Νέες επιπρόσθετες επενδύσεις επιφυλάσσουν οι φιλόδοξοι στόχοι που περιέγραψε κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ο επικεφαλής του Ομίλου Γιώργος Περιστέρης. Στόχοι που ανεβάζουν τον συνολικό πήχη για τον «πράσινο» leader της ελληνικής αγοράς στα….υψίπεδα των 10 GW, για τα επόμενα χρόνια.
Και τούτο καθώς πέραν του δεδομένου ενδιάμεσου στόχου των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος στην τρέχουσα πενταετία (και πρακτικά έως το 2025), έχουν ήδη δρομολογηθεί νέα έργα συνολικής ισχύος 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται, ενώ το pipeline θα εμπλουτίζεται διαρκώς…
Η ΤΕΝΕΡΓ, εκτός από την ηγετική θέση σε επίπεδο δυναμικότητας, οδηγεί την κούρσα και στο επενδυτικό πεδίο, έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 2 δις ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και με το άμεσα υλοποιήσιμο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άλλων 2 δις. ευρώ, να εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς και απρόσκοπτα, καθώς δεν ανακόπηκε από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος περιλαμβάνονται επενδύσεις σε καίριους τομείς, όπως η παραγωγή και η αποθήκευση καθαρής ενέργειας, η κυκλική οικονομία (με πρότυπα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων), αλλά και η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή μετάβαση. Η εταιρεία δίνει ήδη το «παρών» στο πεδίο της διεκδίκησης τέτοιων έργων, ενώ ασφαλώς θα κάνει το ίδιο και στον τομέα του ραγδαία ανερχόμενου υδρογόνου, όπου πέραν της συμμετοχής στο πρόγραμμα White Dragon, προγραμματίζονται, κατά πληροφορίες, και άλλες κινήσεις.
Όλα αυτά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα απαιτήσουν και πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία, όπως πολλάκις έχει αποδείξει η ΤΕΝΕΡΓ, μπορεί να προσελκύσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο μέσα στο τελευταίο 12μηνο την «ψήφο εμπιστοσύνης» ισχυρών ξένων, -ορισμένοι εκ των οποίων για πρώτη φορά επενδύουν στην Ελλάδα-, αλλά και Ελλήνων επενδυτών.
Το δεύτερο το οποίο θα απαιτηθεί θα είναι οι κατάλληλες συμμαχίες. Και εδώ οι επιδόσεις της διοίκησης του Ομίλου είναι αξιοζήλευτες, με πιο πρόσφατο, αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα τη σύμπραξη με την Motor Oil για τη νέα και μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο που προετοιμάζεται για την Κομοτηνή.
Τι περιλαμβάνει το νέο επενδυτικό πρόγραμμα
Έτσι, η ΤΕΝΕΡΓ στο πλαίσιο αυτού του συνεχιζόμενου επενδυτικού προγράμματος «ξεκινάει» από τα 3 GW για αιολικά-φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης σε ορίζοντα πενταετίας. Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσει είναι το γεγονός ότι πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων, κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ έχει σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης (με εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγού) 63 «φρέσκα» projects συνολικής ισχύος άνω των 1,8 GW.
Παράλληλα, δρομολογείται η επόμενη γενιά έργων που περιλαμβάνει εκτός από τα «κλασικά» χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, και τα νέας τεχνολογίας πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει ήδη τρία αδειοδοτημένα projects πλωτών φωτοβολταϊκών σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW, με το ύψος της προβλεπόμενης επένδυσης να ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ειδικότερα για την εγκατάσταση 120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου στο Αγρίνιο, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου στην Άρτα και 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου στο Αγρίνιο.
Ταυτόχρονα η εταιρεία, μια δεκαετία και πλέον μετά την προσπάθειά της να φέρει στην Ελλάδα τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, είναι και τώρα πρωτοπόρος εστιάζοντας στην τεχνολογία των πλωτών υπεράκτιων αιολικών που αποτελεί την πιο κατάλληλη για την περίπτωση της Ελλάδας. Και εδώ οικοδόμησε έγκαιρα την συμμαχία της με έναν εκ των διεθνών leaders του κλάδου, την Ocean Winds, -Joint Venture των κολοσσών EDP Renewables and ENGIE-, ώστε από κοινού να προχωρήσουν στην ανάπτυξη τέτοιων έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Στο επίπεδο των φωτοβολταικών πάρκων η εταιρεία έχει πλάνο για ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.
Το έτερο, ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο για την ΤΕΝΕΡΓ, είναι αυτό της αποθήκευσης ενέργειας. Και σε αυτό διεκδικεί τα πρωτεία καθώς χρόνια τώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει τα μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης, αλλά «φρενάρεται», μέχρι τώρα, από την θεσμική ανωριμότητα του κράτους. Εμπόδιο που αναμένεται να αρθεί άμεσα.
Το επενδυτικό πλάνο στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω άλλων τεχνολογιών φτάνει στα 2 GW. Πιο ώριμα είναι κατ αρχήν το έργο της Αμφιλοχίας και έπεται το υβριδικό στο Αμάρι, ενώ πρόσφατα η εταιρεία απέκτησε άδειες και για τρία ακόμη αντλησιοταμιευτικά projects στη Βέροια και την Αρκαδία. Ακόμη εξασφάλισε άδειες για 4 έργα αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής ισχύος 375 MW για την Τρίπολη, τη Ν. Σάντα στις Σάπες Ροδόπης, το Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘΕ) και τη Θήβα.
Η ιστορική δικαίωση και η κούρσα για το «αύριο»
Με όλα αυτά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σκοπεύει να κατοχυρώσει την ηγετική θέση της και στο «αύριο». Κάτι που ασφαλώς εδράζεται στο «χθες» και στο «σήμερα». Με άλλα λόγια, εάν θεωρήσουμε ως δεδομένη την αξιακή βαρύτητα του αποφθέγματος του Αλκιβιάδη ότι «το διοικείν εστί προβλέπειν», οι εξελίξεις αναμφίβολα δικαιώνουν την ηγεσία του Ομίλου καθώς, όπως ορθά παρατήρησε χθες ο Γ. Περιστέρης, «αυτό που εμείς σχεδιάζαμε κι υλοποιούσαμε ήδη από την δεκαετία του 1990 αποτελεί τώρα στόχο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Επιμείναμε κι επιμένουμε στο όραμά μας. Με διορατικότητα και πολύ σκληρή δουλειά έχουμε κατοχυρώσει μια ηγετική θέση στην αγορά της καθαρής ενέργειας στη χώρα μας και να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση αυτή».