Ο Μπράιαν, ο Ντένις, ο Καρλ, ο Μάικ, ο Αλ, ο Ντέβιντ, ο Μπλόντι και ο Μπρους κολυμπούν αμέριμνοι στα νερά της Νήσου Βανκούβερ στον Καναδά. Όταν, όμως, νιώθουν την χαρακτηριστική δόνηση που εκπέμπει ένα σόναρ τοποθετημένο στον πυθμένα της θάλασσας, σπεύδουν κοντά του καθώς είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα… ανοίξει το μπουφέ. Κάτι σαν τον σκύλο του Παβλόφ που είχε συνδέσει έναν συγκεκριμένο ήχο με φαγητό.
Η «μπάντα» με τους βόρειους θαλάσσιους ελέφαντες (Mirounga angustirostris), οι οποίοι δανείζονται τα ονόματά τους από εκείνα των συντελεστών του θρυλικού συγκροτήματος Beach boys, αξιοποιούν στο έπακρο το υποβρύχιο σόναρ που εγκατέστησαν επιστήμονες στον βυθό και χρησιμοποιούν τις «Good Vibrations» που εκπέμπει για να καταναλώσουν περισσότερα ψάρια.
Αναλυτικότερα, στο Barkley Canyon με το ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα, ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι τοποθέτησε πρόσφατα ένα σόναρ, το οποίο εκπέμπει περιοδικά ένα σήμα. Σκοπός των ερευνητών είναι να παρατηρήσουν πώς αντιδρά η τοπική πανίδα, ιδίως τα ψάρια και τα ασπόνδυλα, ωστόσο δεν περίμεναν ότι παράλληλα θα κατάφερναν να μελετήσουν και τη συμπεριφορά των οκτώ θαλάσσιων ελεφάντων.
Ο υποθαλάσσιος σταθμός Neptune του Ocean Network Canada σε βάθος 600 μέτρων είναι εξοπλισμένος με κάμερα υψηλής ευκρίνειας, ηχοβολιστικό σόναρ ακουστικής απεικόνισης, υδρόφωνο, ζεύγος φώτων LED και αυτόματη απελευθέρωση δολωμάτων.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι κάθε φορά που εκπέμπει μία δόνηση, διάφορα είδη ψαριών και ασπόνδυλων συρρέουν γύρω του. Οι θαλάσσιοι ελέφαντες κατάλαβαν τη σύνδεση και την εκμεταλλεύονται πλήρως καθώς όχι μόνο ο παλμός προσελκύει το θήραμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά η περιοχή φωτίζεται από προβολείς ώστε να επιτραπεί στις κάμερες η μαγνητοσκόπηση. Το φως, λοιπόν, ενοχλεί τα ψάρια, τα οποία αδρανούν και επομένως είναι πιο εύκολη λεία για τους οκτώ της… μπάντας.
Η συμπεριφορά τους καταγράφηκε σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, καθώς και σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα των επιστημόνων.
Επιπλέον, τέσσερις από τους οκτώ επισκέφθηκαν το σημείο πολλές φορές σε διάστημα 10 ημερών, με έναν εξ αυτόν να επιστρέφει τακτικά για περίπου έναν μήνα, κάτι που οι ειδικοί χαρακτήρισαν «αναπάντεχο».
Οι βόρειοι θαλάσσιοι ελέφαντες είναι γνωστοί για τις καταδυτικές τους ικανότητες, φτάνοντας σε βάθος ακόμα και 1.735 μέτρων, ενώ μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό για σχεδόν δύο ώρες.
Το γεγονός ωστόσο ότι επέστρεφαν στο σημείο, υποδηλώνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι μπορούσαν να εντοπίσουν με απόλυτη ακρίβεια την περιοχή παρότι σε απόλυτο σκοτάδι και αυτό, μάλιστα, συνέβη πολλές φορές.
«Εικάζεται ότι οι φώκιες έχουν μάθει να συνδέουν το θόρυβο που παράγεται από το σόναρ με την παρουσία τροφής – ένα φαινόμενο γνωστό ως φαινόμενο “καμπανάκι δείπνου”», λέει η Ελοίζ Φρούιν-Μουβ, επικεφαλής της μελέτης, σύμφωνα με δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Βικτώριας στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.
«Οι φώκιες μοιάζει να χρησιμοποιούν αυτόν τον ήχο για να εντοπίσουν μια περιοχή με θηράματα και μπορεί να επωφεληθούν από τα ψάρια που ενοχλούνται από τα φώτα της κάμερας, στοχεύοντας ιδιαίτερα στον μαύρο μπακαλιάρο του Βόρειου Ειρηνικού, την αγαπημένη τους λιχουδιά, όπως φαίνεται στο βίντεο», πρόσθεσε η ειδικός.
Photo: Ocean Networks Canada
Photo: Commons.wikimedia/ Frank Schulenburg
Διαβάστε ακόμη
ΕΚΤ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές τράπεζες για την κλιματική κρίση
Στα ύψη τα επιτοκιακά περιθώρια της Ελλάδας – Τι αναφέρουν τα στατιστικά της ΕΚΤ (γράφημα)
UniCredit: Αύξησε το ποσοστό της στην Commerzbank στο 21%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα