Με μια «ομοβροντία» αδειών παραγωγής που πήραν το «πράσινο φως» της ΡΑΕ στις αρχές Φεβρουαρίου, η Τέρνα Ενεργειακή αποκτά μέγα προβάδισμα και στα έργα αντλησιοταμίευσης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της ως κορυφαίος ελληνικός όμιλος στο πεδίο των ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newmoney, η ΤΕΝΕΡΓ, -με επικεφαλής τον Γ. Περιστέρη-, εξασφάλισε τρεις άδειες για ισάριθμα έργα συνολικής ισχύος 807,3 MW.
Οι δύο από αυτές αφορούν στην περιοχή της Βέροιας, στην Κ. Μακεδονία, και ειδικότερα την αξιοποίηση του υφιστάμενου ταμιευτήρα «Αγία Βαρβάρα» στις θέσεις «Βροχονερα Ι» και «Βροχονερα ΙΙ».
Πρόκειται για μια παλιά υπόθεση καθώς οι σχετικές αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, είχαν υποβληθεί από τον Ιούνιο του 2010.
Οι δύο άδειες της ΡΑΕ, -με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2021-, με διάρκεια ισχύος για 35 έτη από την ανάρτησή τους στη Διαύγεια (έγινε την περασμένη Παρασκευή), αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 401 ΜW και ικανότητας άντλησης 372 MW, στη θέση «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ Ι» και αντίστοιχα για παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με υδροηλεκτρικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος παραγωγής 231,5MW και εγκατεστημένης ισχύος άντλησης 217,8MW στη θέση «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ ΙI» στην Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος του Δήμου Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι σταθμοί είναι κατά βάση αποθηκευτικοί και αξιοποιούν ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης στους ταμιευτήρες των συγκεκριμένων θέσεων. Όπως διευκρινίζεται, για τη λειτουργία τους ως αποθηκευτικών σταθμών θα αξιοποιούν ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα «Αγία Βαρβάρα» για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού.
Στην περίπτωση του έργου «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ Ι» προβλέπεται η λειτουργία δύο υδροστροβίλων καθαρής ισχύος 2 Χ 200,5 MW και ισχύος απορρόφησης (άντλησης) 2 Χ 186 MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 401 MW.
Στην περίπτωση του «ΒΡΟΧΟΝΕΡΑ ΙI» προβλέπεται επίσης η λειτουργία δύο υδροστροβίλων καθαρής ισχύος 2 Χ 115,75 MW και ισχύος απορρόφησης (άντλησης) 2 Χ 108,9 MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 231,5 MW.
Το project με τη ΔΕΗ ΑΝ στο Λάδωνα
Η τρίτη άδεια (και αυτή με ημερομηνία 4 Φεβρουαρίου 2021) αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 174,8 ΜW και ικανότητας άντλησης 243,6 MW, στη θέση «Σκάλα- Άγιος Νικόλαος– Λάδωνας» στο Δήμο Τροπαίων Αρκαδίας, ενώ έχει διάρκεια 35 έτη.
Πρόκειται για joint venture μεταξύ της Τέρνα Ενεργειακής (με ποσοστό 51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (με ποσοστό 49%), ενώ η αρχική σχετική αίτηση είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2012.
Ο σταθμός είναι κατά βάση αποθηκευτικός και αξιοποιεί ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης από τους ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου. Για τη λειτουργία του ως αποθηκευτικός σταθμός, θα αξιοποιεί ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα ΥΗΕ Λάδωνας της ΔΕΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού στους άνω ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου.
Προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων υδροστροβίλων με καθαρή ισχύ 2 Χ 51 MW και 2 Χ 36,4MW και ισχύ απορρόφησης (άντληση) 2 Χ 67,4 MW και 2 Χ 54,4MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα είναι 174,8 MW.
Το momentum των έργων αποθήκευσης
Τα τρία αυτά projects έρχονται να ενισχύσουν το «δυναμικό» της ΤΕΝΕΡΓ και της ΔΕΗ ΑΝ, κατ αναλογία, σε μια περίοδο που τα έργα αποθήκευσης και αντλησιοταμίευσης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Πρόσφατα, άλλωστε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ έχει δεσμεύσει για την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ποσό 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προώθηση τέτοιων επενδυτικών projects που κρίνονται απαραίτητα ώστε το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής να «σηκώσει» τη δρομολογημένη ενίσχυση των ΑΠΕ.
Όπως όλα δείχνουν, θα προβλέπεται παροχή επιδότησης, καλύπτοντας έργα και των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες)
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει υποβάλει αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής για έργα αντλησοταμίευσης συνολικής ισχύος άνω των 2.400 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ έχει ήδη λάβει άδειες παραγωγής για δύο έργα, συνολικής ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία. Πρόκειται για επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ με εγχώρια προστιθέμενη αξία που ξεπερνά το 70%. To έργο αναμένει ουσιαστικά την έγκριση του νέου θεσμικού πλαισίου από την Ε.Ε.
Στην αντλησιοταμίευση για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, θα βασίζεται και το έτερο φιλόδοξο project της ΤΕΝΕΡΓ για το Αμάρι της Κρήτης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη, συνολικού ύψους επένδυσης 280 εκατ. ευρώ (με την εγχώρια προστιθέμενη αξία να υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ), που θα συνδυάζει αιολικό πάρκο 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικό έως 93 ΜW και συγκρότημα αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW.