ο νέος Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου θα είναι διάταξης 1-1-1-1 (Aεριοστροβιλος και Γεννήτρια επί ενός άξονα και Ατμοστρόβιλος και Γεννήτρια επί ενός άξονα- όχι κοινό με τον προηγούμενο) και εγκατεστημένης μικτής ισχύος 876,6 MWe. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης ( Gas Regulating & Metering Station- M/R) που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ από τον ΔΕΣΦΑ. Το φυσικό αέριο από το M/R θα εισέρχεται μέσω υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.
Για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του Σταθμού θα απαιτηθεί ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να φτάσει στα 885.000.000 Nm3 (ενδεικτική ετήσια κατανάλωση στη μέγιστη δυναμικότητα).
Τι θα περιλαμβάνει η νέα μονάδα
Η νέα μονάδα με προβλεπόμενο καθαρό βαθμό απόδοσης της τάξεως του 62,76%, -σε συνθήκες ISO, φορτίο βάσης, “new and clean”-, θα αποτελείται στην πλήρη ανάπτυξή της από τα εξής μέρη:
- Έναν Αεριοστρόβιλο SIEMENS SGT5-9000HL ισχύος περίπου 587,6MW
- Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv
- Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
- Έναν Ατμοστρόβιλο SIEMENS SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
- Μία Γεννήτρια (Generator) SIEMENS SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
- Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)
- Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC),
- Δύο τροφοδοτικές αντλίες συνδυασμένης μέσης/υψηλής πίεσης
- Δύο κατακόρυφες αντλίες συμπυκνώματος
- Δύο αντλίες βοηθητικού κλειστού κυκλώματος ψύξης
- Σύστημα Επιλεκτικής Καταλυτικής Αναγωγής (SCR)
- Βοηθητικό ατμολέβητα υπέρθερμου ατμού δυναμικότητας περίπου 25 tn/h, με πίεση της τάξεως των 10 bar
- Συστήματα συνεχούς παρακολούθησης ποιότητας καυσαερίων (CEMS).
- Περιφερειακά συστήματα Μονάδας όπως κύκλωμα βοηθητικού νερού ψύξεως, σύστημα πεπιεσμένου αέρος, μετρητικές διατάξεις, σύστημα δοσολογίας και δειγματοληψίας,
- Ηλεκτρικό σύστημα όπως πίνακες, βοηθητικούς μετασχηματιστές, εφεδρικό σύστημα αδιάλειπτης παροχής ισχύος,
- Σύστημα κεντρικού ελέγχου,
- Μετασχηματιστή ανύψωσης τάσεως τριών τυλιγμάτων 18,5/20/400kV (Step-up transformer),
- Καμινάδα ύψους 75 μέτρων περίπου.
Επιπλέον θα περιλαμβάνει και άλλες εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν την ηλεκτροπαραγωγική διαδικασία, όπως:
- Υποσταθμό 400 kV GIS,
- Σταθμό Μέτρησης, Συμπίεσης και Ρύθμισης Φυσικού αερίου (GRMS),
- Κτίρια παραγωγικού εξοπλισμού, ηλεκτροστασίου, ελέγχου μονάδος, αντλιοστασίων, συντήρησης, αποθήκες κλπ,
- Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του προσωπικού
- Δύο μεταλλικές δεξαμενές αποθήκευσης πλεονάζοντος συμπυκνώματος, πηγαίου νερού-νερού πυρόσβεσης και επεξεργασμένου απιονισμένου νερού, χωρητικότητας 1.250m3 εκάστη
- Εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων,
- Σύστημα πυρόσβεσης με νερό για όλη την Μονάδα καθώς και άλλα πυροσβεστικά συστήματα που απαιτούνται για τον εξοπλισμό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.