Το 2024 είναι η δεύτερη χρονιά της Plastic Overshoot Day, η οποία θεσπίστηκε από την ελβετική περιβαλλοντική οργάνωση Earth Action σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση πλαστικού.
Η ημέρα αυτή που φέτος τιμήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, αφορά στην ποσότητα της παραγωγής πλαστικού που υπερβαίνει την ικανότητα του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων να την απορροφήσει.
Σε κάθε χώρα η Plastic Overshoot Day καθορίζεται από την ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται και τη δυνατότητα της χώρας να τα διαχειριστεί (για την Ελλάδα ορίστηκε στις 7 Αυγούστου), με την Earth Action να προειδοποιεί ότι η παραγωγή αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040 εντείνοντας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Την ίδια στιγμή, οι ερευνητές της οργάνωσης κατέληξαν πως το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα πλαστικά απόβλητα υπερβαίνουν την ικανότητα διαχείρισης.
Σαν να μην έφτανε αυτό, προβλέπεται ότι φέτος θα δημιουργηθούν 220 εκατ. τόνοι πλαστικών απορριμμάτων!
Από αυτά, σχεδόν 70 εκατ. τόνοι θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον – για την ακρίβεια 69,5 εκατ. –, είτε στους ωκεανούς, είτε στο έδαφος, αφού παρατηρείται ανισορροπία μεταξύ του όγκου των πλαστικών και της διαχείρισής τους. Συγκεκριμένα, μάλιστα, λέγεται ότι κάθε άνθρωπος θα προχωρήσει στην παραγωγή 28 κιλών πλαστικού μέσα στο 2024, ενώ από το 2021 παρατηρείται σταθερή αύξηση των συνολικών πλαστικών αποβλήτων κατά 7%.
Όπως αναφέρει η οργάνωση τα ζητήματα που προκύπτουν από την πλαστική ρύπανση είναι η υπερβολική παραγωγή και χρήση, καθώς κι η έλλειψη δικτύου διαχείρισης και επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να καταλήγει στο περιβάλλον.
Η αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν άμεσα σε δράση καθώς όπως τονίζουν «μαζί μπορούμε να εργαστούμε για τη μείωση των πλαστικών, τη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων, την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και να υποστηρίξουμε αλλαγές πολιτικής για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης και την προστασία των ωκεανών και του περιβάλλοντός μας για τις μελλοντικές γενιές».
Καλούνται, λοιπόν, οι τοπικές αρχές να προχωρήσουν στην λήψη ουσιαστικών λύσεων, τη στιγμή που απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι τη λήξη του 2024 και επομένως από την 5η Σεπτεμβρίου και έπειτα όσα πλαστικά παράγονται δεν είναι δυνατό να απορριφθούν σωστά.
Η έκθεση της Earth Action επισημαίνει πως μόλις 12 χώρες αντιπροσωπεύουν το 60% της κακής διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων σε παγκόσμια κλίματα με την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.
Ο Νίκολας Ρότσατ, ιδρυτής της Mover Plastic Free Sportswear, μιλώντας στην Daily Mail τόνισε ότι αν η πορεία της ανεξέλεγκτης παραγωγής πλαστικού συνεχιστεί θα απειληθεί η ευημερία τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ανθρωπότητας. «Οι λεγόμενες λύσεις, όπως η ανακύκλωση πλαστικών, θα αυξήσουν μόνο τη φυσική και χημική πλαστική ρύπανση», πρόσθεσε και κάλεσε «σε επενδύσεις σε καινοτόμες, μη ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες θα μας προστατεύσουν μελλοντικά από την επικείμενη καταστροφή».
Όλα αυτά την ώρα που μελέτη του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, υπολογίζει συνολικά σε 52 εκατ. μετρικούς τόνους (57 εκατ. τόνοι) τα πλαστικά προϊόντα που απορρίφθηκαν στο περιβάλλον το 2020, με την Ινδία, τη Νιγηρία και την Ινδονησία να κατακτούν την κορυφή ανάμεσα στις πιο ρυπογόνες του κόσμου.
Επιπλέον, από την ίδια έκθεση προέκυψε ότι 29,9 εκατ. τόνοι πλαστικών, δηλαδή το 57% της συνολικής πλαστικής ρύπανσης, κάηκαν σε υπαίθριους χώρους, όπως δρόμους ή χώρους υγειονομικής ταφής, χωρίς κανέναν έλεγχο, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη:
Με «ειδικό βάρος» οι ελληνικές τράπεζες στο 29ο συνέδριο της BofA (γραφήματα)
Εθνική Τράπεζα – Placement: Άρχισε η δουλειά των αναδόχων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα