Προθεσμία είκοσι ημερών για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους ταχυδρομικά σε κάθε δήμο, θα έχουν οι πολίτες μετά την ανάρτηση του πολεοδομικού ρυμοτομικού σχεδίου Νέας Μάκρης –Ραφήνας. Πρόκειται για τις πολεοδομικές ενότητες Μάτι, Αγία Μαρίνα, Κόκκινο Λιμανάκι, Σκουφέϊκα, Πευκώνας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2018 και μέσα από τις στάχτες τους γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια να αναγεννηθούν.
Με την ολοκλήρωση της υποβολής ενστάσεων θα ακολουθήσει η συλλογή και η εκδίκασή τους και η προσαρμογή του πολεοδομικού-ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο θα εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).
Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί το υψηλό ποσοστό των αδόμητων οικοπέδων το οποίο ξεπερνά το 50% στα Σκουφέικα, το 43% στο Κόκκινο Λιμανάκι και στην Αγία Μαρίνα και το 43% στον Πευκώνα. Στο Μάτι προσεγγίζει το 30%. Αντίστοιχα, οι συντελεστές δόμησης διαμορφώνονται ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου σε 0,30 για όλα τα οικόπεδα στη Αγία Μαρίνα ενώ στο Μάτι σε 0,3 για οικόπεδο έως 750 τ.μ., 0,2 για οικόπεδο από 750,01 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. και 0,1 για οικόπεδο από 2.000,01 τ.μ. και μεγαλύτερο. Από 0,4 για τμήμα του οικοπέδου μέχρι 750 τ.μ. και 0,3 για οικόπεδο 750,01 τ.μ. και μεγαλύτερο. Στα Σκουφέικα ανέρχεται σε 0,5 για οικόπεδο 750 τ.μ. και 0,4 για οικόπεδο από 750,01 τ.μ. και μεγαλύτερο. ΣτονΠευκώνα σε 0,5 για οικόπεδο μέχρι 750 τ.μ., 0,4 για οικόπεδο από 750,01 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. και 0,3 για οικόπεδο από 2.000,01 τ.μ. και μεγαλύτερο.
Ως προς την κάλυψη οικοπέδου, προτείνεται 40% σε όλες τις περιοχές, με επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων τα 8 μέτρα, ενώ προσφέρεται δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, προσαύξησης κατά 1 μέτρο. Δεν θα επιτρέπεται η κατασκευή πυλωτής.
Καταρχάς, ήδη ως προς το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο κατάτμησης των ιδιοκτησιών και αρτιότητας για την περιοχή εντός σχεδίου Β’ κατοικίας στο Κόκκινο Λιμανάκι έχουν οριστεί τα 200 τ.μ. και για την εντός σχεδίου περιοχή της πόλης της Ραφήνας τα 500 τ.μ.
Γενικότερα για όλη την υπόλοιπη περιοχή, οι μελετητές λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το ποσοστό των ακινήτων κάτω των 250 τ.μ. προέρχονται, ως επί τω πλείστον, από παράνομες κατατμήσεις, θεώρησαν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί γνήσια παρέκκλιση αρτιότητα μικρότερη των 250 τ.μ.
Δεδομένου όμως του μεγάλου ποσοστού των γεωτεμαχίων μεταξύ 250 τ.μ. και 750 τ.μ. (μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη), κρίνεται ορθό από τους μελετητές η μεν κατά κανόνα αρτιότητα να καθοριστεί στα 750 τ.μ., και η παρέκκλιση στα 250 τ.μ., υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν έχει προκύψει από παράνομη κατάτμηση και μετά τη ΖΟΕ του 1979.
Κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα ορίζονται τα υφιστάμενα κατά την κτηματογράφηση οικόπεδα, τα οποία μετά και την εφαρμογή του σχεδίου είναι μικρότερα της κατά κανόνα αρτιότητας, αλλά με τις εξής προϋποθέσεις: i. Ελάχιστο μέγεθος 250 τ.μ. και ελάχιστο πρόσωπο 8 μέτρα ii. Στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου να εγγράφεται κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 τ.μ. και ελάχιστη πλευρά 5 μέτρα και iii. Το ακίνητο να μην προέρχεται από παράνομη κατάτμηση και να μην έχει δημιουργηθεί μετά το 1979.
Γενικότερα, η κατάτμηση καθορίζεται στο ένα στρέμμα για το σύνολο της περιοχής, ώστε να είναι εφαρμόσιμοι οι όροι δόμησης και πιο συγκεκριμένα, ο κλιμακωτός συντελεστής δόμησης.