Σε νέα ισχυρή κεφαλαιακή «ένεση» προς την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» προχώρησαν οι μέτοχοι της, δηλαδή οι όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα, κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2024 αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 21.546.000 ευρώ, με την έκδοση 2.154.600 νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 10,00 ευρώ εκάστης. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας διαμορφώνεται πλέον στο ποσό των 45.626.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 4.562.600 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Ιουλίου 2023 η έκτακτη Γενική Συνέλευση είχε αποφασίσει αντίστοιχα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 24.000.000 ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» είναι η εταιρεία που υλοποιεί το project για τον Αεριοστροβιλικό Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου μικτής ισχύος 876,6MW στην Κομοτηνή, στην οποία συμμετέχουν από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ την κατασκευή έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ A.E. Πρόκειται για μια μεγάλη κοινή επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ.
Στην τελική ευθεία
Με βάση το χρονοδιάγραμμα θα είναι ο δεύτερος νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, μετά της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, που θα συνδεθεί στο δίκτυο, αλλά και ο μεγαλύτερος σε ισχύ από όσους βρίσκονται στα σκαριά. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η πρόοδος των εργασιών έχει ξεπεράσει πλέον το 90%, σηματοδοτώντας την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου εντός του τρέχοντος έτους.
Η είσοδος στο σύστημα του νέου υπερσύγχρονου σταθμού της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ώστε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου.
Με απόδοση άνω του 64%
«Καρδιά» της νέας μονάδας αποτελεί ο αεριοστρόβιλος της Siemens HL- class gas turbine, SGT5-9000HL. Η τεχνολογία αυτή προβλέπεται ότι θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σε σύγκριση με έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, με τα επίπεδα απόδοσης να φτάνουν ακόμη και άνω του 64%.
Πέραν αυτού το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5Kv
- Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως
- Έναν Ατμοστρόβιλο Siemens SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
- Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
- Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (θα περιλαμβάνει κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως, δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων, σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού, σύστημα επεξεργασίας νερού, σύστημα ατμού βαθμίδων)
- Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC), κ.ά.
Παράλληλα, με την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού προχωρούν και τα έργα διασύνδεσής του με το δίκτυο φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται.
Διαβάστε ακόμη
Η Big Day της ΔΕΗ στο Λονδίνο – Αποκαλυπτήρια για το στρατηγικό πλάνο
ΑΑΔΕ: Έκρηξη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών για φοροδιαφυγή και «μαϊμού» αποδείξεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ