Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο από τους ομίλους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για τη μονάδα ισχύος 876,6 MW της εταιρείας «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η οποία θα είναι η μεγαλύτερη από όσες μέχρι τώρα σχεδιάζονται και η δεύτερη που θα συνδεθεί στο δίκτυο μετά από την αντίστοιχη των 826 MW της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου τοποθετήθηκε ο αεριοστρόβιλος 9000HL της Siemens Energy που αποτελεί την αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, ενώ πλέον προχωρά η τοποθέτηση του υπόλοιπου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Λίγο πριν την είσοδο στη νέα χρονιά, ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει την κατασκευή της μονάδας, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια εντυπωσιακή νυχτερινή φωτογραφία από το εργοτάξιο, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα αφενός της βαρύτητας που δίνει η εταιρεία στην ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του, αφετέρου, όμως και αυτό της ταχύτατης εξέλιξης των εργασιών.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα «η μέριμνα για ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία σε όλα μας τα εργοτάξια είναι κυρίαρχη προτεραιότητα μας και κινητήριος δύναμη για τη διαρκή βελτίωσή μας.
Το εργοτάξιο μας για τον νέο, υπερσύγχρονο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κομοτηνή, υποστηρίζεται από πλήρως λειτουργικό δακτύλιο πυρόσβεσης καθώς και από ολοκληρωμένο περιμετρικό φωτισμό τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης.
Οι εργασίες για τον αεριοστροβιλικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και το 2022 μας αφήνει έχοντας ξεκινήσει την τοποθέτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού!».
Υπενθυμίζεται ότι την υποστήριξη σε έργα μηχανικού έχει αναλάβει κοινοπραξία κορυφαίων εταιρειών, με επικεφαλής την Hill International, και με τη συμμετοχή των Tractebel-Engie.
Η στρατηγική θέση και το χρονοδιάγραμμα
Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των οποίων 45.450 τ.μ. θα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες, υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτήρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
Η τροφοδότηση με το καύσιμο θα γίνεται από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω νέου μετρητικού/ρυθμιστικού σταθμού που θα εγκατασταθεί εκτός της ΒΙΠΕ και υπογείου αγωγού διαμέτρου 14” δυναμικότητας 150.000 Nm3 /h.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα θα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στην περιοχή της Κομοτηνής, δηλαδή στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος, που αποτελεί σταυροδρόμι των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων ενεργειακών «διαδρόμων», ενώ παράλληλα θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά.
Σχετικά με τον αεριοστρόβιλο HL-class gas turbine και συγκεκριμένα τον SGT5-9000HL είναι ο ισχυρότερος συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο σε διαμόρφωση 1×1, με μειωμένες εκπομπές CO2 και αυξημένη ασφάλεια εφοδιασμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του σταθμού της Κομοτηνής, δεδομένης της προόδου των εργασιών, εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2024 ή και λίγο νωρίτερα.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός 2023: Μέτρα 4,8 δισ. ευρώ και η «ασφάλεια» του αποθεματικού
Αλέξανδρος Κουρής: Δύο χρυσά βραβεία στις Βρυξέλλες και ένα νέο εργοστάσιο για τη μπύρα «Νήσος»