Το φράγμα του 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ θα σπάσει η Τέρνα Ενεργειακήεντός του τρέχοντος έτους, φτάνοντας μάλιστα στα 1,3 GW.
Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022, όπου, μεταξύ άλλων, γνωστοποιήθηκε ότι το mega project στον Καφηρέα, με το αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το φθινόπωρο.
Με αυτή την κίνηση και μόνο, που σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στη χώρα, η οποία ωστόσο συνοδεύεται και από πολλές άλλες, η ΤΕΝΕΡΓ εδραιώνει την κυριαρχία της στον κλάδο, διευρύνοντας την απόσταση από τον ανταγωνισμό.
Το ηχηρό «παρών» του Ομίλου δίνεται πλέον όχι μόνο στον τομέα των αιολικών, όπου ούτως ή άλλως, είναι πρωτοπόρος, αλλά και σε εκείνο των φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας.
Είναι ενδεικτικό της δυναμικής αυτής ότι εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση φωτοβολταικών έργων άνω των 200 MW σε διάφορες περιοχές, ενώ το σχετικό χαρτοφυλάκιο ενισχύεται και μέσω διαδοχικών εξαγορών μικρότερων εταιρειών με υπό ανάπτυξη έργα άνω των 470 MW.
Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα ο Όμιλος διαθέτει υπό κατασκευή και ανάπτυξη έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW, με ενδιάμεσο στόχο έως το 2025 να φτάσει σε εγκατεστημένη ισχύ τα 3,3 GW.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΝΕΡΓ, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, έχει τεθεί στρατηγικός στόχος η ανάπτυξη και λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6,4 GW έως το 2029.
Το project – «σταθμός» στην Αμφιλοχία
Παράλληλα, ο Όμιλος, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες του εμβληματικού project της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 650 εκατ. ευρώ, στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Το «Σύστημα Αντλησίοταμιευσης στην Αμφιλοχία» θα διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 hm3 και 2 hm3 αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας με στόχο την υποστήριξη της μέγιστης δυνατής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο μείγμα της ενεργειακής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι η ετήσια παραγωγή ενέργειας θα ανέρχεται σε 816 GWh.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και από τις αρχές του 2026 να τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Οι συντονισμένες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, με την ένταξη πολλών νέων έργων σε λειτουργία, «υπόσχονται» και ιδιαίτερα αυξημένες οικονομικές επιδόσεις για το 2023.
Σημειώνεται ότι η Τέρνα Ενεργειακή ήδη από πέρυσι αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα κατά 5,4%, με τα έσοδα από πωλήσεις ενέργειας ΑΠΕ να ανέρχονται σε 236,2 εκατ. ευρώ, έναντι 224,4 εκατ. ευρώ το 2021. Μεγέθη που αναμένεται να βελτιωθούν έτι περαιτέρω στη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης.
Με βάση τα ετήσια αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος, τα συνολικά έσοδα για το 2022 αυξήθηκαν σε 298,1 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, οδηγώντας την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).
Παράλληλα, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν, -κυρίως για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων-, ανήλθαν σε 239,9 εκατ. ευρώ έναντι 181,6 εκατ. ευρώ το 2021.
Ακόμη, η ΤΕΝΕΡΓ συνεχίζει την πολιτική υψηλής μερισματικής απόδοσης στου μετόχους, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση θα προταθεί διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 45,0 εκατ. ευρώ (0,38/μτχ.) έναντι 40 εκατ. για το 2021 (0,34/μτχ).
Διαβάστε ακόμη
MORE: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για mega αιολικό 79,6 MW στην Εύβοια
ΥΠΕΝ: Όλο το σχέδιο αποκατάστασης της καμένης περιοχής στο Μάτι (pic)
Ενέργεια: D-day για τα ελληνικά projects στην ευρωπαϊκή «αρένα»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ